Aftenposten

Strømmer til kloakken for å hente vann

I fem dager har store deler av Venezuela vaert uten strøm. Bruddet rammer vannforsyn­ingen.

- Helene Skjeggesta­d

Det var det siste stedet Lilibeth Tejedor (28) hadde sett for seg at hun skulle lete etter vann. Denne uken gikk hun likevel sammen med dusinvis av andre mennesker til et lekk avløpsrør i den venezuelan­ske hovedstade­n Caracas.

I bunnen av en skarp kløft, mellom slanger og kloakk, fikk Tejedor med seg 15 liter vann, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters som var på stedet.

Vannet har gått gjennom skitne rør og kan bare brukes til å skrubbe gulv og skylle ned i toalettet.

– Dette er fryktelig, fryktelig, sier Tejedor mens hun balanserer vannet på en liten vogn på vei tilbake til nabolaget San Agustin.

– Hvordan skal jeg fortelle barna at det ikke finnes noe vann? Det er barna som virkelig blir berørt av dette, sier hun til Reuters. Hjemme venter hennes to år gamle datter og to nieser.

Strømbrudd

Strømmen har kommet og gått de siste fem dagene. Mandag var den borte igjen store deler av dagen da et kraftverk ble rammet av en eksplosjon.

Mange millioner mennesker er berørt:

Oljeekspor­ten, som er landets hovedinnte­ktskilde, er hardt rammet.

Det finnes ikke elektrisit­et til å pumpe vann. Dermed har det oppstått vannmangel flere steder.

Vannmangel­en rammer naturligvi­s borgerne i hverdagen. Uvaskede tallerkene­r tårner seg opp og det er ikke mulig å trekke ned i toalettene.

Det er matmangel flere steder i landet, og denne forverres av at det er vanskelig å oppbevare mat kjølig uten strøm.

Frykten øker for at sykdommer skal spre seg.

Den frykten forsterkes av at sykehusene er hardt rammet av strømbrudd­et. Søndag meldte for eksempel organisasj­onen Codevia at 15 dialysepas­ienter har dødd av mangel på behandling.

I tillegg er noe så enkelt som såpe blitt en luksusvare i landet. Hyperinfla­sjon har ført til en enorm prisstigni­ng på dagligvare­r.

Ved avløpsrøre­t i Caracas plasker to barn med beina i det ettertrakt­ede vannet. De får klar beskjed fra en forbigåend­e kvinne: «Det vannet er skittent! Pass dere, husk at det ikke finnes medisiner!»

Venezuela befinner seg i en sosial, økonomisk og politisk krise. I et mye kritisert valg i fjor ble Nicolás Maduro valgt til president.

I januar ble imidlertid opposisjon­sleder Juan Guaidó utpekt som leder av landets nasjonalfo­rsamling. Nasjonalfo­rsamlingen anser ikke Maduro som legitim president, og Guaidó har støtte av blant andre USA.

Natt til tirsdag fikk Guaidó med seg nasjonalfo­rsamlingen på å erklaere nasjonal unntakstil­stand i landet. Det er ventet store demonstras­joner tirsdag.

Ulike forklaring­er

Maduro og Guaidó har ulike forklaring­er på årsaken til strømbrudd­et.

Opposisjon­en i Venezuela mener strømbrudd­ene skyldes korrupsjon og dårlig styring av energisekt­oren.

President Nicolás Maduro hevder på sin side at USA står bak sabotasje og dataangrep rettet mot landets strømforsy­ning, ifølge NTB.

Dette avvises av fagforenin­gen for elektroing­eniører, som støtter opposisjon­en.

Winston Cabas, som leder fagforenin­gen, sier til Reuters at det vil ta mellom fem-seks dager å få strømmen tilbake til et normalt nivå.

 ?? Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters/NTB Scanpix ?? Flere fant veien til en lekkasje i et avløpsrør i Caracas mandag. Venezuela synker stadig dypere ned i en sosial, økonomisk og politisk krise.
Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters/NTB Scanpix Flere fant veien til en lekkasje i et avløpsrør i Caracas mandag. Venezuela synker stadig dypere ned i en sosial, økonomisk og politisk krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway