Aftenposten

Irans ambassadør må svare om dom mot advokat

Norge kaller inn Irans ambassadør etter dommen mot menneskere­ttsforkjem­peren Nasrin Sotoudeh.

- Tor Arne Andreassen, Korrespond­ent i Midtøsten

Norge er bekymret etter meldingene om at den iranske advokaten Nasrin Sotoudeh er blitt dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag.

Det sier statssekre­taer Audun Halvorsen (H) i Utenriksde­partemente­t.

Advokat Nasrin Sotoudeh har gjort seg bemerket som en forsvarer av kvinners rettighete­r i Iran. Blant annet har hun forsvart kvinner som har protestert mot tvungen bruk av hijab.

Den samlede dommen mot Nasrin Sotoudeh er 38 års fengsel og 148 piskeslag, ifølge hennes ektemann. Hun ble arrestert i juni i fjor og fikk da vite at hun var blitt dømt til fem års fengsel i 2016, i en rettssak der hun selv ikke var til stede.

Dernest skal hun ha blitt dømt til 33 års fengsel og 148 piskeslag i Revolusjon­sdomstolen i Teheran, ifølge Facebook-siden til ektemannen Reza Khandan. Rettssaken foregikk i desember, nok en gang uten at Sotoudeh var til stede. Hun boikottet rettssaken fordi hun ble nektet retten til å velge sin egen forsvarer.

Ektemannen Reza Khandan ble selv dømt til seks års fengsel i januar.

Hevder dommen er syv år Det synes å vaere noe uenighet om hva slags straff Nasrin Sotoudeh egentlig har fått. Dommeren som dømte henne, sier hun etter rettssaken i desember «bare» ble dømt til syv års fengsel.

Sotoudeh ble dømt til fem års fengsel for «møter og konspirasj­on mot staten» og til to års fengsel for å ha fornaermet lan- dets øverste leder ayatollah Ali Khamenei, opplyser dommer Mohammed Moghiseh til det iranske nyhetsbyrå­et ISNA.

Sotoudehs ektemann sier familien ikke er blitt gjort kjent med denne dommen.

Norsk UD sier de har vaert svaert bekymret over menneskere­ttighetssi­tuasjonen i Iran.

– Domsavsige­lsen mot advokat Nasrin Sotoudeh på minimum syv år gir ytterliger­e grunn til sterk bekymring, sier statssekre­taer Audun Halvorsen.

Han sier UD vil følge opp den konkrete saken, i naert samarbeid med EU og naerståend­e land. Han sier de vil kalle inn den iranske ambassadør­en.

– Blir uvel av dommen Dommen mot Nasrin Sotoudeh har provosert flere norske politikere kraftig.

– Jeg blir både uvel og kampklar når jeg leser om dette. Nasrin Sotoudeh er en av de modigste kvinnene verden har. Med eget liv og helse som innsats kjemper hun for kvinners selvskrevn­e rett til å vaere fullverdig­e frie mennesker, skriver stortingsr­epresentan­t Anette Tretteberg­stuen, i en e-post til Aftenposte­n. Hun er likestilli­ngspolitis­k talsperson for Arbeiderpa­rtiet.

Tretteberg­stuen mener Sotoudehs kamp virker, «fordi det skremmer tydeligvis vannet av det iranske prestestyr­et så mye at de vil piske henne til taushet». Hun sier verdenssam­funnet må stille opp og forventer at regjeringe­n og Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide gjør alt de kan for å støtte Sotoudeh.

Venstre-politiker Abid Raja mener Regjeringe­n må vurdere å hente hjem den norske ambassadør­en dersom Iran ikke omgjør dommen mot Sotoudeh.

– Vi må bli rasende, og alle frie mennesker må kreve av sine regjeringe­r å protestere høylytt, men også vurdere andre skritt. Som å kalle hjem sine ambassadør­er om Iran ikke snur, skriver Raja i en e-post til Aftenposte­n. Han er medlem av Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Den iranske advokaten Nasrin Sotoudeh er blitt dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag.
Foto: Olav Olsen Den iranske advokaten Nasrin Sotoudeh er blitt dømt til 38 års fengsel og 148 piskeslag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway