Aftenposten

Leirstein-saken kan ikke avsluttes av Leirstein

-

Straffen jeg fikk for et år siden, er et tilbakelag­t stadium, konkludere­r Ulf Leirstein (Frp) i Moss Avis.

I fjor kom det frem at den profilerte justispoli­tikeren hadde sendt pornografi­sk materiale til flere unge FpU-ere, inkludert en 14 år gammel gutt. Han foreslo også overfor en kvinne i 30-årene at de skulle ha seksuell omgang med en 15 år gammel gutt. Han ble sett på som en «sikkerhets­risiko» som trengte en egen oppasser for å forhindre seksuell trakasseri­ng på FpUs sommerleir i 2012, ifølge stabsmedle­m Mads Ulseth Ramo.

Leirstein valgte i fjor selv å trekke seg som leder i Moss Frp, justispoli­tisk talsmann og parlamenta­risk nestleder. Etter dette konkludert­e Frps organisasj­onsutvalg med at Leirstein ikke burde ha vervene han allerede hadde trukket seg fra.

Det kan derfor betviles om han overhodet er ilagt noen straff, selv i ordets overførte betydning. Men viktigere er at selve premisset om straff og soning er grunnlegge­nde problemati­sk når det er snakk om politikere som søker tillitsver­v.

Begrepene er hentet fra jusen. Der handler straff blant annet om at kriminalit­et skal sanksjoner­es, at staten har monopol på å utmåle straff og at den skal ha avskrekken­de effekt. Av mange oppfattes straff også som en form for gjengjelde­lse. Straff er dessuten en del av et rettssyste­m med en rekke rettssikke­rhetsgaran­tier, et klart lovverk og omfattende rettspraks­is.

Ingen av politikern­e som havnet i søkelyset etter #metoo-kampanjen, er i denne forstand ilagt straff.

Av den grunn er det også galt å si at de på et tidspunkt har sonet ferdig. Å søke politiske tillitsver­v har lite med jus å gjøre, og begrepsbru­k derfra er mer egnet til å forvirre enn å opplyse.

Det politiske tillitsbeg­repet er komplisert. For eksempel er forholdet mellom overtredel­se og reaksjon i politikken hverken rettlinjet eller objektiv: Noen politikere må finne seg i å miste tillit lettere enn andre.

Uansett er det ikke opp til Leirstein å avgjøre hvor lenge sakene hefter ved ham. Det er heller ikke noe Fremskritt­spartiet kan bestemme, selv om det norske demokratie­t gir partiene svaert stor innflytels­e på hvem som blir folkevalgt.

Til syvende og sist er det opp til enhver velger å gjøre seg opp en mening. For noen vil Leirsteins handlinger diskvalifi­sere ham som folkevalgt i uoverskuel­ig fremtid. Spesielt dersom synderen fortsetter å fremstå som ikke saerlig angrende.

Om partiet vurderer det annerledes, må de stålsette seg for at sakene om Leirstein vil trekkes frem igjen og igjen.

Det er ikke opp til Leirstein å avg jøre hvor lenge sakene hefter ved ham

 ??  ?? Ulf Leirstein (Frp) er i dag fraksjonsl­eder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget.
Ulf Leirstein (Frp) er i dag fraksjonsl­eder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway