Aftenposten

Ruller inn i byens gater

De setter sine spor, både på bybildet og skadestati­stikken hos legevakten.

- Anders Veberg

IAustin ligger elektriske sparkesykl­er strødd langs fortauene.

På veien mot Austin sentrum forteller sjåføren Rusty at de dukker opp over natten. Han kjører for Lyft, en konkurrent til den kjente kjøretjene­sten Uber i USA. Under konferanse­n og festivalen South by Southwest (SXSW) vil gatene vaere fylt av folk på disse kjøretøyen­e.

Elektriske sparkesykl­er er blitt et vanlig syn i mange store byer. De er billige, enkle i bruk og går i opptil 20 kilometer i timen. I tillegg kan de parkeres hvor som helst, i motsetning til Oslos bysykler, som må settes i et stativ.

Den 67 år gamle Lyft-sjåføren er svaert skeptisk til sparkesykl­enes inntog. Han ser ikke de store fordelene, og sier at det har vaert en voldsom økning i trafikken hos legevakten siden Austin slapp til 7 ulike firmaer med tilsammen 11.000 el-sparkesykl­er i fjor. Siden den gang er det kommet enda flere sparkesykl­er.

Full fart mot Oslo Nå er de kommet til Norge. I Oslo dukket de opp tidlig i mars. Ifølge Tek.no ville 11 ulike leverandør­er sette ut sparkesykl­er i hovedstade­n. Svenske Voi er først ute idet snøen smelter i Oslos gater med 100 elsparkesy­kler, et antall de planlegger å øke utover året. Norske Zvipp har planer om å plassere ut 1000 så snart snø og grus har forsvunnet. På Fornebu har Urban Sharing satt ut 400 sparkesykl­er.

Jørn Haanaes fra Oslo Business Region snakker for et primaert skandinavi­sk publikum om hvordan konseptet mikromobil­itet vil påvirke Oslo i årene som kommer. Han forteller at ideen ikke er ny. Mikromobil­itet handler om at en eller to personer flytter seg enkelt over korte avstander. Kort oppsummert: At vi sykler eller går. Her kommer el-sparkesykl­ene inn som et praktisk alternativ.

– Det kule med el-sparkesykl­ene er at folk elsker dem. I en periode var Uber og Lyft selskapene som vokste raskest. På ett år har Bird og Lime vokst mye raskere, sier Haanaes.

Internasjo­nalt er Bird og Lime de to største aktørene. Begge er fra California og er verdsatt til rundt 17 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Praktisk i lunsjpause­n Tilbake i Austin er Garrett Cox midt i lunsjpause­n sin.

– Jeg synes de er flotte, men du må vaere forsiktig, sier han om sparkesykl­ene. Han parkerer med en hånd og holder lunsjen sin i den andre.

– Jeg kjøpte mat i en food truck og var tilbake på ti minutter. Jeg har fortsatt 20 minutter igjen av lunsjpause­n. Tidligere ville denne turen tatt hele halvtimen, forteller Cox.

Han føler seg trygg på sparkesykk­elen. – Jeg ser at mange ikke er like forsiktige. Men om du er bevisst på omgivelsen­e dine og ser før du krysser gaten, vil du vaere trygg.

Fire dødsulykke­r Natt til 1. februar døde den 21 år gamle utveksling­sstudenten Mark Sands da han brukte en av Austins el-sparkesykl­er. Han ble påkjørt av en bil, og hendelsen regnes som en ulykke.

Sands ble den fjerde personen som døde i en hendelse med el-sparkesykl­er i USA, skriver Curbed Austin.

– Den ulykken endret synet mitt på brukerne, men ikke selve sparkesykl­ene, sier Garret Cox.

– Jeg har brukt disse i ni måneder nå, og aldri vaert i naerheten av en ulykke. Men med nye transportm­åter, må det også komme nye regler, legger Cox til før han går tilbake til jobben.

Kort tid etter fyker to menn på sparkesykk­el forbi. Det er gult lys i krysset foran dem. En av dem stanser, den andre kjører

videre i det lyset blir rødt. Han må svinge unna to andre sparkesykl­er han møter på veien.

Få hjelmer Noen kilometer nordover er det en rolig ettermidda­g på legevakten ved Dell Seton Medical Center. Sykepleier­en Shelly Pruett advarer likevel om at hun er på vakt, og at vi kan bli avbrutt når som helst. Hun og kollegene har sett flere komme inn med skader de har fått på sparkesykk­el.

Når du bruker en el-sparkesykk­el, får du beskjed om å ta på deg hjelm i appen. Men i Austin er det mange sparkesykl­er og få hjelmer.

– Jeg føler ikke det er noe som skjer veldig ofte. Men vi har festivaler i byen, og da blir det litt flere skader. Da er det flere som bruker dem, forteller hun. Hun har ikke tall på hvor mange som blir skadet på el-sparkesykk­el ved sykehuset, men ifølge den lokale TV-kanalen Fox 7 Austin ble det meldt inn 71 slike skader i Austin i desember og januar.

Akutten på Dell Seton Medical Center fikk inn 47 alvorlige skader knyttet til elsparkesy­kler fra mai til desember i fjor, ifølge CBS Austin. I tillegg kom det inn mange med mindre skader. Christophe­r Ziebell, som leder akutten ved Dell Seton, fortalte CBS at de fikk inn omtrent 11 slike ulike skader daglig.

Nå er Austins sparkesykk­elskader blitt en del av en studie som gjennomfør­es av Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Anders Veberg ?? Før brukte Garrett Cox hele lunsjpause­n på å gå frem og tilbake til bilen han kjøper mat fra. Etter at de elektriske sparkesykl­ene kom til Austin, har han tid til overs.
Foto: Anders Veberg Før brukte Garrett Cox hele lunsjpause­n på å gå frem og tilbake til bilen han kjøper mat fra. Etter at de elektriske sparkesykl­ene kom til Austin, har han tid til overs.
 ??  ?? Fra mai til desember i fjor fikk Dell Seton Medical Center i Austin inn 47 alvorlige skader knyttet til el-sparkesykl­er.
Fra mai til desember i fjor fikk Dell Seton Medical Center i Austin inn 47 alvorlige skader knyttet til el-sparkesykl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway