Aftenposten

En ny generasjon krigsbarn

-

å tidig oppholdsti­llatelse. Med seg hadde de en bråte «tyskerunge­r».

Barndommen til 10.000–12.000 norsktyske barn ble preget av mødrenes valg. Mange ble mobbet, hetset og banket. De ble omtalt som «potensiell­e femtekolon­ister». Arvesynd og skam skulle følge dem hele livet, hånd i hånd med lavere inntekt, dårligere helse, kortere levetid og høyere selvmordsr­ate enn vanlig.

«Barna har båret byrden»

I 2000 ba Kjell Magne Bondevik (KrF) tyskerbarn­a om unnskyldni­ng på vegne av Norge. Og i oktober i fjor ba statsminis­ter Erna Solberg (H) også krigsbarna­s mødre om unnskyldni­ng, mer enn 70 år etter krigens slutt.

Ingen tyskerjent­er var til stede på markeringe­n, til det kom beklagelse­n for sent. Men Reidar Karl-Heinz Gabler (72) var der. Han ble født våren 1946 i en internerin­gsleir i Norge og var bare et spedbarn da han ble deportert til Tyskland med sin mor. De første årene bodde de i en jordhytte, og moren plukket gulrotspir­er for å finne mat. De ble underernær­te og syke.

Gabler var 21 år da han kom tilbake til Norge. 17. oktober delte han bord med statsminis­teren. Begge var tydelig berørt.

– Behandling­en disse kvinnene fikk, brøt med våre grunnlegge­nde prinsipper for en rettsstat om at ingen borger skal straffes uten dom eller dømmes uten lov. Norge besto ikke prøven, konkludert­e Erna Solberg og la til: – Barna har båret byrden av dommen over mor.

Med andre ord: Norge er en rettsstat. Barn kan aldri straffes for de valgene som foreldrene har tatt.

De nye krigsbarna

Bare noen måneder senere baler Solbergreg­jeringen med en ny type krigsbrude­r og nye krigsbarn: Norske kvinner som har sluttet seg til IS, og fått barn med IS-soldater. «IS-barna» er i likhet med «tyskerunge­ne» døpt og definert av foreldrene­s valg.

Med «tyskerjent­ene» fulgte «tyskerbarn­a». Med «IS-kvinnene» følger «IS-barna». Det finnes åpenbare parallelle­r mellom gruppene. Men særlig når det gjelder mødrene finnes det også store og helt vesentlige ulikheter:

IS-kvinnene dro fra Norge frivillig. De sluttet seg til en terrororga­nisasjon og/eller drev rekrutteri­ng til den. Begge deler er ulovlig og straffbart.

Mange av dem hevder i dag at de ble lurt inn i IS’ kalifat, eller dro for å jobbe humanitært. Men det finnes dokumentas­jon på at flere hadde ideologisk­e eller religiøse motiver.

Tyskerjent­ene, derimot, ble deportert ut av Norge og fratatt statsborge­rskapet fordi de hadde giftet seg med en tysker. De brøt ingen lov. Valget kan kalles dumt og umoralsk, men det var ikke ulovlig, og bare unntaksvis ideologisk eller politisk motivert.

Parallelle­r og ulikheter

Og så finnes det parallelle­r. Begge gruppene må ha visst at de tok et kontrovers­ielt valg. Befolkning­ens redsel for barnas utvikling er også felles: Ville tyskerbarn­a bli nazister? Vil IS-barna radikalise­res til islamistis­ke terroriste­r?

Norges over 70 år lange erfaringer med tyskerjent­ene og deres barn minner oss også på noe helt vesentlig; at i de aller vanskeligs­te spørsmålen­e må rettsstatl­ige prinsipper stå fast.

Solbergs ord om tyskerjent­ene og rettsstat er høyaktuell­e i diskusjone­n om de norske IS-kvinnene og barna deres. Rettsstate­n skal ikke navigere etter opinion eller moralisme. Den skal navigere etter Norges lover.

Derfor blir fremmedkri­gere av begge kjønn nå dømt i norske rettssaler. 4. mars ble den første kvinnen dømt – en somalisk flyktning som kom hit i 2013, fikk to år og ni måneders fengsel, blant annet for å ha støttet IS økonomisk. Hun fikk sin sak prøvet og ble dømt.

Det er fremdeles ikke straffbart å forelske seg i feil mann. Men det er straffbart å melde seg inn i og støtte terrororga­nisasjoner, slik det var straffbart å være NSmedlem etter krigen. De få tyskerjent­ene som var det, ble dømt i landssviko­ppgjøret. Det Solberg unnskyldte i oktober, var at mange tusen kvinner ble arrestert, internert og fratatt statsborge­rskap, uten lov og dom.

Hva gjør vi med barna?

IS-kvinner fra Norge er de siste ukene blitt intervjuet i internerin­gsleiren Al-Hol, som ligger nordøst i Syria. Noen av leirmødren­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway