Aftenposten

Vill jubel for drømmegull

Både kvinne- og herrelands­laget tok gull i stafetten under skiskytter-VM i går. Men jentene jublet mest.

-

Høyres ordførerka­ndidater i Norges åtte største byer har ulike odds, men alle håper popularite­ten til Høyre-leder Erna Solberg skal hjelpe dem til å vinne eller beholde makten. – Målet er at over femti prosent av Norges befolkning skal få gleden av å bo i en Høyre-styrt kommune, sier Erna Solberg til Aftenposte­n.

Av de åtte største byene, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Drammen, Kristiansa­nd og Bodø, har Høyre bare ordføreren i Drammen, Kristiansa­nd og Stavanger. Og pr. i dag tyder ikke meningsmål­ingene på at Høyre har styrke nok til å kaste de rødgrønne ordførerne.

Beregninge­r fra Poll of polls viser at nærmere 290 kommuner ligger an til å få rødgrønt styre, mens rundt 85 kommuner får en borgerlig ordfører.

Ap-bastionen Trondheim er trolig utenfor rekkevidde, mens avstanden er mindre i både Oslo og Bergen. I Oslo er det sterk fremgang for Rødt, SV og MDG som kan redde det rødgrønne byrådet ledet av Ap.

Men omgitt av partifelle­r, blå Høyre-logoer og buzz-en fra landsmøtes­alen, er høyretoppe­ne optimister.

– Jeg håper vi vinner alle disse byene. I 2011 gjorde vi et veldig godt valg med unn-

Søndag 17. mars 2019 tak av Trondheim. Vi vant veldig mange av de store byene. Vi har jo sjansen mange steder selv om vi ikke får prikket inn alle, sier Solberg.

Kollektivt­rafikk og kompetanse viktigst Et halvt år før valget er det ifølge Solberg vanskelig å vite akkurat hvor Høyre vinner makten, fordi mange ulike saker vil prege valgkampen.

– Lokalpolit­ikk skal dreie seg om lokale saker. Det mener jeg er veldig viktig. Det er forskjelli­ge utfordring­er i forskjelli­ge byer, sier hun.

Som partileder blinker hun ut kollektivt­rafikk, utdanning, kompetanse og skole som hovedsaker. Og i byene med stor minoritets­befolkning, vil også integrerin­g og tiltak for at flertallet skal klare seg selv, være viktige.

– Men også valgfrihet og verdighet i eldreomsor­gen. Det er summen av mange små ting som gjør at du får en attraktiv kommune.

– Nasjonal trend har alltid litt å si i en slik situasjon. Selv om det er mulig å gi litt drahjelp, er vår opplevelse at lokale spørsmål og lokale kandidater har større uttelling og betydning, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway