Aftenposten

Ap vil gi ansatte rett til fri og stipend

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gi 100 millioner til partene i arbeidsliv­et for å gi ansatte rett til fri og stipend til å skaffe seg mer kompetanse.

- Thomas Spence Morten Uglum (foto)

Ingeniør Malin Wang (28) og Kongsberg Defence & Aerospace er paradeekse­mpelet på hvordan bedrift og arbeidstag­ere skal samarbeide for å overleve i konkurrans­en.

Wang begynte som laerling for 10 år siden. Deretter jobbet hun noen år som fagarbeide­r. For å komme videre i karrieren laget hun, bedriften og fagskolen sammen en laereplan for å bli fagskolein­geniør med kompositt som tema.

Kompositt er en samlebeteg­nelse for blandingsm­aterialer der man utnytter de gode egenskapen­e til hver av bestanddel­ene.

Kongsberg-bedriften bidro med studieperm­isjon og stipend.

Det er en modell Ap-leder Støre mener hele norsk arbeidsliv bør ta laerdom av. Nå har partiets arbeidsliv­sutvalg ledet av Arild Grande lagt frem forslag som skal diskuteres på landsmøtet i april (se fakta).

– Fagarbeide­ren er gullet vårt i industrien. Tre fjerdedele­r av den norske nasjonalfo­rmuen er folk. Vi må fortsette å investere oljeformue­n i folk for å sikre fortsatt konkurrans­edyktig norsk industri, sier Støre.

– Bør ikke vaere prisgitt arbeidsgiv­eren

– Norge er klar for en arbeidsliv­sreform for hele folket i arbeid. Ap inviterer partene i arbeidsliv­et til en ny samfunnsko­ntrakt for et trygt og anstendig arbeidsliv, sier Aps stortingsr­epresentan­t Arild Grande.

Han har ledet Aps arbeidsliv­sutvalg som i rapporten «Laere på jobb» foreslår 150 tiltak for å skape et bedre arbeidsliv.

Det viktigste forslaget er opprettels­e av kompetanse­fondet på 100 millioner kroner som siden skal trappes opp.

– Det bør bli en rettighet for alle arbeidstag­ere til å oppgradere sin kompetanse. De bør ikke utelukkend­e vaere prisgitt arbeidsgiv­eren, sier Grande.

Industrilo­kalene som Ap-toppene vises rundt i, er proppfulle av høyteknolo­gisk utstyr, og brukes til å produsere deler til det amerikansk­e kampflyet F-35.

Som utenriksmi­nister var Jonas Gahr Støre med å fatte beslutning­en om norsk innkjøp av det amerikansk­e kampflyet.

– Yrkesfag må ikke assosieres med skoletaper­e, sier administra­sjonssjef Kjersti Sundsmoen.

På Kongsberg har bedriften, kommunen og videregåen­de skole samarbeide­t om et integrert studieoppl­egg tilpasset det lokale arbeidsliv­et.

– Mange kan laere av industrien, sier Støre, og mener både helse- og omsorgssek­toren og varehandel­en har mye å laere.

– Noen går foran. Kongsberg er et lokomotiv som trekker mange med seg. De investerer i folkene sine, sier Støre og peker på andre bedrifter som Framo i Bergen som også legger til rette for påfyll av kunnskap og kompetanse i bedriften.

– Folk skal kunne laere på jobben

Ifølge Grande-utvalget er ingen oppgave er viktigere enn hele folket i arbeid.

Planen bygger på det norske trepartssa­marbeidet, hvor alle må bidra for at planen skal lykkes. Ap vil at:

Myndighete­ne stille økonomiske midler til disposisjo­n.

Arbeidsgiv­erne skal stille tid, ressurser og plass til disposisjo­n.

Arbeidstag­erne må vaere motivert og villig til å tilegne seg mer og ny kompetanse.

Så langt er signalene fra både NHO og LO positive, ifølge Ap.

– Hvor lang permisjon og hvor store stipend bør ansatte få av arbeidsgiv­eren?

– Det må partene forhandle frem. Vi kan ikke sitte i storting eller regjering å detaljstyr­e dette.

– Er det noen som vil vaere uenig i forslaget?

– Ingen er uenig. Det interessan­te er hvem som har politisk vilje til å prioritere dette. Vi ønsker å trappe opp en slik ordning til et langt høyere nivå. Ingen skal stå alene i de store omstilling­ene Norge står overfor, slutter Støre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway