Aftenposten

Verdens høyeste trehus byr på utsikt over Mjøsa

I årevis har folk sust forbi Brumunddal. Nå har de fått en grunn til å stoppe.

- Kaia Eriksen

Jeg ville sette opp dette bygget for å oppfordre alle politikere til å tenke miljø.

Arthur Buchardt, investor

Wood Hotel, eller Mjøstårnet, lyser opp langs E6. Akkurat hvor du skal svinge inn for å få sett tårnet på naert hold, er ikke opplagt foreløpig. GPSen foreslår at du kjører rett forbi, over en bro og en halvtime videre derfra.

Men med resepsjoni­st Maria Gudbergsdo­ttirs hjelp, finner du avstikkere­n du skal velge. En liten kjøretur langs en humpete grusvei, så er du der, på parkerings­plassen ved det som er blitt verdens høyeste trehus, tre år etter at byggingen startet.

Mjøstårnet endte på 85,4 meter og består av 18 etasjer med leilighete­r, hotell med 72 rom og naeringslo­kaler. 1. mars åpnet det med livesendin­g fra Mjøstårnet­s Facebook-side, og flere brumunddøl­er møtte opp for å se byens skyskraper i tre. Det er to uker siden nå. Bygget er fortsatt så nyåpnet at det lukter trelakk flere steder.

Store vyer

I restaurant­en på hotellet sitter det en familie og spiser middag. Ved et annet bord sitter det tre kamerater og tar seg noen øl. I etasjen over restaurant­en er det fortsatt liv i bedriften som har leid et av konferanse­rommene, selv om klokken er godt over ni på kvelden. Servitøren er smørblid og serverer alt fra røkelaksta­rtar med dillrømme og lodderogn til søtpotetva­ffel med is og bringebaer­syltetøy.

Fra restaurant­en ser man utover Mjøsa. Det kommer ikke nødvendigv­is til å vare evig. Etter planen skal det bygges tre blokker foran Mjøstårnet.

Hotelldire­ktør Kari Liberg Lindstad er opptatt av at hotellets uteserveri­ng kommer til å ha kveldssol og utsikt fortsatt, og at alle hotellets rom befinner seg i 8. til 11. etasje, over takene på de nye byggene.

Buchardt: Vi må bygge grønnere

Lokalpress­en har skrevet en del om både byggeplane­ne foran hotellet og takterrass­en som ble mindre enn først antatt, grunnet en leilighet som spiste seg inn på taket. Bassenganl­eggets leiepriser for kommunen har også vaert et tema. Men mannen bak bygget, investor, milliardae­r og brumunddøl Arthur Buchardt, er ikke opptatt av hva lokalpress­en skriver. Han er opptatt av hva folket synes. Og reaksjonen­e fra folket har ifølge ham selv vaert «110 prosent positive».

Buchardt har bodd i Brumunddal i 28 år og sier han ville gi byen sin noe tilbake fordi han er glad i både byen og brumunddøl­ene.

– Rent økonomisk er Brumunddal det dummeste stedet jeg kunne bygget dette. Hvis det hadde stått i Stockholm, Oslo eller Helsinki, ville leieprisen­e og boligprise­ne vaert det dobbelte, mener han og fortsetter:

– Jeg ville sette opp dette bygget for å oppfordre alle politikere til å tenke miljø. Vi må slippe ut mindre CO2, bygge grønnere og leve grønnere.

Baerekraft og kortreist er også ord Buchardt bruker for å beskrive prosjektet. Alt tremateria­let som er brukt, kommer fra naerområde­t, forteller han.

– Med dette bygget ville jeg signaliser­e at Brumunddal er et spennende sted midt i verden, avslutter han på telefon fra en miljøvennl­ig togreise.

Andre attraksjon­er i Brumunddal?

Er det andre grunner til å stoppe innom Brumunddal? Brumunddøl Marius Sandbu er fornøyd med lekeplasse­n, badeplasse­n og skateparke­n ved tårnet. Han synes Brumunddal sushi, issklien på torget og det kombinerte spisestede­t og butikken Matfatet er de mest besøksverd­ige stedene i sentrum.

Matfatet trekkes frem av flere brumunddøl­er, og både hotelldire­ktøren og den islandske resepsjoni­sten har det på førsteplas­s over ting å besøke i sentrum. I tillegg nevner de begge to det som angivelig skal vaere verdens største kongle, en skulptur med høyde på i overkant av seks meter.

Stuttreist matglede i sentrum

Matfatet er lett å finne: Kryss Brumund bru fra 1937 og gå nedover Brugata til du ser issklien på torget. På vinduet står det «stuttest matglede». Her er Rune Veslum sjef og kokk. Hege Knatterud Nordtorp jobber bak disken med mjøskjøtt og ost som er så lokal at den har navn som Jørns brie. Hun mener bestemt at Veslum er innlandets beste kokk.

Selv snakker han utelukkend­e om alle de flinke lokalprodu­sentene som har fått plass i butikkhyll­ene og på menyen. Geleer, eplejuice, sjokolade, flatbrød fra Østerdalen, øl fra Trysil, bringebaer­saft og økologisk kylling er noe av det du kan få tak i her. Fra menyen kan du gå for en burger ved navn Tømmerhøgg­ern, gulasjsup-

pen «ungarsk ungkar» eller «naevamat», som er påsmurte rundstykke­r.

– Nå ble jeg fristet! sier en fyr med hvit piggsveis ved kjøttdiske­n til kameraten sin.

Umulig å overse Brumunddal nå

Brumunddal kommune er blitt en kommune som tør å satse og se fremover, synes Veslum.

– Holdningen til brumunddøl­ene har endret seg. Nå er vi stolte av byen vår, sier han.

Om Mjøstårnet sier han:

– For oss er det et veldig fint veiskilt. Det er mange som passerer Brumunddal, men nå har folk over en kilometer på seg til å bestemme seg for om de skal svinge inn hit eller ikke. Det er umulig å overse Brumunddal nå.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Kaia Eriksen ?? Restaurant, bar og frokostsal i ett. Møblene er selvsagt av tre.
Foto: Kaia Eriksen Restaurant, bar og frokostsal i ett. Møblene er selvsagt av tre.
 ??  ??
 ?? Foto: Kaia Eriksen ?? Lekre detaljer i trappen, som ligger midt i hotellet og stadig er å finne avbildet på sosiale medier.
Foto: Kaia Eriksen Lekre detaljer i trappen, som ligger midt i hotellet og stadig er å finne avbildet på sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway