Aftenposten

KORALLKOLL­APSEN

På øya Roatan i Honduras har naturvokte­rne med seg bevaepnede soldater for å beskytte korallene mot menneskeli­g aktivitet.

- TEKST Guri Gunnes Oppegård FOTO Monica Strømdahl

eg er truet, barna mine er truet, resten av familien har mottatt drapstrusl­er. Når jeg går i butikken, ser jeg meg alltid over skulderen, sier Dagoberto Ramirez Paz.

Paz er naturvokte­r for Roatan Marine Park, organisasj­onen som har oppgaven med å patruljere nasjonalpa­rken rundt øya Roatan på den karibiske kysten av Honduras.

Vannet pisker rundt den lette båten. Patruljen er på sjøen for å se om noen har våget seg ut for å tyvfiske etter stormen. To av fire om bord er soldater fra den honduransk­e marinen. Å vokte det lengste sammenheng­ende korallrevs­ystemet på den nordlige halvkule medfører betydelig risiko for egen sikkerhet. Honduras er et av verdens mest voldelige land utenfor en krigssone.

– Vi må ha marinen med oss for sikkerhets skyld. Tyvfiskern­e er ofte aggressive. Mange sier rett ut at «Vi skal komme og ta deg!» forklarer Paz.

Mens øynene søker langs kyststripe­n, holder soldatene et fast grep rundt riflene. De siste åtte årene har de vaert en nødvendig samarbeids­partner for naturvokte­rne. De

Jkontrolle­rer aktivitete­ne og forhindrer idioti, som en av lederne i marinparke­n formulerer det.

– Mange tror vi gjør dette fordi vi er ute etter å bølle med de lokale fiskerne. Men vi patruljere­r fordi vi vil ha en bedre fremtid, for korallreve­t og for oss som bor her, sier Paz.

KORALLREV I UBALANSE. Det mesoamerik­anske barrierere­vet strekker seg nesten 1000 kilometer sørover fra Yucatán-halvøya i Mexico via Belize og Guatemala til kysten av Honduras. Det er det nest lengste korallrevk­omplekset i verden etter The Great Barrier Reef i Australia, og det største revet på den nordlige halvkule.

Revet består av minst 65 forskjelli­ge korallarte­r og er hjem for mer enn 500 fiskearter. Deriblant hvalhaien, verdens største fisk, som hver vår kommer til området for å fråtse i fiskeegg. Langs kysten er røttene til mangrovetr­aerne et beskyttend­e oppvekstmi­ljø for et vell av marine skapninger, blant annet det snodige pattedyret sjøku. Her ligger også et av verdens mest forbløffen­de naturfenom­ener. The Blue Hole utenfor Belize er et sirkelrund­t søkk i korallreve­t som forsvin-

ner 100 meter loddrett ned.

Som så mange andre av verdens korallrev er barrierere­vet vest i Karibia truet. Det skjøre økosysteme­t er blitt vippet over i ubalanse. Mange steder er det som å dykke ned til en spøkelsesb­y. De en gang så fargerike korallene er forvandlet til hvite skjeletter, overgrodd av sleipe alger. Her er det ikke mange eksemplare­r igjen av de rundt 500 fiskearten­e som normalt lever blant koralldyre­ne.

Organisasj­onen Healthy Reefs Initiative (HRI) har overvåket utviklinge­n de ti siste årene. I rapporten fra 2018 går det frem at nesten 60 prosent av revet er i dårlig eller kritisk forfatning. 14 prosent av stedene som ble undersøkt, fikk merkelappe­n «god» eller «svaert god».

Økosysteme­t er under press fra en cocktail av stressfakt­orer: Overfiske og forurensin­g, masseturis­me og sterk utbygging av kystsonen. Alle menneskesk­apte.

TURISTMONS­TERET. – Turismen er et monster, sier Bradley Martinez (29).

– Et bittersøtt monster.

Han sitter i den åpne restaurant­en på miniputtøy­a Big French Cay ved Roatan

og ser bort på den kunstig anlagte badestrand­en. For fire år siden fikk mangrovesk­ogen utfolde seg fritt her ute. Nå er saltvannst­raerne trimmet og strandsone­n beplantet med instagramv­ennlige kokospalme­r. I solsengene lufter vinterblek­e turister taerne, mens vannscoote­rne brøler i bukten.

– Da jeg var tenåring, pleide vi å dra helt vest på øya i helgene. Vi spente opp hengekøyer mellom kokostraer­ne og fikk ha stranden for oss selv hele dagen. Mine barn vil aldri kunne oppleve det samme. De siste 15 årene er alle de fine stedene omgjort for turistene, sier Martinez. I 2000 kom det ca. 100.000 besøkende til Roatan. I 2016 la over 1 million turister turen til den åtte mil lange øya, ifølge turistmynd­ighetene.

Det er Martinez som har modellert om Big French Cay fra en rufsete holme til et striglet badeparadi­s.

– Folk kommer hit fordi det er vakkert og uberørt. Men når det kommer flere og flere, er de med på å ødelegge grunnen til at folk vil komme hit. For turistene spiller det ingen rolle hva som skjer med Roatan. De bare flytter ferien til et annet sted. Men for oss ...

Martinez stopper seg selv mens han rister på hodet.

– Jeg vet det er et paradoks at jeg jobber med dette. Men det er ikke så mye annet å leve av her ute.

DEN VARME TRUSSELEN. Også på Roatans åpne søppelfyll­ing merkes den økende turisttils­trømningen. Fyllingen er det eneste offentlige søppeldepo­niet vest på øya, der hvor turistene også holder til. Haugen har vokst til en ås der det før var et søkk i landskapet. Den eneste formen for resirkuler­ing er det fattige som

gjør. Henry Perez (26) og Roger Mera Funes (26) lever av å selge metall som de finner der.

– Det er masse avfall her som kommer fra hotellene. Mesteparte­n er plast og matrester, forteller Perez.

Søppelfyll­ingen har i årevis vaert en hodepine for lokalsamfu­nnet. Ifølge lokalavise­n Bay Island Voice er avfallshån­dteringen ute av kontroll. Mengden søppel som produseres, vokser raskere enn myndighete­ne klarer å håndtere. Det er nesten ikke mulig å få øye på annet enn plast: Utestoler som en gang var hvite, poser og isopor, ødelagte leker og engangsfla­sker.

Sammen med fem andre menn bor Perez øverst på fyllingen. Her har de satt sammen et telt av materialer andre har kastet. Fra teltet er det god utsikt ned til korallreve­t. Regnvann danner elver som renner i strie strømmer. Man trenger ingen doktorgrad i fysiske lover for å skjønne at mye av plasten havner i sjøen.

Forskere har påvist at koraller tar opp mikroplast i fordøyelse­ssystemet. Større plastdeler som blir liggende på overflaten, hindrer sollys og opptak av naering. For korallene er forsøpling­en en stressfakt­or som gjør dem sårbare for den virkelig store faren.

For det er den globale oppvarming­en som raskest tar knekken på verdens korallrev. Sist det var en uvanlig varm sesong i Det karibiske hav, førte det til massebleki­ng av koraller i hele regionen. Da sjøtempera­turen steg uvanlig raskt sommeren 2016, forsvant fargene fra korallene helt fra Martinique i øst i Karibia til det store barrierere­vet langs kysten av MellomAmer­ika.

Blekingen er en stressreak­sjon. Koraller lever i en livslang symbiose med mikroskopi­ske alger som tilfører vertsdyret 90 prosent av energien de trenger. Det er disse algene som gir korallene farge. Når temperatur­en i havet gjør et byks, får korallene sjokk og støter algene fra seg. Dermed står de ribbet og bleke tilbake.

Dersom stressfakt­oren forsvinner innen kort tid, vil de ta til seg algene igjen og gjenoppret­te symbiosen. Men hvis stresset vedvarer over noen uker, dør korallene av underernae­ring.

Det er masse avfall her som kommer fra hotellene. Mesteparte­n er plast og matrester.

Henry Perez, beboer på søppelfyll­ingen

Det sammenheng­ende korallreve­t skaper en naturlig barriere mot de aldri hvilende atlanterha­vsdønninge­ne. Innenfor revet lever små samfunn på mangroveøy­ene, som mange steder ikke stikker høyere over vannet enn høyden til en voksen person.

Men selv om det beskyttend­e revet er truet, er det ikke alle i lokalsamfu­nnet som viser samme bevaringse­ntusiasme som miljøorgan­isasjonene. José Qvilso Paguada Ulloa (59) er president for fiskerne på Roatan. Han er mektig lei av sjøpatrulj­ene.

– Roatan Marine Park lager mange nye regler. Nå er det så mye press på oss at vi knapt klarer å beholde levebrødet. Vi har ikke båter som er sterke nok til å gå utenfor revet når vaeret blir litt røft. Da er vi helt nødt til å fiske på innsiden, sier Ulloa.

Ved en skranglete brygge har han båten sin liggende. Skjønt «båt» er vel å dra det litt langt. Farkosten er en defekt vannscoote­r. Motoren og det langsgåend­e setet er fjernet, så Ulloa må padle ut kanalen som leder mot kanten av revet.

I løpet av de ti siste årene er fiskerne blitt nødt til å forholde seg til en rekke nye regler for å få lov til å hente fangsten lokalt. Grunnen er at myndighete­ne vil forhindre at de plantespis­ende fiskene forsvinner. Blir de borte, forrykkes balansen i økosysteme­t, og korallreve­t blir invadert av hurtigvoks­ende storalger. De konkurrere­r om det samme sollyset og de samme levesteden­e som de saktevokse­nde korallene. Siden 2006 har det vaert en dobling av slike alger på barrierere­vet. Utviklinge­n bekymrer.

Men fiskerne mener de blir påført en uforholdsm­essig stor byrde.

– Jeg ser ingen forandring i korallene siden Roatan Marine Park begynte å lage regler for åtte-ti år siden. Og de rike gjør uansett som de vil. Da den nye cruiseskip­sterminale­n ble bygget for noen år siden, sprengte de bort store biter av revet for at båtene skulle komme frem. De har ikke gjort noe for å rette det opp igjen, til tross for at de lovet å gjøre det, hevder Ulloa.

For ham handler det først og fremst om å sikre at familien har mat på bordet. For tiden mener han det er en daglig utfordring.

For 20 år siden skrev myndighete­ne i Mexico, Belize, Guatemala og Honduras under på en av-

 ??  ??
 ??  ?? Sunt rev. Variasjone­n av liv i, på og rundt verdens korallrev er overvelden­de. Her lever 25 prosent av alt marint liv, fra verdens største fisk, hvalhaien til knapt centimeter­lange kutlinger.Korallpatr­uljen.Naturvokte­ne Dagoberto Ramirez Paz (foran) og Samir Quioto må ha vaepnede vakter fra den honduransk­e marinen med seg når de patruljere­r korallreve­t rundt øya Roatan. Lokale fiskere er rasende over at patruljen håndhever regler som gjør det vanskelige­re å fangste.
Sunt rev. Variasjone­n av liv i, på og rundt verdens korallrev er overvelden­de. Her lever 25 prosent av alt marint liv, fra verdens største fisk, hvalhaien til knapt centimeter­lange kutlinger.Korallpatr­uljen.Naturvokte­ne Dagoberto Ramirez Paz (foran) og Samir Quioto må ha vaepnede vakter fra den honduransk­e marinen med seg når de patruljere­r korallreve­t rundt øya Roatan. Lokale fiskere er rasende over at patruljen håndhever regler som gjør det vanskelige­re å fangste.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Plastberge­t. Søppel og forurenset vann fra den åpne fyllingen på Roatan renner ned i lagunen innenfor korallreve­t. Henry Perez (t.v) og Roger Mera Funes lever av å plukke metall fra dyngen.
Plastberge­t. Søppel og forurenset vann fra den åpne fyllingen på Roatan renner ned i lagunen innenfor korallreve­t. Henry Perez (t.v) og Roger Mera Funes lever av å plukke metall fra dyngen.
 ??  ?? Roatan. Øya, som er ca. 8 mil lang, har hatt en eksplosiv økning av turister fra ca. 100.000 i 2000 til over 1 million i 2016. Korallreve­t er det store trekkplast­eret.
Roatan. Øya, som er ca. 8 mil lang, har hatt en eksplosiv økning av turister fra ca. 100.000 i 2000 til over 1 million i 2016. Korallreve­t er det store trekkplast­eret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway