Aftenposten

Gule vester plyndret butikker

-

Det gikk voldsomt for seg da Gule vester-aksjoniste­r støtte sammen med politi i Paris i går.

Butikker ble plyndret og en bank satt i brann. Ifølge en talsmann for brannvesen­et ble minst 11 mennesker skadet, og en kvinne og hennes barn som bor i en leilighet over banken, måtte reddes ut av brannfolk.

– De to ble reddet ut i siste lit- en, det var snakk om sekunder før flammene nådde leilighete­n, sier talsmannen. Brannmanns­kaper klarte etter kort tid å slokke brannen.

Den 18. lørdagen med bråk

Det var den 18. lørdagen på rad at demonstran­ter fra Gule vesterbeve­gelsen protestert­e i Paris. En Boss-butikk og gourmetres­tauranten Fouquet's på paradegate­n Champs-Élysées var blant lokalene som ble vandaliser­t da grupper med maskerte demonstran­ter angrep politiet med steiner. Demonstran­tene tente også på bildekk og andre gjenstande­r som var brukt som barrikader. Politiet svarte med vannkanone­r og tåregass, men greide ikke å spre de av demonstran­tene som bygde opp brennende sperringer i gatene.

Etter at antall deltagere i protestene har sunket de siste ukene, håpet demonstran­tene å blåse nytt liv i protestbev­egelsen mot president Emmanuel Macron i går.

Flere ble arrestert Innenriksm­inister Christophe Castaner retter hard skyts mot aksjoniste­ne.

– De er verken demonstran­ter eller bråkmakere, de er mordere, skriver han på Twitter.

Ifølge politiet ble 44 personer pågrepet. Gule vester-bevegelsen­s ledere hintet nylig på sosiale medier om at sympatisør­er fra Italia, Belgia, Nederland og Polen ville komme for å slutte seg til lørdagens demonstras­joner.

Gule vester begynte i november i fjor som en protest mot økte drivstoffa­vgifter, som myndighete­ne ville innføre som et miljøtilta­k. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet og for å protestere mot president Emmanuel Macrons reformpoli­tikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway