Aftenposten

Hvordan og hvorfor jeg leste 75 bøker på ett år, og hvorfor du ikke trenger å gjøre det

-

klarte, kunne jeg ta bedre valg i mitt eget liv. Bli visere, rett og slett.

Hvorfor du ikke trenger gjøre det samme Jeg kan fortelle deg at jeg føler meg visere enn for ett år siden, men langt fra så mye som det høyere antallet bøker skulle tilsi. Ja, jeg har huket av mange bøker på leselisten min. Ja, jeg har lest klassikere og mesterverk. Men jeg har lært lite av dem. Ved å konsentrer­e meg om inntaket og lite om bearbeidel­se og implemente­ring erkjenner jeg at jeg har hentet lite visdom fra de 75 bøkene, selv om jeg kan bekrefte at flere av dem inneholder mye visdom. Jeg synes Seneca sier det bra:

«Overalt betyr ingensteds. Når et menneske bruker all sin tid på å reise utenlands, ender det opp med å ha mange bekjente, men ingen venner. Og det samme må gjelde den som søker intimt kjennskap, ikke til en enkelt forfatter, men med dem alle i stor hast. Mat gjør ingen nytte og blir ikke tatt opp i kroppen hvis den forlater magen så fort den er spist. Ingenting hindrer tilfriskni­ng så mye som hyppig bytte av medisin. Intet sår vil heles hvis man prøver den ene salve etter den andre. En plante som stadig flyttes på, kan aldri vokse seg sterk.»

Dette er tre viktige ord jeg kommer til å ha mer fokus på fremover, og noe jeg vil anbefale fremfor å lese mest mulig. Det hadde vært bedre om jeg hadde valgt ti av disse bøkene og lest dem sakte fem ganger. Alt er likevel ikke tapt, for 2018 har gitt meg gode muligheter til å finne ut hvilke bøker som er verdt å lese igjen i 2019. Høyt på denne listen står av Robert Greene, av Lao Tze og

av Oscar Wilde.

Lydbøker på dobbel hastighet er en del av innleggsfo­rfatterens metode.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway