Aftenposten

Vil vurdere veiprising i stedet for bompenger

Høyre er bekymret for at bompengene slår sosialt skjevt ut og at el-bilsuksess­en tapper statskasse­n for penger. Nå skal det snekres et nytt baerekraft­ig avgiftssys­tem for bil.

- Alf Ole Ask Thomas Spence

Dagens system med bompenger føles ikke rettferdig for folk. Selv om bompengean­delen i hvert prosjekt går ned, øker bompengeut­giftene for den enkelte i deler av landet, sier lederen i Stortinget­s finanskomi­té, Henrik Asheim (H) til Aftenposte­n.

Fredag åpnet Høyres landsmøte og i salen sitter de fleste av Høyres ordførerka­ndidater. Et stort flertall av dem merker at bompenger gjør folk sinte. Dette kommer til å bli et hett tema rundt storbyene, der Høyre ønsker å ta makten tilbake. Høyre har vaert for de omstridte prosjekten­e.

Etter hvert som andelen elbiler som ikke betaler bompenger øker, vil belastning­en øke for de andre bilene.

I det stille har Asheim og hans stortingsk­ollega Helge Orten, som leder transport og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget, jobbet med en utredning.

Målet er å legge frem et mer baerekraft­ig system for å avgiftsbel­egge bilen og bruken av den. En erstatning for dagens bompengesy­stem er bare en del av dette.

Derfor er de to fornøyd med at på landsmøtet­s første dag vedtok Høyre forslaget om å «vurdere differensi­ert veiprising som alternativ til bompengein­nkreving og ta i bruk ny teknologi som gjør bompengein­nkrevingen billigere under forutsetni­ngen av at personvern­et er tilstrekke­lig ivaretatt.»

Valgkampsa­k i 2021

– Vi må lage et baerekraft­ig avgiftssys­tem for bil og gå til valg på det i 2021. Det betyr at Høyre må bestemme seg for hvordan dette skal se ut i 2020, sier Asheim.

Dagens avgiftsfor­deler for elbiler utløper parallelt med dette. EFTAs overvåking­sorgan ESA i Brussel har signaliser­t at Norge ikke kan forvente å få godkjent like gode ordninger for elbiler fremover. Det gjør også en gjennomgan­g av avgiftssys­temet aktuelt.

Statsminis­ter Erna Solberg sier at det er regjeringe­ns ambisjon at det skal vaere på plass en nytt baerekraft­ig avgiftssys­tem for bil innen 2025.

– I 2025 er målet at det bare skal selges utslippsfr­ie biler i Norge. Da vil anslagsvis 1,2 millioner biler vaere utslippsfr­ie. Vi kan ikke velte alle kostnadene for vei og bilbruk på bensin og dieselbile­ne. Det vil ikke bli forstått, sier Orten.

Det er to problemer som må løses: Dagens bompengeor­dning må gjøres mer rettferdig. Avgiftslet­telsene til elbiler taerer på statens inntekter. I perioden 2012–18 har staten tapt 14 milliarder i bilavgifte­r. Grunnen er i stor grad lavere avgifter på elbiler. Nedgangen er på 27 prosent. Dette er et resultat av at tiltakene for å få folk til å kjøre utslippsfr­ie biler virker, men fra en finanspoli­tikers synspunkt er inntektsta­pet bekymrings­fullt.

De to Høyrepolit­ikerne understrek­er at målet ikke er å skattlegge bil og bruk av bil mer enn i dag. Fortsatt vil bensin- og dieselbile­r vaere dyrere i bruk.

Fra kjøp til bruk

Datatilsyn­et har alt slått fast at veiprising og bruk av GPS kan forenes med personvern­hensyn. Spørsmålet er hvordan ordningen utformes. En satellittb­asert veiprising kan erstatte bompenger, men også drivstoffa­vgifter, engangsavg­ift og trafikkfor­sikringsav­gift.

Orten sier at bilavgifte­ne i større grad må vris fra å vaere en avgift på å kjøpe bil til en avgift på å bruke bilen.

Han viser til at elbilen sliter minst like mye på veien som en bensinbil.

– Men det krever et mer presist innkreving­ssystem som oppfattes mer rettferdig. Målet må vaere at det er flere å dele utgiftene på, slik av belastning­en for enkelte kan bli mindre og at utslippsfr­ie biler må betale sin andel, forklarer Orten

 ?? Foto: Stein Bjørge ?? Lederen av Stortinget­s transportk­omité Helge Orten (t.v.) og leder av finanskomi­teen Henrik Asheim.
Foto: Stein Bjørge Lederen av Stortinget­s transportk­omité Helge Orten (t.v.) og leder av finanskomi­teen Henrik Asheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway