Aftenposten

Nordmenn reiser mye mer i Norge

Ferie i eget land gjorde et solid byks i Norge i fjor. Mot normalt 10–11 millioner reiser årlig økte antallet til 15,7 millioner i 2018.

- Åshild Breian

Nordmenn dro på litt over 22,2 millioner feriereise­r i fjor, 15,7 millioner av disse var i Norge, viser tall fra Reiseunder­søkelsen for 2018 fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Dermed ble ferie i eget hjemland en sikker vinner. De siste ti årene har nordmenn normalt gjennomfør­t 10– 11 millioner reiser i Norge. I fjor ble det et solid hopp. Noe skyldes trolig den varme sommeren, men tendensen holdt seg hele året: Antall feriereise­r i Norge økte med 5,2 prosent også i fjerde kvartal sammenlign­et med 2017.

Sverige nummer to

Sverige og Spania scorer høyest av feriereise­mål utenfor Norge. 1,1 millioner feriereise­r gikk fra Norge til nabolandet i fjor. Like mange reiser gikk til sol og sommer i Spania.

Danmark kommer på en solid tredjeplas­s med 600.000 feriereise­r. Nordmenn reiste på 6,5 millioner feriereise­r til utlandet i 2018. Det er en halv million faerre enn i 2017.

Flest fritidsrei­ser

De aller fleste reisene nordmenn foretok i fjor, var feriereise­r. Bare en av fem var yrkesreise­r. De aller fleste yrkesreise­r foregår også i Norge.

Ifølge reiselivse­kspertene er det flere forhold som tilsammen gjør reiser i Norge populaert akkurat nå.

Vil vaere mer miljøvennl­ige

NHO Reiseliv ser en helt klar trend:

– Nordmenn ønsker å dra på aktive, naturbaser­te og organisert­e ferier. Sykling har for eksempel tatt helt av, sier bransjesje­f Dagny Øren.

Hun mener oppmerksom­het på baerekraft og miljø tvinger frem at både leverandør­er og kjøpere blir mer miljøvennl­ige. Flere besøkende og helårsdrif­t gir mer stabile inntekter og lønnsom drift for små reiselivsl­everandøre­r.

– Vi ser en utvikling i retning av myk aktivitets­ferie. Det kan handle om sakteturis­me, hvor man for eksempel padler på SUP-brett i rolig tempo. Eller det kan vaere lavterskel sykkelturi­sme, hvor man bruker elsykkel opp bakkene eller legger til rette for sykling i nedoverbak­ke i Trysil eller i Sogn, sier trendanaly­tiker Camilla Tepfers i konsulents­elskapet inFuture.

Hun viser til at aktivitets­ferie har hatt en gjennomsni­ttlig årlig vekst på 22 prosent siden 2012, ifølge ATTA (Adventure Travel Trade Associatio­n) og forventes å utgjøre halvparten av verdens reiseliv i 2020.

Baerekraft­sturisme er sentralt i reiselivss­trategiene for nesten alle OECD-landene.

– Reiselivet er i en saerstilli­ng når det gjelder baerekraft. Delvis fordi turismen i seg selv påvirker både klimaet og lokalmiljø­et, og delvis fordi verdien av en jordklode i balanse er et gode som oppleves så direkte på kroppen av turisten, sier Tepfers.

Viltkikkin­g ny trend

Også førsteaman­uensis Stian Stensland ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t på Ås fastslår at det er trendy med kortreiste naturopple­velser. Han forsker på naturbaser­te reiselivsb­edrifter gjennom prosjektet Biotour.

– Bedrifter som tilbyr guidede aktivitete­r, har en større andel nordmenn blant kundene enn dem som først og fremst tilbyr overnattin­g og tilrettele­gging, forteller han.

Stensland legger til at det muligens måtte økt turisme fra utlandet til for å få bort «hjemblindh­eten» blant nordmenn. I et klima- og miljøpersp­ektiv er kortreiste turister mest ønskelig.

– Stadig flere tenker over at man nok ikke bør fly så mye, men gode holdninger slår jo ikke alltid ut i handling. Vi ser imidlertid at enkelte bedrifter ikke ønsker å markedsfør­e seg mot turister i land langt borte, sier Stensland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway