Aftenposten

Er denne teknologie­n kul eller rett og slett skummel?

Det vil selskapet Foursquare ha svar på før den slippes løs.

- Austin Anders Veberg

Crowley er på teknologik­onferansen South by Southwest i Austin, Texas for å vise frem Foursquare­s nyeste prototyp: «Hypertrend­ing».

Med den kan du se hvor andre mennesker samler seg. Er de på den kule baren på hjørnet, i Starbucksk­øen, eller kanskje i en av konferanse­ns lange køer?

Crowley spør publikum i en full sal i Austin: Er dette kult, eller er det skummelt?

Nesten hele salen løfter hånden på «kult». Noen svaert få løfter hånden på «skummelt».

– Det eneste vi gjør, er å bygge teknologi som viser hvor mennesker er, sier Crowley.

Og det er de svaert gode på. I november sa selskapets nåvaerende direktør, Jeff Glueck, at det bare er Google og Facebook som er like gode på å vite nøyaktig hvor folk er, i et intervju hos CNBC.

Untyttes av terroriste­r? «Hypertrend­ing» viser ikke hvem som er hvor, men hvor store grupper mennesker samler seg til enhver tid. Informasjo­nen er anonymiser­t, og Foursquare har ingen planer om å slippe løs teknologie­n ennå. Den testes i Austin nå, og forsvinner igjen etterpå.

– Jeg tror ikke «hypertrend­ing» i seg selv er spesielt nyttig ennå. Men du kan legge noe nyttig oppå denne teknologie­n, sier Crowley og åpner for både kule og skremmende muligheter uten å gå i detalj.

Et eksempel av den skremmende sorten kommer som et spørsmål fra salen: Hva tenker Crowley om at terroriste­r kan bruke denne informasjo­nen til å vite nøyaktig hvor de kan gjøre mest skade til enhver tid?

– Det må vi tenke mye på, svarer Crowley.

Informasjo­n til salgs

Omtrent samtidig holder den anerkjente futuristen Amy Webb fra Future Today Institute sitt årlige foredrag om hvilke trender som preger teknologie­ns verden akkurat nå. I år er ett budskap svaert tydelig: – Privatlive­t er dødt.

Personlig informasjo­n om hva du liker, hvor du er og hva du gjør er blitt en valuta i seg selv. Det er ikke en hemmelighe­t. Men nå begynner omfanget virkelig å vise seg. I den ferske rapporten «Emerging Tech Trends 2019», fra Webb og Future Today Institute er konklusjon­en at vi nå legger igjen så mye informasjo­n om oss selv overalt at vi ikke lenger forventer å ha privatliv.

Hva skjer med uønsket data? – Vi jobber hardt for at denne informasjo­nen skal vaere anonymiser­t, sier Dennis Crowley, og forteller hvordan Foursquare deler mellom åpne kategorier og skjulte kategorier når de ser hvor brukerne er.

– Reiser til legen eller sliksmisse­advokaten blir automatisk kuttet ut, det trenger ingen å vite om. Det er skjulte kategorier, sier Crowley.

Han sier mye om hvor viktig personvern er for Foursquare, og selskapet er blant de beste i klassen på feltet. De har et eget etikkråd, og de nekter å selge informasjo­n om brukerne sine. De fokuserer også på at enkeltpers­oner ikke skal kunne identifise­res.

– Teknologie­n vår er veldig kraftig, og vi vet at privatlive­t betyr mye for folk. Skal vi be om å vite hvor folk er hele tiden, må vi vaere veldig tydelige på hva vi skal med den informasjo­nen, sier Crowley.

Men på Aftenposte­ns spørsmål om hva som egentlig skjer med de skjulte kategorien­e, har han ikke et godt svar.

– Mye brukes til trening og maskinlaer­ing. Det er mye sikkerhet på plass for å sikre at dette ikke havner på avveie, svarer Crowley.

 ??  ??
 ??  ?? Prototypen«hypertrend­ing» viser hvor mennesker samler seg til enhver tid.Skjermdump: Foursquare
Prototypen«hypertrend­ing» viser hvor mennesker samler seg til enhver tid.Skjermdump: Foursquare

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway