Aftenposten

Altfor lett å lure teleselska­pene

-

Uten legitimasj­on eller noen spesielle hjelpemidl­er har Dagens Naeringsli­v lyktes i å overta andre personers mobilnumme­r.

Derfra kan veien vaere kort til kontroll over andres digitale liv, ettersom mobilnumme­ret ofte brukes til digital identifika­sjon. For eksempel får man i mange tilfeller tilsendt nytt passord på SMS. Det finnes tilfeller fra utlandet der for eksempel investorer i kryptovalu­ta har tapt store beløp fordi mobilnumme­ret er blitt overtatt av kriminelle.

Abonnement­sselgere har et sterkt incentiv om å få et salg i boks og å gjøre det så enkelt som mulig for kunden å overføre nummeret. Dermed ser de fort vekk fra kravene om «entydig identifika­sjon» i loven når overføring­en skal gjøres.

Dagens Naeringsli­v har vist at selvlagede visittkort godtas, at legitimasj­on kan ettersende­s, og at kontrollsp­ørsmål handler om opplysning­er som er svaert lett tilgjengel­ige. Enkelte ganger blir SIM-kort utlevert på gaten, der og da. Selskapene skylder stort sett på rutinesvik­t, men glippene er i så fall påfallende utbredte.

Lovverket er fra en annen tid, da mobiltelef­onnummeret først og fremst ble brukt til å ringe og sende tekstmeldi­nger. Da var det et poeng å gjøre det så enkelt og smidig som mulig å bytte abonnement, av hensyn til kundene så vel som til konkurrans­esituasjon­en i telemarked­et.

Det skal også sies at teleselska­pene informerer kundene om at telefonnum­meret er i ferd med å overføres til ny operatør. I mange tilfeller vil kunden trolig reagere på slike varsler ut av det blå, slik at eventuell svindel blir avdekket.

Men sikkerhets­mekanismer som er så avhengige av at intetanend­e kunder tar affaere, er ikke gode. Som et minimum må det vaere krystallkl­art for kunden hva som er i ferd med å skje. Men enda viktigere er forbedret kontroll av legitimasj­on når avtalen inngås.

Arbeiderpa­rtiets Jan Bøhler knytter saken til et forslag han nylig fikk avvist av justiskomi­teens flertall, om krav om ID-kontroll ved kjøp av SIM-kort. Dette ville innebaere grundigere undersøkel­ser enn dagens lovverk legger opp til. Bøhlers hovedhensy­n er å hindre kriminelle gjenger å kjøpe billige telefoner for en kort periode, for å unndra seg avlytting fra politiet.

Når det gjelder mobilkapri­ng, er ikke loven hovedprobl­emet. Det er at teleselska­pene ikke lever opp til standarden i loven.

Selskapene skylder stort sett på rutinesvik­t, men glippene er i så fall påfallende utbredte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway