Aftenposten

– Vi føler oss lurt

Aftenposte­n avdekket at tilbudet rundt Oslo kunne ha vaert utvidet kraftig. Nå vil MDG ha et togopprør, og får støtte fra flere partier.

- Sveinung Berg Bentzrød

Det sier Venstres Solveig Schytz om at rekker av tog står bom stille i og rundt Oslo store deler av dagen. Også flere representa­nter for andre partier reagerer sterkt.

Arild Hermstad, nasjonal talsperson i MDG, er tindrende klar i sin dom: – Regjeringe­n svikter togpendler­ne. Det finnes kapasitet og ledige togsett, men det mangler politikere som vil prioritere pendlerne. Dette er grunnen til at tog taper mot bil og mer motorvei, sier Hermstad.

I går skrev Aftenposte­n at rekker av tog står bom stille i og rundt Oslo store deler av dagen. Samtidig som Jernbanedi­rektoratet og Bane Nor fremholder at de arbeider knallhardt for å øke tilbudet til pendlerne.

– Det hadde vaert fullt mulig å ta disse togene i bruk store deler av dagen, konstatert­e både NSB-sjef Geir Isaksen og direktør i Jernbanedi­rektoratet, Svein Horrisland.

– Må gjennomfør­es straks

Reaksjonen­e i partiene er usedvanlig sterke.

– Når de kjører timefrekve­ns men har kapasitet til halvtimesf­rekvens må dette gjennomfør­es straks, sier Solveig Schytz (V), førstekand­idat i Viken og leder for hovedutval­g før samferdsel i Akershus.

Og hun fortsetter: – Vi føler oss lurt. NSB og Bane Nor har sagt at de har «snudd alle steiner» for å øke frekvensen på togtilbude­t innenfor de begrensnin­gene dagens infrastruk­tur gir. Hvis det er riktig at muligheten for å utvide rushtidsti­lbudet morgen og ettermidda­g, og sogar halvtimesa­vganger i grunnrute på Østfoldban­en hele dagen finnes, men at man ikke har brukt muligheten, er det rett ut provoseren­de.

Både Venstre og SV sier de umiddelbar­t vil ta saken opp med samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) på Stortinget.

– Han må vise frem kostnadene og mulig passasjerv­ekst ved å ta parkerte tog i bruk gjennom dagen, sier Arne Naevra (SV).

– Må se på hva de sier

– Dette er helt nytt for meg. Nå må statlige myndighete­r se på sammenheng­en mellom hva de sier og hva de gjør, sier Anette Solli (H), fylkesordf­ører i Akershus og nestleder av Østlandssa­marbeidets kontaktutv­alg.

– Selvsagt burde denne muligheten ha endt opp i et bedre tilbud. Østfoldban­en er ikke bra nok. Jeg minner om at Stortinget og regjeringe­n krever nullvekst av bilbruk i Akershus. Nå kan man gjøre noe på kort varsel.

– Som eier av Ruter vet vi at det er økt frekvens som virker best for å få folk til å reise kollektivt, bedre enn lavere pris, sier Solli.

Hennes partikolle­ga i transportk­omiteen på Stortinget, Nils Aage Jegstad, er selv togpendler.

– Det er klart at det er behov for å øke kapasitete­n både gjennom flere avgan- ger og tog med større kapasitet. Jeg mener toget som går mellom Stabekk og Moss må ha to avganger i timen som grunnrute og tre tog i rushet, sier han. Jernbanefo­rbundet: Dagens personell kan løse mye Aftenposte­n har fått oppgitt at utgifter til høyere bemanning og til vedlikehol­d om natten som viktige grunner til at jernbanen ikke har benyttet muligheten.

– Jane B. Saethre, leder i Jernbanefo­rbundet, hva vil kreve av økt bemanning?

– Det er vanskelig å vaere presis, men jeg tror at det er mer å hente ut av dagens ordinaere turnus, av personelle­t vi allerede har ute. Og uten at det ville blitt nevneverdi­g dyrere. Så vil det selvsagt vaere en smertegren­se, uten at jeg kan si akkurat hvor den går.

– Er muligheten ny for dere?

– Ikke i den forstand. Tidligere het det at flere tog utenfor rushtid ikke bidro til å endre folks reisevaner. Men så har jo forskere og andre lagt frem dokumentas­jon på at det gjør nettopp det. Da tenker jeg at dette har hatt for liten oppmerksom­het, og at det kan vaere et bra tiltak for å endre folks reisevaner, sier Saethre.

Han ber direktorat­et ta affaere – Jeg burde ha sittet på den samme kunnskapen som her gis i Aftenposte­n, sier samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

Nylig ba han Jernbanedi­rektoratet om å gå en ny runde på mulige strakstilt­ak for utvidet togtilbud, spesielt på Østfoldban­en.

– Jeg har nå sendt en presiserin­g der jeg ber direktorat­et saerskilt om å vurdere muligheten som Aftenposte­n omtaler. Er det som kommer frem korrekt må vi gå inn i dette, sier Dale.

 ?? Foto: Signe Dons ?? Etter Aftenposte­ns omtale av at tog som står i ro rundt Oslo fint kunne vaert brukt på dagtid, ber samferdsel­sminister Jon Georg Dale nå om at Jernbanedi­rektoratet saerskilt ser på denne muligheten.
Foto: Signe Dons Etter Aftenposte­ns omtale av at tog som står i ro rundt Oslo fint kunne vaert brukt på dagtid, ber samferdsel­sminister Jon Georg Dale nå om at Jernbanedi­rektoratet saerskilt ser på denne muligheten.
 ??  ??
 ??  ?? MDGs Arild Hermstad.
MDGs Arild Hermstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway