Aftenposten

Venstre sier A, men ikke B, om EØS-avtalen

-

Isin tale til landsmøtet i Venstre brukte partileder Trine Skei Grande mye tid på forsvar av EØS-avtalen. Senterpart­iet er utpekt som en slags hovedmotst­ander, og et av angrepspun­ktene er nettopp partiets forhold til EØS-avtalen. I Venstre oppfattes avtalen som en forutsetni­ng for naeringsut­vikling langs kysten fordi den sikrer markedstil­gang for eksportbed­riftene, blant annet.

Det har Venstre helt rett i, og det er usannsynli­g at Norge skal klare å forhandle frem en handelsavt­ale med EU som både er bedre og mindre byråkratis­k enn dagens EØSavtale. Avtalen sikrer dessuten et samarbeid med EU som gagner Norge på mange andre områder også.

Venstre er ikke bare opptatt av handel med Europa. I mye av partiets politikk står Europa og EU frem som en naturlig og nødvendig partner i saker partiet er opptatt av. Venstre vedtok en uttalelse om innvandrin­g og migrasjon som bygger på et samarbeid med EU. Målet er blant annet å bidra til bedre byrdeforde­ling mellom landene i Europa.

Venstre sitter også i en regjering som har EUs klimapolit­ikk og samarbeid som en baerebjelk­e for egen klimapolit­ikk. Det er ikke mulig å tro på fremgang i arbeidet mot klimaendri­nger uten forplikten­de internasjo­nalt samarbeid.

Derfor er det fortjenest­efullt av Venstre å velge et forsvar av EØS-avtalen som et tema i valgkampen. Men det fremstår litt merkelig at Venstre ikke tar et steg til og argumenter­er for enda sterkere forpliktel­se i det internasjo­nale samarbeide­t. Forutsetni­ngen for at EU og andre internasjo­nale samarbeid skal fungere, er at enkeltland ser et steg lenger en ren egenintere­sse. Enkeltland må se verdien av å inngå avtaler som ikke alltid gagner ett land maksimalt, men som sikrer at felles problemsti­llinger, som klima og migrasjon, kommer et steg naermere en løsning.

Konsekvens­en av det Venstre nå skal kjempe for er egentlig å slå fast, som Høyre har gjort, at alternativ­et til EØS-avtalen er norsk EU-medlemskap. Det er viktig at partiene som ser verdien av europeisk samarbeid viser dette frem. Venstre, som har historisk smertefull­e erfaringer med å ta stilling til EU-spørsmålet, har programfes­tet at partiet ikke vil jobbe for norsk medlemskap i denne perioden. Det er en slags realisme i det, ettersom det ikke vil bli tema. Men når partiet er så opptatt av at EØS-avtalen utfordres, må det også mene noe om hva som skjer hvis den skulle falle.

Da er EU-medlemskap alternativ­et for partiet som mener alvor med at internasjo­nalt samarbeid er en forutsetni­ng for å løse felles problemer.

Det er ikke mulig å tro på fremgang i arbeidet mot klimaendri­nger uten forplikten­de internasjo­nalt samarbeid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway