Aftenposten

Mistenkt i Martinesak­en ber om et møte i Jemen

Farouk Abdulhak er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen. Nå har han bedt flere sentrale aktører om et møte i Jemen der han bor.

- Wenche Fuglehaug Andreas Bakke Foss Stein Bjørge (foto)

Politiet er glad for ethvert initiativ i saken. Farouk Abdulhak må først og fremst komme frivillig til Storbritan­nia for å forklare seg. Hvis han gjør det, vil vi lytte til ham, sier Andy Partridge, sjefetterf­orsker ved avdelingen for drap og alvorlig kriminalit­et ved Metropolit­an Police til Aftenposte­n.

I anledning 11-årsmarkeri­ngen for drapet er Partridge i Norge. I går formiddag la han ned krans ved Martines Vik Magnussens grav, Asker kirke.

Der var også Patrick Lundevall-Unger. Han bistår familien til Martine Vik Magnussen og leder også «Justice for Martinesti­ftelsen.»

– Jeg er blitt kontaktet av den danske sikkerhets­rådgiveren Lars Boje Madsen som har dype forgrening­er inn i Houthigrup­peringene i Jemen. Vi planlegger for et møte mellom Farouk Abdulhak, hans advokat, Houthi-lederen Abdulmalek alHouthi og meg, sier Lundevall-Unger.

Det er borgerkrig i Jemen, og Farouk Abdulhak skal vaere under beskyttels­e av al-Houthi.

Betingelse­r og krav

Lundevall-Unger ønsker ikke å snakke om detaljer rundt den nye utviklinge­n i saken, men etter det Aftenposte­n kjenner til, vil møtet og samtalene handle om Farouk Abdulhaks mulige retur til Storbritan­nia og de betingelse­r og krav han setter for å forklare seg for britiske myndighete­r.

Om de finner grunnlag for en rettssak, må han vaere i landet før dom mot ham faller.

Hvis så skjer, kan han oppnå strafferab­att, og det kan forhandles frem enighet om fengslings­vilkår i Storbritan­nia og om mulig soning i Kairo i Egypt der foreldrene hans lever.

Om Abdulhak kommer til Storbritan­nia, vil han umiddelbar­t bli pågrepet og siktet for handlingen­e. Britiske myndig- heter har sendt en utlevering­sbegjaerin­g til Jemen.

– Han må returnere frivillig, fordi Jemen og Storbritan­nia ikke har noen utlevering­savtale. Den rettslige prosessen vil gå sin gang. Han vil få en rettferdig behandling, sier Andy Partridge.

– Det er veldig rørende for meg å vaere til stede her ved markeringe­n. Jeg ønsker alle initiativ velkommen for en mulig løsning på en sak vi aldri vil lukke. Saken har fortsatt prioritet hos oss. Mistenkte og hans familie vet det, sier Partridge.

Forbrytels­en han er mistenkt for, har ingen foreldelse­sfrist.

Dansk mellommann snakker

Den sentrale mellommann­en som opptrer som et slags bindeledd mellom Abdulhak og Houthi-lederen på den ene siden, og Patrick Lundevall-Unger, har aldri før vaert offentlig kjent med navn og bilde.

Mannen er danske Lars Boje Madsen, som har jobbet som sikkerhets­ekspert og rådgiver og i Jemen siden 2008. Raskt fikk han god kontakt med Farouks far Shaher Abdulhak, milliardae­r og davaerende utenriksmi­nister i Jemen.

Madsen var mannen som arrangerte møte mellom Farouk Abdulhak og tidligere statsminin­ister Kjell Magne Bondevik i Jemen i 2012.

Han fikk dessuten i stand et møte mellom Bondevik, Einar Stensnaes og Shaher Abdulhak i Kairo i 2014.

– Bor og jobber i Sanaa

Lars Boje Madsen forteller at Farouk har bodd i Sanaa helt siden han flyktet fra London, og at han jobber, men ikke er involvert i farens forretning­er.

– Jeg har møtt Farouk flere ganger, sist i 2014, men kommuniser med hans naere forbindels­er fra København. Jeg har avsluttet min sivile jobb i Jemen, og det er grunnen til at jeg ikke lenger trenger å vaere anonym.

– Hvorfor skulle Farouk ønske en løsning på saken nå?

– Han har forklart meg hva som skjedde, men det må han selv gjengi til andre. Jeg tror han forstår at Martine-saken vil leve videre selv om hun er død, og at han er interesser­t i å samtale om mulige løsninger, sier Madsen.

Han understrek­er at både politikk og kultur er vesentlig i saken.

– Jemen har en annen kultur, tradisjon og rettsfølel­se. AEreskodek­s for en mann er dessuten et viktig element i denne saken. Spesielt er nok Shaher Abdulhaks opplevelse av å tape ansikt og aere for hele familien en viktig dimensjon. Viktigere enn forretning­ene, sier Madsen.

 ?? Foto: Stein Bjørge ?? Sjefetterf­orsker Andy Partridge (tredje fra høyre) var med på å legge ned krans på graven, sammen med Martines far Odd Petter Magnussen og moren Kristin Vik.
Foto: Stein Bjørge Sjefetterf­orsker Andy Partridge (tredje fra høyre) var med på å legge ned krans på graven, sammen med Martines far Odd Petter Magnussen og moren Kristin Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway