Aftenposten

Teateret skal ikke vaere, og er heller ikke, hevet over norske lover

Både Ways of Seeing og Black Box Teater viser hvorfor fri scenekunst er viktig for demokratie­t.

- Per Christian Selmer-Anderssen Teateranme­lder Per Christian Selmer-Anderssen er teateranme­lder i Aftenposte­n.

Det lukter sigarettrø­yk på Black Box Teater i Marstrandg­ata, selv om ingen sigaretter er tent. Det er onsdag kveld, og den filippinsk­e danseren Eisa Jocson skal fremføre sin Macho Dancer på Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival. Dansen er en rå, maskulin dans som mannlige fillipener­e fremfører på nattklubbe­r. Nå er det en kvinne som gjør den, med en penis i trusen.

Gjennom Macho Dancer spesielt, og Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival generelt, forsøkte teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland å flytte blikket vårt til en annen verden. Hun ville gi scenen til mennesker som ellers ikke blir hørt, og lage en samfunnskr­itisk festival uten å bruke utestemme.

Men under store deler av festivalen har medienes oppmerksom­het vaert rettet et helt annet sted: mot Ways of Seeing, justismini­ster Tor Mikkel Waras samboer og, idet det naermet seg helg, siktelsen mot teatersjef­en og tre kunstnere fra førstnevnt­e forestilli­ng.

De er siktet for «krenkelse av privatlive­ts fred», og politiet ønsker å ransake hjemmene deres, men har fått avslag fra tingretten.

Politiet har imidlertid ikke bedt om filmmateri­ale for forestilli­ngen, selv om de har fått et krav fra statsadvok­aten om å «få kontroll på alt som måtte finnes av videomater­iale» fra justismini­ster Waras hus.

Når teater blir jus Jeg skulle ønske statsadvok­aten viste like stor interesse for truslene mot teaterkuns­tnerne og da saerlig Sara Baban, som har politianme­ldt en rekke truende ytringer. Torsdag skrev VG at disse sakene er henlagt.

I motsetning til justismini­sterens samboer er ikke teaterkuns­tnerne siktet for å ha diktet opp en straffbar handling. Det er altså grunn til å tro at de er truet på ordentlig.

Situasjone­n virker absurd, og det hadde vaert lett å bruke alle ta i bruk alle tenkelige teatermeta­forer. Men det gidder jeg ikke.

Isteden konstatere­r jeg at dette er tredje gang i år at teater blir advokatmat.

Det begynte i januar, da moren til Vigdis Hjorth varslet et søksmål mot Den Nationale Scene i Bergen fordi teateret hadde satt opp en sceneversj­on av datterens bok

Arv og miljø.

I februar kom nyheten om at Nina Karin Monsen via advokat krevde at en replikk skulle endres i forestilli­ngen om Kim Frieles liv, Kim F.

Det er lett å forstå at det er ubehagelig å bli tillagt motiver du aldri har hatt – eller å se sitt eget liv som teaterkuns­t. Teateret skal ikke vaere, og er heller ikke, hevet over norske lover.

Men når følelsene koker og advokattak­sametrene tikker, må politi og rettsvesen se det større bildet. Å skulle ransake teaterkuns­tneres hjem på bakgrunn av å «krenke privatlive­ts fred» er et angrep mot kunstneris­k frihet. Dessuten er det direkte ulogisk.

Den filmede husfasaden til familien Wara er for eksempel tydeligere avbildet i hervaerend­e avis enn i Ways of Seeing.

Makt og konsekvens

Det er altså ikke hva som vises, men hvem og hvor, som er problemet.

Teater er en manipulati­v kunstform som har langt sterkere virkemidle­r enn en avisartikk­el. En teaterfore­stilling har også

privilegie­t at den er en talerstol uten motstemmer. Og slik skal det vaere.

God kunst er nyansert, men på andre måter enn samfunnsde­batten. Ways of Seeing forteller for eksempel en større historie enn de sinte monologene som serveres fra scenen. Teaterfore­stillingen handler om utenforska­p og integrerin­g. Om aktivisme og hva som gjør at noen blir aktivister. Og – ikke minst – den handler om overvåking­en i Norge.

Både Kim F og Ways of Seeing har problemati­ske sider, men de navngir bare mennesker som selv har søkt offentligh­eten. Nina Karin Monsen er en filosof jeg er glad vi har i samfunnsde­batten, nettopp fordi meningene om homofiles kjønnsliv går på tvers av hele tidsånden. Men det betyr ikke at hun er fredet for hverken debatt eller teater.

Ways of Seeing tar for seg mektigere mennesker enn pensjonert­e filosofer. Det burde gjøre at kunstnerne­s ytringer var desto mer beskyttet.

Et sint blikk

Tilbake på Black Box’ scene naermer Eisa Jocson seg vi som er i publikum. Hun dytter tyggisen inn i scenekante­n, går ut i salen og sender oss et blikk. Det er ikke forførende. Det er sint.

Jeg tenker på kikkerroll­en, på det å vaere mann – og hvordan det kanskje er å vaere kvinne.

Og jeg tenker: Denne teaterfest­ivalen vil aldri få den oppmerksom­heten den fortjener.

 ??  ?? Per ChristianS­elmerAnder­ssen, kommentato­r
Per ChristianS­elmerAnder­ssen, kommentato­r
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eisa Jocson reiser verden rundt medMacho Dancer. Onsdag gjestet hun Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival. Foto: Giannina Ottiker/ Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival
Eisa Jocson reiser verden rundt medMacho Dancer. Onsdag gjestet hun Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival. Foto: Giannina Ottiker/ Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway