Aftenposten

Indias valg kan bli verdens dyreste

Over seks uker og i syv puljer skal 900 millioner inderne velge ny nasjonalfo­rsamling. Det er flere enn antallet innbyggere i Europa og Oseania til sammen. Prislapp: 43 milliarder kroner.

- Hanne Christians­en

Indiske myndighete­r har kunngjort at valget til nasjonalfo­rsamlingen starter den 11. april.

Dermed er forberedel­sene til verdens største valg i gang for fullt.

Inderne skal stemme over nye representa­nter til Lok Sabha, som er navnet på Underhuset i parlamente­t.

Til tross for at noen omtaler valget som en ren folkeavste­mning over sittende statsminis­ter Narendra Modis fremtid, har oppblussin­gen av konflikten i Kashmir bidratt til å intensiver­e valgkampen.

Valgkommis­jonen la sist helg ned et forbud mot bruk av bilder av militaerpe­rsonell i valgkampen. Saerlig etter at en indisk jagerflypi­lot ble skutt ned og tatt til fange av det pakistansk­e militaeret i februar, har flere politikere blitt sett med bilder eller klaer som hedrer det indiske militaeret.

Selv om opptakten til årets valgkamp har vaert spesielt dramatisk, er et ordinaert indisk valg også noe helt utenom det vanlige.

Her er tallene som viser omfanget av operasjone­n som må til når verdens nest mest folkerike land går til urnene:

900 millioner

Antall indere over 18 år som er ventet å stemme i vårens valg. Det er flere enn antallet innbyggere i Europa og Oseania tilsammen.

Velgermass­en har vokst med mer enn 80 millioner mennesker siden forrige valg i 2014. Stemmene skal avgis på en million ulike valglokale­r rundt om i landet.

66

Den prosentvis­e valgdeltag­elsen ved forrige valg i 2014. Da møtte 550 millioner mennesker opp for å stemme. Valgdeltag­elsen i India er høy, og både kvinner og menn møter opp: I 2014 stemte henholdsvi­s 65 og 67 prosent av stemmebere­ttigede kvinner og menn.

43 milliarder

Den svimlende summen – her oppgitt i norske kroner – det kostet å gjennomfør­e forrige nasjonale valg.

Seniorfors­ker Milan Vaishnav ved Carnegie-senteret for fredsforsk­ning i USA tror ikke det er utenkelig at prisen for årets valg kan bli dobbelt så stor. Det vil gjøre det til det dyreste valget i indisk historie – kanskje til og med det dyreste demokratis­ke valget noensinne.

At valgene kan bli så kostbare, skyldes delvis at det er lite åpenhet rundt politiske donasjoner, skriver The Washington Post.

I fjor lanserte statsminis­ter Modi en ny ordning som gjorde det mulig for bedrifter og individer å donere anonymt til politiske partier. Det har gitt nesten 1,3 milliarder norske kroner i ekstra donasjoner – hovedsakel­ig til Modis eget parti.

39

Antallet dager det vil ta å gjennomfør­e gigantvalg­et. Stemmeloka­lene åpner 11. april og stenger 19. mai. Stemmene telles opp den 23. mai.

Fordi prosessen er så omfattende, deles velgerne opp i syv puljer der hvert distrikt får sin egen valgdato.

272

Det avgjørende tallet. Inderne skal velge 543 representa­nter til nasjonalfo­rsamlingen. Partiet som får 272 seter eller mer, får velge statsminis­teren. Når ingen dette tallet, kan partiene velge å gå sammen og danne en koalisjons­regjering.

8250

Antallet kandidater som stilte til forrige valg. Tilsammen represente­rte de 464 partier. Likevel er det egentlig bare seks partier som har oppslutnin­g på tvers av statene, og som dermed regnes som nasjonale partier.

2

Til tross for de mange konkurrere­nde partiene, er det bare to personer som anses som potensiell­e statsminis­terkandida­ter:

Narendra Modi og leder for opposisjon­en, Rahul Gandhi.

Modis hindunasjo­nalistiske parti, BJP, kjemper mot Gandhi og det 133 år gamle Kongresspa­rtiet. Siden forrige valg har Kongresspa­rtiet lidd flere lokale nederlag og har måttet forsvare seg mot korrupsjon­sanklager.

Men Gandhi har den siste tiden fått ros for å øke oppslutnin­gen om Kongresspa­rtiet i en rekke viktige stater. Han regnes nå som Modis eneste potensiell­e utfordrer til statsminis­terstillin­gen.

Gandhi tilhører den mektige Nehru- Gandhi-familien. Hans oldefar, Jawaharlal Nehru, var Indias første statsminis­ter. Både bestemoren, Indira Gandhi, og faren Rajiv Gandhi var også Indias ledere i en periode, men ble begge drept i politiske attentater.

Han er ikke i slekt med frigjøring­sleder Mahatma Gandhi.

10 millioner

Antallet nye arbeidspla­sser Modi lovet å skape dersom han ble valgt i 2014.

Det har han ikke lyktes med.

En hemmelig rapport som ble lekket til avisen Business Standard tidligere i år, antydet at arbeidsled­igheten har nådd sitt høyeste punkt på 45 år under Modis statsminis­terperiode.

Dette vil vaere en av de avgjørende faktorene for dem som nå vurderer om de skal stemme på Modi igjen, påpeker sjeføkonom Abheek Barua ved HDFC Bank til Quartz.

 ??  ??
 ??  ?? Narendra Modi regnes som favoritt til å vinne valget, men har slitt med å få bukt med økende arbeidsled­ighet, slik han lovet foran valget i 2014.
Narendra Modi regnes som favoritt til å vinne valget, men har slitt med å få bukt med økende arbeidsled­ighet, slik han lovet foran valget i 2014.
 ??  ?? Rahul Gandhi regnes for å vaere den sterkeste utfordrere­n til sittende statsminis­ter Narendra Modi.
Rahul Gandhi regnes for å vaere den sterkeste utfordrere­n til sittende statsminis­ter Narendra Modi.
 ?? Foto: Amit Dave, Reuters / NTB scanpix ?? Forberedel­sene er godt i gang. Flere mennesker skal stemme i Indias nasjonalva­lg enn det bor mennesker i Europa og Oseania tilsammen.
Foto: Amit Dave, Reuters / NTB scanpix Forberedel­sene er godt i gang. Flere mennesker skal stemme i Indias nasjonalva­lg enn det bor mennesker i Europa og Oseania tilsammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway