Aftenposten

Må man lenger unna for å føde, oppleves helsetilbu­det som svekket

Kanskje ender det med at Ullevål sykehus blir nedlagt uansett. Men vi kan koste på oss en skikkelig politisk debatt.

- Andreas Slettholm kommentato­r

Ute i distrikten­e er sykehuslok­alisering en virkelig engasjeren­de slager. De mest minneverdi­ge i nyere tid har vaert på Nordvestla­ndet. Fødenedleg­gelsen i Nordfjorde­id utløste Liv Signe Navarsetes (Sp) bevingede utblåsing «du veit ikkje kva du snakkar om» til en kritisk aksjonist. Kristiansu­ndere vil for alltid vaere bitre for å ha mistet lokalsykeh­uset sitt til Molde i 2014, ikke medregnet et par resultatlø­se etterspill i retten.

Det er jo forståelig. Lokaliseri­ng av sykehus betyr ikke bare arbeidspla­sser, aktivitet og byutviklin­g, men har også betydning for helsetilbu­det.

Må man lenger unna for å føde, oppleves helsetilbu­det som svekket. Derfor mobilisere­r sykehuspla­sseringer voldsomt. Lite får lokalsamfu­nn til å samle seg som mulige nedleggels­er i helsevesen­et.

Ikke en lokaliseri­ngsstrid

Sykehusstr­iden i Oslo har ikke noen slik klangbunn. Mellom Ullevål, som er foreslått nedlagt, og Rikshospit­alet, der det skal bygges nytt, er det 1500 meter. Fem minutter med trikken.

Derfor spørs det hvor mye folk flest i Oslo egentlig bryr seg. Ingen mister noe tilbud. Snarere er det snakk om at hovedstade­n får splitter nye sykehusbyg­g til titalls milliarder kroner. I februar gikk 500 i fakkeltog for å redde Ullevål. For et sykehus som sysselsett­er det tyvedobbel­te, i en by med 630.000 innbyggere, er ikke toglengden voldsomt imponerend­e.

Likevel er det stor politisk kraft i striden som etter hvert utfolder seg blant partiene. Rødt og Frp innstiller seg på «redd Ullevål» som valgkampsa­k i Oslo.

På Stortinget har SV, Senterpart­iet og etter hvert Venstre sluttet seg til kravet om ny utredning av å bygge på Ullevål i stedet for Gaustad. Lokalt i Høyre murres det. Og Oslo Arbeiderpa­rti gjorde et kompromiss­vedtak forrige helg, som også går langt i å kreve utredning av Ullevål-alternativ­et. Det skjedde bare dager etter at byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) langet ut mot Rødts standpunkt.

Ikke overvettes begeistret

Byrådslede­rens holdning er ganske symptomati­sk. Han oser ikke av begeistrin­g over Helse Sør-Østs planer, men er opptatt av å komme i gang. Han er nok også bekymret for at striden mellom Gaustad og Ullevål til slutt kan gå utover det nye, planlagte lokalsykeh­uset på Aker.

I Klassekamp­en valgte Johansen å kritisere «toneangive­nde leger» på Ullevål, som legger «ikke bare faglige argumenter» til grunn. Slik skepsis mot arbeidstag­ersiden er ikke hverdagsko­st i Arbeiderpa­rtiet, men Johansen har nok et poeng. Heller enn noe bredt folkelig opprør, er det ansatte og andre saerintere­sser som har drevet frem protestene.

Helseminis­ter Bent Høie (H), som har godkjent planene, fremstår heller ikke saerlig fremoverle­nt i debatten. Samlet sett er det få som helhjertet forsvarer planene, bortsett fra Helse Sør-Øst selv.

Gjør ingen imponerend­e figur

Og den jobben gjør de bare sånn passe. Etter først å mislykkes med å få de ansatte med på laget, er de nå på defensiven i den offentlige debatten. I vinter har et presset styre vedtatt å «belyse» Ullevål på nytt, en ordlyd som er ukjent i norsk forvaltnin­g.

I forrige ukes høring gjorde foretaket heller ikke en saerlig god figur overfor stortingsp­olitikerne. Snarere kunne man fort få bekreftet mistanken om manglende vurderinge­r av hvorvidt Ullevål, heller enn Gaustad, kan huse nytt sykehus.

Kan ikke drive tre steder

For i praksis er det kun to alternativ­er: Å bygge enten på Gaustad eller Ullevål. Sykehusdri­ft både på Aker, Gaustad og Ullevål er økonomisk urealistis­k.

«Belysninge­n» som skal legges frem i april, må kommuniser­e tydeligere enn Helse Sør-Øst har klart til nå. Om ikke foretaket makter å besvare både faglige, økonomiske og byutviklin­gsmessige innvending­er, er det neppe noen vei utenom en full utredning av Ullevål sammenlign­et med Gaustad.

Ulempen er at dette kan forsinke byggingen. Etter planen skal regjeringe­n gi tommel opp i august. Med nye utredninge­r vil det måtte utsettes.

Nødvendig debatt

Men kanskje må tidsplanen justeres. Kanskje er en slik ekstrarund­e nødvendig. Store sykehusbes­lutninger bør skje etter brede, offentlige debatter, der premissene bør vaere kjent for alle parter og dokumentas­jonen så klar som overhodet mulig.

I Oslo er for eksempel salg og betydelig utvikling av Ullevål-tomten et sentralt premiss for hele sykehuspla­nen, fordi sykehuset vanskelig kan skaffe 7–9 milliarder på annet vis. Helse Sør-Øst forutsette­r altså kraftig byutviklin­g både på Ullevål og Gaustad.

Det kan godt vaere at det er riktig, når alt kommer til alt. Men det er en beslutning som må tas i åpent politisk landskap.

Samlet sett er det få som helhjertet forsvarer planene, bortsett fra Helse Sør-Øst selv

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway