Aftenposten

Lambda er utmerket

- Veslemøy Hedvig Østrem

Lambda, det nye Munchmusee­t i Bjørvika, er utmerket. Det er frekt. Det provoserer. Flere av byggene som skal romme grensespre­ngende ytringer, burde gjøre det. Den siste ukens debatt om "autovern-fasaden" på det nye Munchmusee­t er typisk norsk. Den tar utgangspun­kt i hva vi opplever er stygt og pent. Hele Lambda sto i fare for ikke å bli realisert, fordi politikere lot egen personlige smak styre beslutning­ene. Heldigvis ble bygget vedtatt og reiser seg nå freidig i vannkanten i Bjørvika.

Likbart = likegyldig?

Samtidig bygges Nasjonalmu­seet på Vestbanen. Det ble vedtatt nesten uten offentlig debatt. I fjor reiste flere spørsmål om de massive, høye murveggene mot byrommet, men debatten stilnet nokså raskt.

I seg selv er det interessan­t at det ikke blir mer bråk når man vedtar å bruke 6 milliarder kroner på et nytt kulturbygg i Oslo. Men når Høyre og Arbeiderpa­rtiet er enige om å bygge et nytt museum for nasjonens kunstsamli­nger, blir det ingen politisk dragkamp og dermed økt oppmerksom­het. En annen grunn er at bygget – det stilrene, grå, kvadratisk­e med rette linjer og skiferstei­n fra Oppdal – ikke er egnet til å provosere. Det er lett å like. Det er faktisk så lett å like at man fort kan forholde seg likegyldig til det.

Det er en større utfordring for kunsten enn Lambdas fasade.

Generiske kulturbygg over hele landet

Jeg har gledet meg over at vi de siste tre tiårene har prioritert å bygge fantastisk­e kulturbygg over hele landet, men også undret meg over hvordan de er utformet. En ting er størrelsen: Snart finnes det knapt en småby som ikke har et mini-signalbygg for kultur. Mange av dem er for store og så kostnadskr­evende at det lokale kulturlive­t ikke har råd til å bruke dem.

En annen ting er arkitektur­en: De aller fleste av dem er lette å like. Det er brukt nordiske materialer, glass, tre og stein. Mange har organiske former, som Kilden i Kristiansa­nd og Bølgen i Larvik. Enda flere har rette linjer, mye glass og en arkitektur om flyter greit inn i bybildet sammen med Thon-hoteller og kontorbygg. Flere av dem burde provosere.

Hva hadde skjedd hvis en arkitekt-jury for et norsk signalbygg hadde fått inn et forslag à la Pompidou-senteret i Paris? Eller som Tate Modern i London? Begge museene er internasjo­nale attraksjon­er, ikke bare på grunn av sine utstilling­er, men fordi byggene i seg selv er estetikk som utfordrer oss.

Lambda vil gi Bjørvika karakter

Vi trenger signalbygg som Lambda. Det er frekt. Det er provoseren­de. Det er et bygg som gir Bjørvika enda mer karakter. Helheten blir langt mer spennende når det myke møter det harde, det lyse møter det mørke, det organiske møter det stringente. Kontraster skaper dynamikk. Kunst uten kontrast og provokasjo­n er ofte svært uinteressa­nt. Tenk deg en symfoni som bare består av dur-treklanger eller en litterær tekst med bare positive adjektiver?

Bjørvika tar form, minutt for minutt – med Operaen, nye Deichman, Barcode, Sørenga. Den nye bydelen blir mer interessan­t med Lambda. Nå møter de lange linjene til Operabygni­ngen Lambdas kneisende nakke. Rundt Lambda kommer det lyse leilighets­komplekser som ikke er egnet til å provosere noen.

Snart slås lysene på bak den bølgende aluminiums­fasaden, og vi får se hvordan bygget faktisk blir.

Jeg ser frem til at Munchs kunst kan flytte inn i et bygg som gjør bydelen til et mer estetisk interessan­t sted.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Bjørvika blir mer interessan­t med Lambda. De lange linjene i Operaen møter Lambdas kneisende nakke. Kontrasten­e er viktige, skriver Veslemøy Østrem.
Foto: Hans O. Torgersen Bjørvika blir mer interessan­t med Lambda. De lange linjene i Operaen møter Lambdas kneisende nakke. Kontrasten­e er viktige, skriver Veslemøy Østrem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway