Aftenposten

Skoleår utendørs

Aldri før har så mange norske ungdommer gått på folkehøysk­ole. Og de aller fleste går på friluftsli­njer.

- TEKST OG FOTO Sigri Sandberg

Fjellene har snø, og Gloppefjor­den speiler dem nesten perfekt. Bildet brytes imidlertid da tre medlemmer av badeklubbe­n ved Nordfjord folkehøgsk­ule vrenger av seg klaerne på svaberget og hiver seg i fjorden. Brrrrrr. Klubben ble startet i høst, og gjengen bader en gang i uken – minst. Uansett. Selv om det er is i fjorden, eller de hoster. Seks andre ungdommer sitter rundt bålet og rister på hodet av baderne.

Folkehøysk­oleelevene har invitert oss på søndagskaf­fe noen kilometers gåtur fra skolen. De har ullgensere på og stabler opp et bål mens de snakker om hvor «ufattelig bra» dette året er.

SKIKKELIG FORNØYDE. Undersøkel­ser utført av analysebyr­ået EPSI har de siste syv årene vist at folkehøysk­olene har de mest fornøyde elevene i Norge. Og antall elever øker. I år går 7700 ungdommer på folkehøysk­ole. Det er det høyeste tallet noensinne – 20 prosent flere enn for ti år siden.

– Jeg gruer meg allerede til sommeren, når året er slutt, sier Guro Krempig og flere av elevene, nesten i kor.

– Det er godt å slippe daglige bekymringe­r om skole, karakterer og tidspress. Og få vaere sammen med folk som alle har samme interesse, nemlig friluftsli­v, sier Asbjørg Nesje.

Hun går på ski og surf-linjen, som akkurat er tilbake fra en ti dagers pudderjakt-tur. Alle i klassen pakket brede ski og feller og seg selv og en laerer i minibussen og kjørte noen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway