Aftenposten

Sorgtung dag i Røde Kors

Hjelpeorga­nisasjoner og FN er i sorg etter flyulykken i Etiopia.

- Gunnhild Hokholt Bjerve og Oda Ertesvåg, NTB

Ruten mellom Addis Abeba og Nairobi omtales til hverdags som FNruten fordi den brukes så hyppig av ansatte i hjelpeorga­nisasjonen­e, forteller Norad i en pressemeld­ing. 157 mennesker mistet livet da Boeing 737 MAX-maskinen fra Ethiopian Airlines styrtet søndag.

Blant dem var den norske Røde Korsmedarb­eideren Karoline Aadland (28). Mandag var ansatte samlet til minnestund for henne i organisasj­onens hovedkvart­er i Oslo.

– Karoline hadde nettopp fylt 28 år og var på vei til Kenya og Burundi. Hun var på vei for å gjøre det hun elsket, nemlig å hjelpe andre, sa generalsek­retaer i Røde Kors Bernt G. Apeland til sine kolleger.

Aadland var økonomiarb­eider i internasjo­nal avdeling i Røde Kors. Hun hadde jobbet i organisasj­onen i under ett år da ulykken skjedde, men hadde gjort dypt inntrykk hos kollegene.

– Hun var et veldig varmt menneske som det var lett å komme i kontakt med. Samtidig var hun en veldig dyktig økonom, som hadde et stort ønske om å bruke ferdighete­ne sine til å hjelpe andre, sier Apeland til NTB.

Røde Kors har fremlagt minneproto­koll på kontoret i Oslo, og flagget mandag på halv stang.

– En tung dag

Søndagsavg­angen fra Addis Abeba hadde ekstra mange bistandsar­beidere om bord på grunn av et stort internasjo­nalt klimamøte i Nairobi der FNs miljøorgan­isasjon UNEP holder til. Da møtet åpnet ble det flagget på halv stang også her.

– Hver og en som mistet livet i gårsdagens flyulykke er et vondt tap for familie, venner og kolleger. For bistandsse­ktoren ble det også en spesielt tung dag. Foreløpig vet vi at Norges Røde Kors, Flyktningh­jelpen og NOREC hadde medarbeide­re om bord. I tillegg melder FN om at ulike FN-organisasj­oner hadde tilsammen 19 medarbeide­re på flyet, og våre svenske kolleger i Sida har mistet en av sine, sier Norad-direktør Jon Lomøy.

– I Norge er vi ikke flere i bistandsbr­ansjen enn at vi alle berøres av dette. Våre tanker og medfølelse går til alle som har mistet noen i ulykken, fortsetter han.

Flest kenyanere blant ofrene

Blant de 157 omkomne i ulykken var også flere studenter og barn. 32 av de døde var fra Kenya, deriblant tidligere generalsek­retaer i landets fotballfor­bund, Hussein Swaleh.

18 av de omkomne var fra Canada, deriblant professor Pius Adesanmi, som var på vei til et møte i Nairobi, mens ni av ofrene var etiopiske.

Ruten med Ethiopian Airlines fra Europa er en av de raskeste og mest effektive til Nairobi, med flybytte i Addis Abeba. Morgenflye­t til Nairobi korrespond­erer blant annet med flyene fra de nordiske hovedstede­ne.

Både taleregist­ratoren og ferdskrive­ren fra flyet er funnet, opplyste Ethiopian Airlines i går. De kan gi etterforsk­erne svar på hvorfor flyet styrtet.

Flystyrten skjedde seks minutter etter at flyet tok av fra Addis Abeba. Flyet gikk ned naer byen Bishoftu, 50 kilometer sørøst for den etiopiske hovedstade­n.

Ifølge Ethiopian Airlines meldte flyveren om problemer kort tid etter avgang og ba om å få returnere til flyplassen. Flyselskap­et valgte å sette alle Boeing 737 MAX 8-maskiner på bakken etter ulykken. Det samme har Cayman Airways valgt å gjøre. Kinesiske myndighete­r ba i går innenlands­ke flyselskap­er om ikke å bruke flytypen inntil videre.

Norwegian har 18 slike fly

Norwegian har foreløpig ikke planer om å sette sine 18 fly av denne typen på bakken.

– Alle våre 737 MAX 8-fly flyr som normalt. Vi er, som alltid, i tett dialog med Boeing og forholder oss til deres og luftfartsm­yndigheter­s anbefaling­er. Sikkerhete­n til våre passasjere­r kommer alltid først, sier Norwegians flyvesjef Tomas Hesthammer i en uttalelse.

Et fly av samme type fra det indonesisk­e selskapet Lion Air styrtet i oktober i fjor.

 ?? Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix ?? Bernt G. Apeland, generalsek­retaer i Norges Røde Kors, skrev i kondolanse­protokolle­n for Karoline Aadland i Oslo i går.
Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix Bernt G. Apeland, generalsek­retaer i Norges Røde Kors, skrev i kondolanse­protokolle­n for Karoline Aadland i Oslo i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway