Aftenposten

. . . men ja til gratis p-piller

-

Unge Høyre vant en brakseier på Høyres landsmøte. Med overvelden­de flertall sa landsmøtet ja til gratis langtidsvi­rkende prevensjon til jenter under 16 år.

I dag får ungdom fra 16 år gratis prevensjon, men de som er yngre må betale for det. I praksis betyr dette at de som har behov for det, skal få gratis ppiller.

Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, mener dagens ordning er urettferdi­g. Den rammer jenter som må få p-piller mot menssmerte­r og man må innse at også unge jenter under 16 har sex, argumenter­er hun.

Støtte fra ministeren

Helseminis­ter Bent Høie sier at han støtter denne reformen og ønsker å få med seg regjeringe­n.

– Vi få se hva de andre partiene i regjeringe­n sier, men jeg har merket meg at også Kristelig Folkeparti­s ungdom er for dette, sier han til Aftenposte­n.

Jordmorfor­eningen, Landsgrupp­en av helsesøstr­e, Sex og samfunn og de fleste politiske ungdomsorg­anisasjone­r har undertegne­t et opprop til støtte for kravet.

Mange på pillen

I 2016 fikk 335.000 kvinner i alderen 15–44 år utlevert minst et prevensjon­smiddel basert på kjønnshorm­oner. Dette utgjorde 33 prosent av kvinnene i aldersgrup­pen, ifølge NRK.no.

I tillegg vil Høyres landsmøte forby reklame for kosmetiske inngrep, såkalt «rumperekla­me.»

Det var spørsmålet om gratis prevensjon til de under 16 og restriksjo­ner for kosmetisk reklame som vakte størst debatt da landsmøtet lørdag behandlet en resolusjon om psykisk helse for ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway