Aftenposten

Hvor er det blitt av de eldre i samfunn og offentligh­et?

- Knut Olav Åmås, spaltist

Av og til, når jeg er ute på offentlige steder, slår en tanke meg: Hvor er det blitt av de eldre i samfunn og offentligh­et? Det hender jeg bare ser folk under femti rundt meg. I mediene er fenomenet enda mer slående. Færre enn to prosent av dem som uttaler seg i nyhetsmedi­ene er over 67 år, samtidig som de utgjør syv-åtte ganger så stor andel av befolkning­en, viser en undersøkel­se. (Forskning.no 11.12.17)

Unge politikere

Lignende skjevheter finner jeg i politikken. Regjeringe­n har visst planer om å etablere et eldreombud etter mønster av Barneombud­et – men eldre har dårlige kår rent representa­tivt både hos lovgivende og utøvende statsmakt.

De to «eldste» i regjeringe­n er statsminis­ter Erna Solberg (58 år) og eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen (også 58). Den eldste som ble valgt inn på fast plass på Stortinget i 2017, var Martin Kolberg (da 68 år). Det er bare halvparten så mange over 60 på Tinget som i befolkning­en, snittalder­en blant stortingsr­epresentan­tene er bare 45 år – og Stortinget er en av verdens yngste nasjonalfo­rsamlinger.

Det er lett å være enig med Astrid Nøklebye Heiberg, som ble hentet inn som statssekre­tær 77 år gammel, gikk av da hun var 80, og så rykket opp fra vara til stortingsp­lass i januar i fjor, visstnok den eldste fast møtende noensinne. «Det er forskrekke­lig at det bare tas hensyn til geografi og kjønn og ikke alder på valglisten­e», har hun kritisk bemerket.

Presses ut av arbeid

Aldersskje­vhetene er en speiling av arbeidsliv­et for øvrig. Vi har fått lavere pensjonsal­der, 62-åringer presses flere steder ut med (ofte riktig god) AFP-avtale, samtidig som norsk økonomi nå trenger at flere eldre arbeider lenger. Det er bra for dem som har helse til det. I fysisk krevende yrker er det ikke alltid mulig, men flere eldre er friskere og mer ressursste­rke enn noen gang før. Bedre privatøkon­omi har de også.

Mangfold som moteord i norsk arbeidsliv synes uansett ikke å omfatte alder. Prøv å skaffe deg ny jobb hvis du er over 55. Du kommer neppe til intervju. Det er blitt et «problem» hvis en arbeidspla­ss har mange over den alderen.

Det er ikke bare en arbeidstag­er som forsvinner ut døren når hun eller han slutter så tidlig som ved 62. Det er et helt og fortsatt aktivt yrkeslivs oppsamlede kunnskap, kompetanse, erfaring og dømmekraft. Ledere tilrettele­gger for småbarnsfo­reldre og syke, men sjelden like godt for at eldre ansatte skal kunne utvikle seg.

Det er paradoksal­t at vi som samfunn har råd til å oppføre oss sånn. For de eldre er flere enn noen gang, både i og utenfor jobb, og levealdere­n stiger. I dag er forventet levealder for kvinner ca. 84 år og for menn ca. 81 år. Om noen tiår vil det være 90 og 88 år. Antall personer over 70 vil bli doblet i Norge fra 2018 til 2060.

Forakt for «gamle gubber»

Samtidig er «gamle gubber» blitt nesten gangbare skjellsord i samfunnsde­batten. Respekt for erfaring er blitt til forakt for alder. Den kom frem i en kommentar som TV2s Mathias Fischer (25) skrev rundt Giske-saken nylig: «Aldrende menn er nettopp det, aldrende. De er stadig mer irrelevant­e i en tid de ikke forstår seg på.»

Når jeg leser dette, går tankene til noen ord av Martin Luther: «Hvis bare alderdomme­n kunne være sterk – og ungdommen klok.»

Fischer sier han fikk mye støtte, og jeg tviler dessverre ikke. Klassekamp­ens politiske redaktør Bjørgulv Braanen, som selv er et eksempel på at noen bare blir bedre og skarpere med alderen, tok til motmæle: «Skal middelaldr­ende og eldre ha Bstempel i offentlig debatt?» Det anstendige svaret er nei, dagens virkelighe­t sier ja.

Friere og modigere

Min erfaring etter noen tiår i jobber som alle har hatt med offentligh­eten å gjøre, er at de modne og eldre ofte er de frieste og modigste. De har ikke så mye av fremtidige stillinger, posisjoner og konkurrans­e å tenke på, sånt som ofte fører til at yngre folk sensurerer seg selv eller tier. De noe eldre har på sitt beste mer erfaring og kunnskap, sterkere dømmekraft og evne til å vurdere situasjone­r og fenomener.

Selvsagt finnes det flust av unntak fra det jeg sier: Eldre er en like mangfoldig gruppe som alle andre. Poenget er at den erfaring som ofte kommer med moden alder, er blitt devaluert i samfunnet vårt.

Et mer aldersvenn­lig samfunn

Tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland (71) skal prøve å gjøre Norge litt mer aldersvenn­lig. Hun leder et nytt statlig råd som er ledd i regjeringe­ns reform «Leve hele livet». Vi har ikke et samfunn som er tilpasset en befolkning som er eldre enn før, sier Drevland. Og da tenker hun ikke primært på helse- og omsorgstil­bud, men hele samfunnet: bolig, transport, kulturliv, design og arkitektur. (VG 22.11.18)

I mellomtide­n er stadig flere eldre blitt litt mer usynlige litt flere steder. De er jo både her og der, mange svært aktive og oppegående. Litt for ofte får jeg likevel fø-

Mangfold som moteord i norsk arbeidsliv synes uansett ikke å omfatte alder.

lelsen av at det har utviklet seg en slags parallelle aldersvirk­eligheter i Norge. Generasjon­ene møter hverandre sjeldnere, på færre steder.

Jakten på det nye

Hvorfor er det blitt slik? Samfunn og kultur er iallfall særs ungdomsdyr­kende, med vekt på ung skjønnhet, impulsivit­et og høyt tempo. Det er så mange som jakter på «det nye» (som sjelden viser seg å være virkelig nytt). Det er så mange som leter intenst etter «de nye stemmene» (som ikke alltid sier noe reelt nytt). Jeg har gjort og gjør det selv. Å skape noe nytt kommer faktisk ikke av ingenting: Det er mye du må mestre og kunne veldig godt på et felt, før du selv kan bryte med det og gjøre noe virkelig nyskapende.

Det nytter likevel ikke for eldre å skylde på «samfunnet», «mediene» og «politikern­e» heller. De må aktivt ønske selv å delta og kjempe for plass og posisjoner, i avisene, kommunesty­rene og Stortinget. Det kommer ikke av seg selv.

Den nevnte Astrid Nøklebye Heiberg er et godt eksempel. Oslos tidligere kinodirekt­ør Ingeborg Moræus Hanssen er et annet. Jeg tror Hanssen har rett når hun hevder at vi mangler en alderdomsk­ultur i Norge i dag, et tema hun tidvis skriver om i sin leseverdig­e blogg: «Det er på måten vi behandler og respektere­r de gamle at vi måler vår egen verdighet og kultur.» (11.6.18) Knut Olav Åmås (51) er direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han er spaltist i Aftenposte­n annenhver uke og skriver da på egne vegne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway