Aftenposten

Besteforel­drene hennes tror vaeret styres av Gud

KLIMA. Abby Leedy (17) og amerikansk­e ungdommer tvinger nå den eldre garde til å forholde seg til klimaendri­ngene. I morgen går tusenvis av barn og unge ut i klimastrei­k.

- Christina Pletten, Korrespond­ent i USA

Besteforel­drene vil ikke høre på Abby Leedy (17) når hun snakker om klimaendri­nger. De tror at vaeret og naturen styres av Gud. Bare å diskutere klima gjør dem irriterte.

– En gang dyttet bestefar til min onkel da han prøvde å snakke om det, forteller hun.

Det er ikke bare i Leedys familie at klimapolit­ikk er en gigantisk generasjon­skonflikt. En strøm av unge, nyvalgte politikere, med Alexandria Ocasio-Cortez (29) i spissen, tvinger nå den gamle garde i Washington til å forholde seg til et tema de lenge har vaert fornøyd med å ignorere.

Bak dem står en voksende haerskare av rasende barn og ungdommer fra organisasj­onen Sunrise Movement. De har markert seg ved å troppe opp på politikern­es kontorer og forlange handling.

En video av en gruppe barn som konfronter­er den 84-år-gamle senatoren Dianne Feinstein fikk nylig viral spredning.

– Skalv i stemmen av sinne

Abby Leedy har allerede vaert i Washington tre ganger for å aksjonere, blant annet på kontorene til speaker Nancy Pelosi og senatslede­r Mitch McConnell.

– Det er skremmende. Jeg har så stor respekt for Kongressen. Samtidig er det veldig emosjonelt. Jeg skalv i stemmen av sinne da jeg skulle tale på et av møtene, forteller hun.

Fredag skal hun og tusenvis av andre barn og unge over hele USA og i mange titalls andre land gå ut i klimastrei­k, inspirert av svenske Greta Thunberg.

Et mulig vendepunkt

Klimaendri­nger har lenge vaert en parentes i amerikansk samfunn og politikk. Bortsett fra i California er det få steder der global oppvarming har stått øverst på agendaen. Men det kan fort bli et hovedtema i neste års valg. Mange tegn tyder på at USA naermer seg et vendepunkt:

Meningsmål­inger viser at et stort flertall nå tror på klimaendri­nger, og at bekymringe­n for utviklinge­n er stigende. Seks av ti frykter klimaendri­nger i stor eller moderat grad, ifølge en studie fra Yale University. Antall personer som er svaert bekymret, har doblet seg siden 2013.

Antall personer som ikke tror eller tviler på klimaendri­nger har sunket fra 28 prosent i 2013 til 18 prosent i 2018.

56 prosent av amerikaner­e mener demokraten­es klimapolit­ikk er mer i tråd med holdningen­e til folk flest, mens bare 29 prosent mener republikan­ernes er det, ifølge en måling fra NBC/Wall Street Journal. De fleste av presidentk­andidatene støtter Green New Deal.

Milliardae­r Michael Bloomberg sier han vil bruke minst 500 millioner dollar på å fremme klimasaken i valgkampen neste år.

Washington-guvernør Jay Inslee stiller som presidentk­andidat med klima som eneste store kampanjesa­k. Nesten alle demokratis­ke presidentk­andidater støtter Green New Deal.

Investorer på Wall Street legger økende press på selskaper for at de skal bli mer klimabevis­ste, ifølge Axios.

En haer av unge aktivister

I et litt rufsete hus i utkanten av Philadelph­ia sitter Abby Leedy sammen med tre andre jenter i en sofa og forteller om hvordan de skal endre verden. Huset er et av to aksjonssen­traler der Sunrise Movement styrer sin virksomhet. Ni personer bor her og jobber fulltid for organisasj­onen.

Sunrise Movement har på kort tid blitt en bevegelse ingen har råd til å ignorere, spesielt ikke politikern­e som får dem på uinnbudt besøk. I mars og april skal de holde folkemøter over hele USA. De har nå over 200 lokallag – opp fra 15 for noen måneder siden.

Det er Sunrise som har presset på for å få på plass Green New Deal, det radikale klimaforsl­aget til Ocasio-Cortez og hennes kollega i Senatet, Ed Markey. Green New Deal er et program som forsøker å bremse både klimaendri­ngene og økende ulikhet.

Ocasio-Cortez regner bevegelsen som en samarbeids­partner i kampen for Green New Deal. Hun er et stort forbilde for de unge aktivisten­e.

– Hun kom helt overrasken­de for å gi oss en peptalk kvelden før vi skulle aksjonere i Washington. Det var utrolig sterkt. Jeg begynte å grine da jeg så henne, forteller Abby Leedy.

Hun håper å ta et friår fra videregåen­de i 2020 for å jobbe for Sunrise på heltid. Da skal de unge aktivisten­e spre en haer av klimaforkj­empere ut over hele USA. De skal sørge for at klima blir topp prioritet under presidentv­alget i 2020.

– Dette er vårt livs kamp, sier Leedy.

Bevegelse også på høyresiden

Republikan­erne i USA har lenge vaert samlet i sin fornektels­e av klimaendri­nger. Nå slår partiets harde linje sprekker. Stadig flere medlemmer slår fast at de tror på vitenskape­ns konklusjon­er. Selv om de stempler Green New Deal som «latterlig» og «ekstrem», har flere republikan­ere sagt det er behov for en alternativ, konservati­v plan.

– Vi er vel allerede innforståt­t med at folk nå er overbevist om at vi har en påvirkning på klima. Spørsmålet er hvordan vi løser det uten å ødelegge økonomien, sa republikan­sk kongressma­nn John Shimkus nylig til nyhetsbyrå­et Bloomberg.

Bill Flores er en annen republikan­er som tidligere tvilte på klimaviten­skapen. Nå mener han USA må gripe muligheten til å bli en leder innen fornybar energi.

– Jeg er mye mer kunnskapsr­ik på dette feltet enn jeg var tidligere, sa kongressma­nnen fra Texas nylig til Houston Chronicle.

Mye tyder på at partiet begynner å innse

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway