Aftenposten

Nei til aktiv dødshjelp og tiggeforbu­d

-

Høyre vedtok i går nytt prinsippro­gram for første gang på 11 år. I flere spørsmål var programkom­iteen og landsmøtet splittet, og etter flere timers debatt avgjorde delegatene: kjøttfri middag. Vi skal snekre rammen, og det som skal være inni, skal vi overlate til innbyggern­e å bestemme, sa hun og høstet applaus.

Moralsk kompass

I alle partier blir prinsippde­batter gjerne preget av høystemte setninger og begreper som «varige verdier i en flyktig tidsalder» og «moralsk kompass».

Men debatten om dødshjelp og tiggeforbu­d vekket engasjemen­t og følelser hos mange.

Spørsmålet om aktiv dødshjelp skapte aller mest engasjemen­t:

– Aktiv dødshjelp er aktiv livshjelp, sa Vegard Riseng.

Flere av Høyres tungvekter­e er uenig og kastet seg inn i debatten mot dødshjelp.

Stortingsp­resident Tone W. Trøen sa at «aktiv dødshjelp betyr at det offentlige skal hjelpe deg å dø», og at det strider mot helseperso­nellets plikt til å behandle, trøste og lindre.

– Det er vanskelig for meg. Vi må møte smerte med lindring, sa hun.

Høie: Si ja til livet

Helseminis­ter Bent Høie sa at vi alle skal dø en dag.

– Men alle andre dager skal vi leve. Det er et fundamenta­lt prinsipp i legevitens­kapen at man ikke skal hjelpe noen å dø. Høyre må si ja til et samfunn helsevesen og verdier slik at mennesker ikke skal føle seg som en byrde for andre. Si nei til aktiv dødshjelp, si ja til livet, sa Høie.

Sanner sa i innledning­en at «grensene for politikk» skiller høyre- og venstresid­en.

– Der politisk styring og regulering kommer til kort, der venstresid­en har gått tomme for virkemidle­r, ja der vet vi at vi har sterke krefter å mobilisere: i enkeltmenn­esket, i lokalmiljø­ene, i det sivile samfunnet.

– Derfor må det også settes grenser for politikk. Vi tror nemlig på at et bærekrafti­g velferdssa­mfunn, det bygges nedenfra. Den troen er jeg glad for at vi deler med våre regjerings­partnere i KrF, Venstre og i Frp, sa Sanner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway