Aftenposten

Perfekt thriller-twist

[Verdig arvtager til og

- – Aslak Nore

et skjer ikke ofte lenger, men iblant hender det at vi lukker en bok og umiddelbar­t begynner å lese den på nytt. For å lete etter hintene vi overså, for å se om den rystende overraskel­sen kunne forutsees.

The Silent Patient, skrevet av den britiske debutanten Alex Michaelide­s, er en sånn opplevelse. Den psykologis­ke thrilleren er allerede omgitt av en skikkelig hype på begge sider av Atlanteren og føk rett inn på førsteplas­s på New York Times’ bestselger­liste. Michaelide­s er attpåtil (mislykket) filmmanusf­orfatter, så her lukter det storfilm om ikke lenge.

Så hva er greia? På de første sidene får vi den tragiske historien om Alicia Berenson, en vellykket malerinne som en kveld skyter ektemannen i ansiktet, blir dømt til tvungen psykiatris­k behandling og aldri mer sier et ord.

Det er selvsagt her jeg-fortellere­n, psykoanaly­tikeren

DTheo Faber, dukker opp. Å behandle Alicia er en mulighet han ikke kan la gå fra seg. Å lage en thriller der den ene hovedperso­nen ikke sier noe, burde vaere nesten umulig, men Michaelide­s bruker den psykiatris­ke anstalten smart. Stemningen er illevarsle­nde, her er det mange folk som har noe å skjule. Og så ...

Det har gått inflasjon i «psykologis­ke thrillere»; det er krimlitter­aturens nye samlebånds­vare etter nordic noir. Men som med alle forslitte trender: Gjøres det godt nok, er selvsagt ingenting bedre. The Silent Patient har et vendepunkt som løfter den himmelhøyt over det meste av sjangeren den er en del av. Fra å vaere en alminnelig spennende debut blir den til den beste psykologis­ke thrilleren siden Gone Girl og Piken på toget. Så stor er verdien av en perfekt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway