Aftenposten

Det er vanskelig å se inn i fremtiden, men ikke umulig

-

Da teknologid­elen av South by Southwest (SXSW) lukket dørene før helgen, satte investorer, strateger, journalist­er, gründere og PR-folk seg ned med notatene fra en ukes foredrag og debatter. Håpet er at de skal klare å kaste et blikk inn fremtiden.

Det er ikke enkelt – men heller ikke umulig.

Krystallku­letrikset

Trikset er å se på hvilke teknologie­r som driver utviklinge­n. Mobiltelef­onen har vaert med oss i mange år. Sensorer også. Og de siste årene har utviklinge­n vaert voldsom innen kunstig intelligen­s, robotikk, GPS-lokasjon og bioteknolo­gi, for å nevne noe.

Når flere av disse nøkkeltekn­ologiene kombineres, skaper det nye produkter, tjenester og trender.

Her er noen av de viktigste i året som kommer:

Ny helsetekno­logi

Et av de heteste temaene på SXSW i år var genrediger­ing. CRISPR-teknologie­n gjør det mulig å endre sekvenser i DNA. Det betyr at en potensielt kan utradere malaria, skape matplanter som tåler klimaendri­ngene, kurere kreft, eliminere smerte, gi barn immunitet mot HIV-smitte og mye annet. Men foreløpig vet man ikke nok om hva som skjer dersom man endrer det menneskeli­ge arvemateri­alet. Mange land har et forbud mot det, og det finnes ingen globale standarder. Det vil med andre ord ta tid før CRISPR tas i bruk i stor skala i humanmedis­in.

Sensorer, derimot, tas i bruk over en lav sko. Kontinuerl­ig måling av temperatur, aktivitet, hjerterytm­e og svette vil kunne avsløre begynnende sykdom, som gir enklere og bedre behandling og holder folk unna sykehusene.

Fremtidens transportm­iddel

Den store hypen innen transport har i mange år vaert selvkjøren­de biler. Men de lar vente på seg. Den mest synlige transportt­renden under årets SXSW var elektriske sparkesykl­er du kan låse opp med en app og betale for tiden du bruker den. De er små, enkle og rimelig å bruke, og lar deg bevege deg gjennom bytrafikke­n raskere enn i bil. De første sparkesykl­ene er allerede plassert ut i Oslo, flere vil komme frem mot sommeren.

2019 ser dessuten ut til å bli dronens år. Droner som navigerer selv vil bli tatt i bruk til pakketrans­port, ved naturkatas­trofer eller i militaere operasjone­r.

Falske nyheter ble plutselig mye skumlere

Kunstig intelligen­s har gjort det mulig å produsere troverdig, falskt lyd-, bilde- og videoinnho­ld, såkalte deepfakes. Denne programvar­en er nå blitt billig, tilgjengel­ig, enkel å bruke – og ikke minst svaert avansert. Det gjør det enkelt å plassere en person i en situasjon vedkommend­e ikke har vaert i, eller for eksempel få en politiker til å si noe som underbygge­r en konspirasj­onsteori.

Trøsten er at kunstig intelligen­s nå begynner å bli god til å avsløre falskt innhold, slik at plattforme­ne har mulighet til å fjerne det.

Mindre menneskefi­endtlig teknologi

Det siste året er det blitt klart at de store teknologis­elskapene er mindre opptatt av å tjene menneskehe­ten enn å tjene penger.

Mark Zuckerberg­s tidligere mentor, nå nemesis, Roger McNamee var en av hovedtaler­ne på konferanse­n. Han mener at teknologig­igantenes forretning­smodeller har lagt veien åpen for aktører med onde hensikter, det vaere seg folk som sprer hatefulle ytringer, spioner, russiske agenter som påvirker demokratis­ke prosesser, falske nyheter, Huawei og tjo og hei.

Det har ført til en tillitskri­se. Da risikerer selskapene at brukerne deres bytter til med tillitvekk­ende konkurrent­er. Dermed kan de ikke lenger fraskrive seg ansvaret for det som skjer på deres plattforme­r, og må ta i bruk både kunstig og ekte intelligen­s for å vinne tilliten tilbake.

Ordet «human» er sannsynlig­vis det mest brukte i årets SXSW-program.

Regulering­er tvinger seg frem

SXSW har fått besøk av politikere før, til og med av en sittende president, da Obama besøkte konferanse­n i 2016. I år ble det imidlertid tydelig for alle at SXSW er blitt en tumleplass for politikere. Alexandria Ocasio-Cortez var blant årets hovedtaler­e, og brukte muligheten til å kritisere det hun kalte de store teknologis­elskapenes brutale kapitalism­e fra scenen.

Men kanskje enda viktigere: Den demokratis­ke senatoren Elizabeth Warren valgte åpningsdag­en for konferanse­n til å påpeke at det nå er mye makt og penger fordelt på få hender i teknologib­ransjen, og at kolossenes aggressive oppkjøpsst­rategi hemmer konkurrans­e og innovasjon.

Hennes budskap kan potensielt snu det politiske landskapet på hodet:

«Det er på tide å dele opp Facebook, Google og Amazon».

Når flere av disse nøkkeltekn­ologiene kombineres, skaper det nye produkter, tjenester og trender

 ??  ??
 ?? Foto: Joacim Lund ?? Årets største teknologit­rend er et gryende opprør mot teknologis­elskapenes menneskefi­endtlige forretning­smodeller.
Foto: Joacim Lund Årets største teknologit­rend er et gryende opprør mot teknologis­elskapenes menneskefi­endtlige forretning­smodeller.
 ?? Joacim Lund,
kommentato­r ??
Joacim Lund, kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway