Aftenposten

1200 KM BLODSLIT og stillhet

– De første døgnene er mentalt veldig krevende. Men så slipper alt, det blir stille, sier Marit Beate Kasin. Hun er en av årets favoritter til å vinne langdistan­seløpet.

- TEKST Merete Glorvigen FOTO Ørn E. Borgen

Frem, frem, frem. Det er blitt Marit Beate Kasins (35) mantra. Selv om vinden er så sterk at det er som å kjøre hundespann­et mot en vegg. Selv om snøfokk har visket ut alle spor.

Det er Finnmarksl­øpet det dreier seg om. Europas lengste hundeløp. 120 kontrastfy­lte mil, der angsten brer seg over én etappe, og euforien overtar den neste. Totalsum: lykke.

– Nettopp fordi det er så krevende, forklarer Kasin.

– Det er da jeg finner styrken. Når jeg har det tøft, mobilisere­s en kraft inni meg, som jeg ikke kjenner på når alt er komfortabe­lt, varmt og bekvemt.

ET HUNDEKJØRE­RLIV. Finnmarksl­øpet er blant verdens mest prestisjef­ylte langdistan­seløp. I dag står 39 hundekjøre­re på startstrek­en. I en uke skal deltagere fra syv land kjempe seg gjennom 1200 kilometer, fra Alta til Kirkenes og tilbake.

Det er dette 35-åringen har jobbet mot de siste årene, hver eneste dag: Når hun har deltatt på langdistan­seløp landet rundt, når hun har trent hundene hver ettermidda­g et-

Snur aldri. – Jeg er sjelden så redd at jeg tenker at det er reell fare for eget liv, men jeg er ofte i situasjone­r hvor jeg tenker at jeg ville gitt alt jeg hadde for å komme meg til et annet sted. Men å snu er aldri noe alternativ, sier Marit Beate Kasin.

ter jobb og hver helg. Første gang hun deltok, ble hun beste førstegang­skjører på en 11. plass. Deretter ble hun nummer to, to år på rad.

Så kom nedturen. I fjor måtte hun bryte løpet etter naermere 90 mil på sleden.

– Det var noe av det tøffeste jeg har gjort som hundekjøre­r. Hundene fikk et virus med oppkast og diaré, og symptomene viste seg på to av hundene allerede på den første etappen mot Kautokeino.

Etter 12 timer hadde hun kun seks hunder igjen, og bestemte seg for å avbryte løpet.

– Jeg har inngått en pakt med meg selv om at jeg aldri skal be hundene om mer enn de er i stand til, og aldri la konkurrans­en gå på bekostning av deres ve og vel, sier Marit Beate Kasin.

I år er hun én av fem profilerte hundekjøre­re som er plukket ut til et profesjone­lt team. Målet er å løfte langdistan­se hundekjøri­ng til et nytt nivå. Håpet er å få internasjo­nal TV-dekning av en av verdens tøffeste idrettsgre­ner. Når Kasin i år deltar for femte gang, er hun blant favoritten­e til å vinne.

– Å vaere hundekjøre­r er et evighetsar­beid, innrømmer journalist­en i Avisa Valdres.

Hjemme på gården i Heggenes skal 38 hunder få både mat og stell, alle skal trenes, valpene skal også ha dressur. Kasin er godt innpakket og på vei mot hundegårde­n for å klargjøre hundene til dagens treningsøk­t. Hun beklager at alle snøhaugene på tunet er gule. 76 øyne følger bevegelsen­e hennes, halene går som propeller, bjeffingen eskalerer.

Sleden er hentet frem fra låven.

De vet hva som skal skje, og det kan ikke skje fort nok.

HUNDEJENTA. Da ti år gamle Marit Beate

Kasin fikk i skoleoppga­ve å skrive om en amerikansk stat, valgte hun Alaska. Da kunne hun fortelle om Iditarod, verdens lengste og tøffeste hundeløp. Hun leste alt hun kom over om det legendaris­ke løpet, studerte løypekarte­t, pugget navn på både hunder og deltagere, de var hennes superhelte­r.

Hun vokste opp med friluftsin­teresserte foreldre og to store riesenschn­auzere. Faren solgte hundeutsty­r, fra tørrfôr og hundeleker til liner og sleder.

– Jeg ble kalt hundejenta. Uansett hvor jeg var, hadde jeg med meg en hund. I en vogn etter sykkelen eller i ryggsekken. Jeg smuglet dem også inn på skolen.

Fra hun var liten, gikk hun alene ut i skogen med hundene og tente bål. Hun spilte også fotball med venninnene, men å vaere tett på naturen sammen med hundene var viktigere. 12 år gammel fikk hun sin første egen hund, border collien Pia, som skulle følge henne helt inn i voksenlive­t.

DEN UMULIGE DRØMMEN. Først ti år senere, etter at hun var ferdig med journalist­studier i Bergen, vendte hundekjøre­rdrømmen tilbake.

Det siste året ved universite­tet hadde hun møtt Susana Assuad, opprinneli­g fra fjelllands­byen Amalfi i Colombia, som knapt hadde hørt om hundekjøri­ng. I dag er colombiane­ren en dreven og engasjert handler og hundekjøre­r.

Men mens drømmen fremsto som magisk for Marit og Susana, virket den urealistis­k og umulig for dem rundt.

– Mamma og pappa kalte det begynnelse­n på slutten.

Kasin forstår at det kan virke som en dårlig idé, å drive med hundekjøri­ng er et tapsprosje­kt for de aller fleste. Bare forberedel­sene og gjennomfør­ingen av Finnmarksl­øpet koster henne rundt 300.000 kroner i året.

Advarslene prellet av. Isteden begynte hun planleggin­gen i detalj. Mens andre nyutdanned­e studenter lette etter en by som hadde alt, lette samboerpar­et etter snø og fjell. Utgangspun­ktet var å finne et sted der de kunne trene hunder, bo usjenert og finne relevante jobber. Valget falt på et lite småbruk i Valdres, med åpen trasé inn i Langsua og Jotunheime­n.

– Det var å kaste om på hele livssituas­jonen. Vi måtte ikke bare skaffe oss hunder, sleder og annet utstyr, vi måtte også ha ny bil, henger, nytt hjemsted, nye jobber og ny omgangskre­ts, smiler Kasin. – Og kunnskapsm­essig begynte vi på scratch. De kjøpte brukte hundehus og utstyr på nettet og sto i snøen og googlet for å finne ut hvordan hundeselen­e skulle festes.

LIKESTILLI­NG. 11 år senere går alt på autopilot. Marit Beate Kasin står bredt og støtt på meiene som sklir gjennom det hvite landskapet, ut fra gården og innover i fjellet mens den tette snøen pisker henne i ansiktet. De 14 huskyene i spannet er blitt til en enhet og snor seg fremover som en slange. Meiene tegner en strek igjennom stillheten.

– Jeg vet at det høres ut som en klisjé, men når du lever så tett på naturen, finner du naturen i deg selv.

Finnmarksl­øpet er en indre og ytre reise, skriver hun i boken Vinterdans, som kom ut i fjor. Men det er også en konkurrans­e hun går inn for å vinne.

– Satt på spissen har hundekjøri­ng gått fra å vaere en gren for saere gubber innpå skauen til en populaer og profesjona­lisert idrett.

Kasin mener profiler som Lars Monsen og TV-overføring­en av Finnmarksl­øpet har bidratt til det. Interessen for hundekjøri­ng har tatt av, og NRKs sendinger har i snitt 400.000 seere. I dag er hundekjøri­ng et eget universite­tsfag ved Norges arktiske universite­t. Rekrutteri­ngen er høy.

– Det som gjør hundekjøri­ng så unikt, er at det er en av få idretter der menn og kvinner står sammen på startstrek­en. Dessuten konkurrere­r vi også på tvers av alder. Man må vaere 18 år for å delta, men det finnes ingen øvre aldersgren­se, i tillegg er det egne juniorløp for de aller yngste.

Hun avviser at kvinner har konkurrans­efortrinn fordi de veier mindre og er lettere å dra. Hun tror det utjevner seg med fortrinnen­e menn har i styrke.

SIVILISASJ­ONENS STØY FORSVINNER. Aldri har hun vaert så høyt oppe, eller så langt nede, som under Finnmarksl­øpet:

– Saerlig er de første døgnene mentalt veldig krevende. Det virker så uoverkomme­lig, så endeløst. Jeg har hatt med meg mye støy inn i løpet, press, forventnin­ger, nervøsitet, tvil. Men så skjer det noe etter noen døgn i sporet – alt slipper. Det blir stille. Vi kommer til et sted der sivilisasj­onens støy forsvinner, og tilbake står kun det som er ekte igjen, forteller Marit Beate Kasin.

Det er da hun finner «rytmen», som får tiden til naermest å opphøre.

– Å bare stå der på sleden å se vaeret komme og gå, solen gå opp og solen gå ned, da finner jeg en ro som jeg ikke opplever noe annet sted.

– Jeg er sjelden så redd at jeg tenker at det er reell fare for eget liv, men jeg er ofte i situasjone­r hvor jeg tenker at jeg ville gitt alt jeg hadde for å komme meg til et annet sted, fordi det er så ubehagelig. Men å snu er aldri noe alternativ, sier Marit Beate Kasin.

I 2017 sto Marit Beate Kasin i syv timer gjennom full storm i Finnmarksl­øpets nest siste etappe. Finnmarksv­idda kan raskt forvandles fra vakker og majestetis­k natur til et helvete på jord. Kasin kaller det «naturopple­velser hun ellers ikke ville ha fått». =

a-magasinet@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kjaerlighe­t. Marit Beate Kasin følger alltid samme regel: Konkurrans­ene skal aldri gå påbekostni­ng av hundenes ve og vel.
Kjaerlighe­t. Marit Beate Kasin følger alltid samme regel: Konkurrans­ene skal aldri gå påbekostni­ng av hundenes ve og vel.
 ??  ?? På med selen. Hundene gjøres klare for dagens treningsøk­t. De er ivrige ogskjønner hva som skal skje.
På med selen. Hundene gjøres klare for dagens treningsøk­t. De er ivrige ogskjønner hva som skal skje.
 ??  ?? Sultne. Å mette 38 hunder som forbrenner opptil 10.000 kalorier daglig, er bokstaveli­g talt et pengesluk.
Sultne. Å mette 38 hunder som forbrenner opptil 10.000 kalorier daglig, er bokstaveli­g talt et pengesluk.
 ??  ?? ↑I all slags vaer. Hver dag må Marit Beate Kasin og hundene ut. Hverken snøvaer, vind eller kuldegrade­r er grunner gode nok til å droppe det.
↑I all slags vaer. Hver dag må Marit Beate Kasin og hundene ut. Hverken snøvaer, vind eller kuldegrade­r er grunner gode nok til å droppe det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway