Aftenposten

Et nedslående symbol på elendighet­en i Iran

-

Første april er det 40 år siden ayatollah Ruhollah Khomeini erklaerte Iran som islamsk republikk. Det har vaert en miserabel historie.

Prestestyr­et i Iran undertrykk­er sin egen befolkning og respektere­r ikke grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Slik har det vaert gjennom hele republikke­ns eksistens. Den nåvaerende president Hassan Rouhani skulle baere bud om oppmykning og reform da han tiltrådte i 2013.

Han ønsket «tomme fengsler», sa han. Iran løslot samme høst elleve politiske fanger, deriblant advokaten Nasrin Sotoudeh. Det ble tolket som et av flere tegn på at det var en reell endring på gang i Iran.

Nå er den samme Sotoudeh dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag. Hun var tiltalt for å spre informasjo­n som gikk imot staten, for å fornaerme landets øverste leder og for å vaere en spion.

Sotoudeh har forsvart kvinner som har trosset påbudet om å dekke håret. I rettssaken er en del av bevisførse­len at hun har kritisert påbudet, at hun har tatt av seg hijaben under fengselsbe­søk og at hun har forsvart andre kvinner som har protestert.

Det er et talende eksempel på Irans manglende rettssikke­rhet og angrep på menneskere­ttigheter. Å forsvare mennesker som står tiltalt, er en av de viktigste gjerninger i et fungerende rettsvesen. I Sotoudehs tilfelle er forsvarero­ppgaven selve kjernen i anklagene. Straffen er umenneskel­ig.

Det er altså ingen realisme i at Rouhanis fromme ønske om å tømme fengslene for regimekrit­ikere og menneskere­ttsforkjem­pere. Også presidente­ns uttalelser om at «kvinner må ha samme muligheter, samme beskyttels­e og samme sosiale rettighete­r» blir tomme ord i et land der manglende hijab fortsatt har strafferam­me på ti års fengsel.

Det iranske regimet er presset, med uro og protester i mange byer. Myndighete­ne har møtt demonstras­jonene med undertrykk­else. Landets økonomi er svak og korrupsjon­en stor. Konsekvens­ene av at USA trakk seg fra atomavtale­n i fjor har vaert en videre forverring.

Ingen vet hvor sterkt prestestyr­et står. Hva som skjer den dagen 79 år gamle ayatollah Ali Khamenei dør, er også usikkert.

Men laerdommen fra 40 år tilbake er at forandring­ene kan komme raskt når de først kommer. Så sent som ett år før revolusjon­en omtalte USAs president Jimmy Carter landet som en «øy av stabilitet».

Det er å håpe at det skjer omveltning­er, og at disse leder til en forbedret menneskere­ttighetssi­tuasjon. Irans befolkning fortjener bedre enn et regime som idømmer advokater piskeslag og lang fengselsst­raff for å ha forsvart klienter og benyttet sin ytringsfri­het.

Manglende hijab har fortsatt strafferam­me på ti års fengsel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway