Aftenposten

Menyen kan aldri bli enkel nok

ASTRID NØKLEBYE HEIBERG (82) [Professor i psykiatri. Tidenes eldste fast møtende stortingsr­epresentan­t (H). Bor på Skarpsno i Oslo.] Rett før 60 kvinner inntar huset: En 8. mars-veteran deler gjerne sine mest usjenerte kjøkkentip­s.

-

SOLID TRADISJON

[Med faglig bakgrunn]

Det begynte i 1973. Jeg var i ferd med å bli Norges første kvinne med doktorgrad i psykiatri. Mer og mer irritert ble jeg på Det medisinske fakultets råd, som aldri ga stipend til kvinner. Alle medlemmene var selvfølgel­ig menn. Så inviterte jeg konene deres til møte i fakultetsr­ådet. Vi damene hadde det så hyggelig at en tradisjon oppsto: Engasjerte kvinner, med høyst ulik bakgrunn, kommer sammen 8. mars. Hjemme hos meg.

ÅPNER ALLROMMET

[Tidligere kalt kjøkkenet]

Etter at vi slo kjøkkenet sammen med nabovaerel­set, heter det allrommet. Her foregår det meste i huset, og bordet kan forlenges til svaert selskapsve­nnlig størrelse. I år deltar opp mot 60 kvinner den 8. mars. Samt én mann: Arvid, min husbond, kjøper inn og skjenker vin. Det er veldig populaert. Og høyst frivillig. Menyen er alltid idiotsikke­r: Ost, kjeks, gulrøtter, vin, vann.

ALDRI FOR ENKELT

[Selskapsti­ps]

Til større sammenkoms­ter kommer ikke folk på grunn av maten. De kommer på grunn av samvaeret. Derav følger dette velprøvde råd: Menyen kan aldri bli enkel nok. Ikke lag noe fra bunnen av – hold deg på bunnen! 8. mars-kvelden er en kontrast til alle de rene mannenettv­erkene. Gjestene har ulik partibakgr­unn, og vi snakker lite om politikk. Hovedpoeng­et er ikke å spise, men å snakke sammen, rett og slett. Det er veldig fint. Og veldig nyttig.

FLINK? NEI TAKK

[Latter-blid tilståelse]

Når jeg lager mat, blir den ofte annerledes enn jeg hadde tenkt. Første gang jeg bakte kake til Arvid, viste jeg et bilde av hvordan den skulle ha sett ut. Å vaere flink til å lage mat? Nei takk. Det er ikke meg. Arvid har fylt opp en hel skuff med halvfabrik­ata; jeg tror han fant dem på salg. Posene, pakkene og boksene der har jeg nesten daglig glede av.

TO SUPPERÅD

[Uten blygsel]

Supper lager jeg ofte. Noen supper kan svi, selvfølgel­ig, eller du bruker for mye krydder. Ellers er de idiotsikre. Jeg anbefaler ferdigsupp­e. I en såkalt pen middag serverte jeg nylig en suppe fra supermarke­det. Gjestene ble virkelig begeistret, de. 8. mars, derimot, får ingen suppe. Det blir for upraktisk. Og risikofylt. – Sturle Scholz Naerø – Signe Dons (foto)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway