Aftenposten

70 år og på vei fremover

– Jeg er fortsatt livredd for å bli kjendis, sier Åge Aleksander­sen.

- Pål Vegard Hagesæther Thomas Spence

Nå jobber teatersjef­en for å kunne sette opp flere forestilli­nger av stykket Ways of Seeing i Oslo. – I utgangspun­ktet var programmet vårt i vår fullt. Nå jobber vi for å finne løsninger, sier Sibué-Birkeland.

I tillegg vil forestilli­ngen bli vist i Tromsø i månedsskif­tet april/mai. – Forhåpentl­ig vil andre scener andre steder i landet også vise den, sier teatersjef­en.

Politiets siktelse er datert 13. mars. Sibué-Birkeland tror at siktelsen mot henne og kunstnerne vil bli frafalt, etter at justismini­sterens samboer Laila Anita Bertheusse­n torsdag ble pågrepet av Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og siktet for å ha fingert et angrep mot parets felles bolig.

– Hvordan vurderte du forestilli­ngen før den ble satt opp?

– Jeg så at den inneholdt kontrovers­ielle uttalelser, og at den ville kunne vekke debatt. Men de reflektere­r selv i stykket over om det er riktig å filme forskjelli­ge politikere­s hus. Kunstnerne brøt ikke loven. Ikke å sette opp forestilli­ngen var aldri et alternativ.

Privatlive­ts fred

Fredag ble det ble kjent at politiet har siktet teatersjef­en på Black Box i Oslo og tre av kunstnerne som står bak stykket Ways of Seeing. De fire er siktet for brudd på privatlive­ts fred.

Politiet har også bedt tingretten om tillatelse til å ransake kontorer og boliger.

Oslo tingrett avviste dette ønsket, og politiet har anket avgjørelse­n inn for lagmannsre­tten. Det er Bertheusse­n som opprinneli­g anmeldte forestilli­ngen til politiet.

Teatersjef­en mener Bertheusse­n har laget en tolkning av forestilli­ngen som ikke er riktig. I teksten blir Sylvi Listhaug omtalt som rasist og islamofob, men ikke Tor Mikkel Wara eller Laila Anita Bertheusse­n.

– Mange politikere har uttalt seg om forestilli­ngen uten å se den, sier teatersjef­en.

Hun understrek­er at selv om dette er dokumentar­teater, er forestilli­ngen fortsatt fiksjon.

– Innen kunsten er det lang tradisjon for å tøye grenser.

– Meget sterk kost

Frp-politiker Carl I. Hagen er blant dem som har engasjert seg sterkt i saken. Da Oslo-politiet først henla Bertheusse­ns anmeldelse, anmeldte han politimann­en som henla saken for tjenestefo­rsømmelse.

Oslo-politiet fikk siden instruks fra Oslo statsadvok­atembete om å etterforsk­e saken.

– Jeg er veldig glad for at det nå er tatt ut siktelse, sier Hagen. – Man kan ikke slenge på ordet «kunstneris­k» og dermed slippe unna med mer enn man ellers ville gjort.

Han mener påstander om rasisme koblet sammen med bilder av Bertheusse­n og Waras felles bolig er meget sterk kost.

– Stiller siktelsen av Bertheusse­n saken i et annet lys?

– Nei, dette er to helt vidt forskjelli­ge ting.

Hagen stiller seg åpen til hva rettens vurdering av saken vil være, men mener den trenger en juridisk avklaring.

Sylvi Listhaugs rådgiver opplyser at Listhaug ikke har noen kommentare­r til karakteris­tikken av henne.

Taus

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har vært blant dem som har uttalt seg kritisk til forestilli­ngen på Black Box. Etter at justismini­sterens samboer ble siktet, har hun ikke villet beklage denne kritikken.

– Hva er din kommentar til siktelsene?

– Ingen ting. Dette er en del av politiette­rforskning­en. Det må de håndtere. Som jeg har sagt ganske mange ganger: Det er ikke slik at vi driver politisk etterforsk­ning i Norge. Det er vanntette skott. Dette er en vurdering som må gjøres av påtalemynd­igheten og politiet, sier Solberg.

Kan ta tid

Etter det Aftenposte­n får opplyst, ser PST for seg at det kan gå lang tid før justismini­ster Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheusse­n eventuelt blir kalt inn til et nytt avhør.

Man kan ikke slenge på ordet «kunstneris­k» og dermed slippe unna med mer enn man ellers ville g jort

Carl I. Hagen

 ??  ??
 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box Teater.
Foto: Dan P. Neegaard Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box Teater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway