Aftenposten

Slik bruker du tiden godt før eksamen

-

3. Belønn deg selv

Flere studier hevder at det kan være lurt å planlegge lesingen til eksamen ukevis. Flere studenter jeg kjenner, som har testet, sier at dette fungerer godt. Så om du har lyst til å teste, så kan det se slik ut:

• Sett deg ned med kalenderen og marker alle helligdage­r og ferier godt, slik at de ikke kommer som en overraskel­se på deg.

• Se så over alt du skal lese, planlegg hva du skal lese i løpet av en uke, og skriv inn fra side til side i kalenderen for den aktuelle uken.

Om du planlegger ukene på denne måten, har du fleksibili­tet til å være hanglete en dag eller to uten at det går utover fremdrifte­n.

Del i kollokvieg­rupper hvordan du planlegger. Slik gir du deg selv litt stress dersom du ikke gjør det du har lovet deg selv. Lykkes du med å gjennomfør­e ukens lesing, kan du gi deg selv en belønning. Skriv det ned i kalenderen. Eksempel:

4. Gi deg selv stress

For unngå prokrastin­ering, finnes det mange teknikker. Når du først har planlagt for lesing pr. uke, så må du gjøre det skikkelig ubehagelig for deg å ikke levere på løftene dine. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Du må finne dine egen.

For eksempel: Heng deg selv ut. Om du ikke klarer å levere, så fortell om din tilkortkom­menhet til kollokvieg­ruppen, til en venn eller på sosiale medier. Ring hjem og fortell at du ikke fikk til å lese godt denne uken. Jo mer ubehagelig, desto bedre virker det.

Eks: Fjern goder du har lyst på. Ikke gi deg selv belønninge­n du hadde lovet «Har du noen tips til metoder eller teknikker man kan bruke som student for å bli bedre til å prioritere tiden riktig?» spør en NTNU-student. Vi har et panel av jobbeksper­ter som svarer på spørsmål om alt innenfor karriere, studentliv, jobb og ledelse. Send en e-post, og merk emnefeltet med «Jobbeksper­ten».

Henning M. Heitmann,

Helene Tronstad Moe,

Mette Manus,

Runar Homble,

Morten P. Røvik,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway