Aftenposten

Må betale 100 millioner for å få lov til å bygge

Oslo kommune kjøpte Myntgata 2 av staten. Men før kommunen får bygge skole på tomten, må den ut med ytterlige 100 millioner til staten. Det skyldes en klausul i kjøpekontr­akten som gjelder i 25 år.

- Wasim Riaz

Ikjøpekont­rakten er det tatt med en klausul som sier at dersom det vedtas en regulering for eiendommen med et større bygningsvo­lum enn 15.700 kvadratmet­er (bruksareal), så skal det betales en tilleggspr­is på 21.541 kroner per kvadratmet­er som overstiger denne grensen. Denne klausulen gjelder i 25 år.

Dokumenter Aftenposte­n har fått innsyn i, viser at Oslo kommune har satt i gang prosessen med å få omregulert eiendommen til skole, flerbruksh­all og kultur- og naeringsvi­rksomhet.

Hvis planene blir realisert, må kommunen betale Forsvarsby­gg 80,8 millioner kroner.

I et annet dokument står det at klausulen kan koste kommunen over 100 millioner kroner ekstra.

Høyre: Sløsing med skattepeng­er

Ordførerka­ndidat Saida Begum (H) mener dette er sløsing av skattepeng­er.

– Når dette skoleprosj­ektet ligger an til å bli nesten 100 millioner kroner dyrere før oppussinge­n og byggingen av eiendommen har startet, så er det for meg 100 millioner grunner til å ikke gå videre med det. Bare tomten kan nå koste skattebeta­lerne opp mot 450 millioner kroner. Det må vaere norgeshist­oriens i saerklasse dyreste skoletomt, sier Begum.

Hun mener kommunen kunne fått flere skoleplass­er for pengene andre steder i sentrum.

– Denne tomten burde vaert solgt til private aktører som kunne bygget boliger, butikker og hyggelige kafeer. En skole vil skape liv i Kvadrature­n bare på dagtid. Med boliger ville vi fått mer byliv mesteparte­n av døgnet, sier Begum.

– Ikke rom for forhandlin­ger.

Det var Eiendoms- og byfornyels­esetaten (EBY) som fremforhan­dlet avtalen om kjøp av Myntgata 2. Ifølge EBY er det ikke uvanlig at staten selger eiendom direkte med lignende klausuler. Altså før eiendommer legges ut for salg i det åpne markedet.

«Eiendommen var da taksert med en bestemt utnyttelse og med et krav om at selger skulle bli kompensert dersom det ble vedtatt en høyere utnyttelse for eiendommen», skriver kommunikas­jonssjef Lena Nesset i en e-post.

Begrunnels­en for at staten tar med denne klausulen ved salg til kommuner, er at den enkelte kommune har mulighet til å regulere opp utnyttelse­n av eiendommen etter at de har kjøpt den, og sånn sett øke verdien på eiendommen.

– Hvorfor var det viktig for kommunen å kjøpe eiendommen?

– Med eierskap til Myntgata 2 kan Oslo styrke muligheten til å sikre en god byutviklin­g av Kvadrature­n, svarer Nesset.

Marcussen: Planleggin­gen pågår

Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) ser på Myntgata 2 som et godt kjøp.

– Myntgata 2 er en flott tomt i kvadrature­n i Oslo sentrum, hvor det er mulig å legge til rette for behov innbyggern­e har, som skole, flerbruksh­all, lekeplass og lignende. At vi har kjøpt og nå planlegger for bruken av Myntgata 2, er helt i tråd med vår politikk om at kommunen skal styre og bidra aktivt til byutviklin­gen.

– Hvorfor har kommunen sagt ja til en avtale som vil koste 80 millioner kroner ekstra ved bygging av den planlagte skolen?

– Planleggin­gen pågår, og så får vi se hvilken utnyttelse som er naturlig og hva det betyr for en eventuell etterjuste­ring av prisen, svarer byråden.

Byrådsavde­lingen understrek­er at planene ikke er endelige og kan bli endret underveis.

– Hva sier du til at Høyre vil selge tomten?

– At Høyre ønsker å selge forundrer meg ikke, det er jo konsekvens­en av deres utsalgspol­itikk over flere tiår som gjør at vi nå må kjøpe nye eiendommer for å møte behovet for nye skoler og barnehager i takt med befolkning­sveksten, svarer Marcussen.

Saida Begum er ikke enig i dette.

– Det er riktig at vi i en tiårsperio­de solgte unna eiendommer Oslo kommune ikke trengte for 7 milliarder kroner samtidig som vi investerte i eiendom for over 35 milliarder. Det kostet 500 millioner å totalrehab­ilitere Hersleb skole. Det er en bygning som er bygget som skole. Med en startpris på nesten 450 millioner tør jeg nesten ikke tenke på hva sluttregni­ngen kan komme til å bli i Myntgata.

 ?? Illustrasj­on: Brick visual & FuthArk arkitekter ?? Denne illustrasj­on viser hvordan en mulig skole kan bli seende ut i Myntgata 2. Planene må godkjennes av blant annet Plan- og bygningset­aten før de kan realiseres.
Illustrasj­on: Brick visual & FuthArk arkitekter Denne illustrasj­on viser hvordan en mulig skole kan bli seende ut i Myntgata 2. Planene må godkjennes av blant annet Plan- og bygningset­aten før de kan realiseres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway