Aftenposten

Kvinner i vin

– Livet mitt kjennes som et sosialt eksperimen­t, sier vinmaker Arianna Occhipinti (36). Resultatet av det bør du smake.

- INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild @ingvildten­nfjord.com VINANMELDE­LSER [Utvalg] Basis Polets varesortim­ent. Kategori 2-butikker har ca. 400 varer. Kategori 7 har ca. 2500. Bestilling­sutvalg Importøren­es egne produkter. Bestilles og leveres via

Kom! Det er to jeg gjerne vil du skal møte. Den første er vinmaker Arianna Occhipinti fra Sicilia. Bejublet og berømt, sin unge alder til tross. Den andre er druen Frappato, som enn så lenge er ukjent for de fleste av dere. Navnet er antagelig utledet av ordet fruttato, som betyr fruktig. Vinene smaker ofte av jordbaer og dufter delikat av frukt og blomster. Problemet er at den tradisjone­lt sett har vaert brukt som blandingsd­rue med langt mer kraftfulle smaker. Druen har ikke fått skinne. Akkurat det gjør Occhipinti noe med.

– Uten Frappato hadde jeg ikke vaert den vinmakeren jeg er i dag. Jeg forsøker å endre druens image. Gi den personligh­et, sier hun.

BEGYNTE MED Å SKJENKE VIN. Denne historien starter med en 18-åring som blir hanket inn av sin onkel for å skjenke vin på den internasjo­nale vinmessen Vinitaly. Hun kan ingenting om vin, men vet at hun har funnet sin verden.

Occhipinti søker seg til vinstudier i Milano, og det er der, de siste årene på universite­tet, at hun formulerer tekstene som ligner på et manifest.

– Teknikkene vi laerte på skolen, var industriel­le og gammeldags­e. Men vi kan ikke kalkulere vinproduks­jon. Du må føle stedet og årgangen. Vaere tro mot historien. Jeg kritiserte universite­tene for ikke å trene vinmakere på en annen måte, sier hun. Trenden er at de unge forlater Sicilia.

– De tenker alt er bedre utenfor øya. Jeg lengtet tilbake. Tenkte ofte på Sicilias potensial da jeg bodde i Milano.

Så hun dro hjem. Startet med én hektar vinmark i 2004.

– Det kjennes som om livet mitt er et sosialt eksperimen­t. Kvinner er ofte ansiktet utad i vinbransje­n, men det er nesten aldri de som bestemmer. Jeg var den første kvinnelige vinmakeren på Sicilia.

– Var det krevende i starten?

– Det er fremdeles krevende. Italia er tradisjone­lt og maskulint, spesielt på landsbygda. Jeg møter mange vegger. Mange ansatte har problemer med at en kvinne forteller dem hva de skal gjøre. Selv nå har jeg innimellom problemer med å si hva jeg tenker.

DU KAN SMAKE HVA HUN TENKER. På varme steder som Sicilia har det lett for å bli kompakte, tette rødviner som smaker av overmoden frukt. Sjirokko, den varme vindstrømm­en fra Nord-Afrika, forsterker utfordring­en. Occhipinti er elegansens mester. Hun produserer lette, friske viner. Det er litt som å oppheve tyngdekraf­ten. Det internasjo­nale gjennombru­ddet kom da New York Times hyllet vinene hennes.

– Jeg har vokst mye de siste årene, sier Occhipinti.

Kommentare­n minner meg om champagne-pionéren Carol Duval-Leroy, som fortalte at det bare er 20 år siden franskmenn­ene endret praksis med å nekte kvinner tilgang til vinkjeller­ne. De mente naervaeret deres kunne ødelegge vinen. Her er noen viner å skåle inn kvinnedage­n med!

 ??  ?? foto:katinka hustadHJEM­MELEKSE[Gjør det selv] Frappato dyrkes hovedsakel­ig på Sicilia. Den er i slekt med sangiovese, som mange av dere kjenner fra Toscana.
foto:katinka hustadHJEM­MELEKSE[Gjør det selv] Frappato dyrkes hovedsakel­ig på Sicilia. Den er i slekt med sangiovese, som mange av dere kjenner fra Toscana.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway