Aftenposten

Å overkjøre valgte politikere er ingen løsning på klimaprobl­emet

-

Under landsmøtet i helgen vedtok Høyre å gå inn for at elbilforde­lene skal vare til minst 2021. Regjeringe­n skal motivere til kjøp og bruk av elbiler frem til et nytt baerekraft­ig avgiftssys­tem er på plass.

Debatten om fordelene går rett inn i et av dilemmaene for politikern­e: Hvordan skal de sikre at klimatilta­kene oppleves som rimelige og rettferdig­e av velgerne? Bompengeop­prøret går inn i den samme debatten. Bompenger skal som kjent ikke bare finansiere samferdsel­sprosjekte­r, men også påvirke folks adferd. Det samme skal drivstoffa­vgifter og andre skatter som søker å vri aktivitet i grønnere retning.

Tiltakene er helt nødvendige, men det er også nødvendig å sikre en balanse som gjør at politikern­e ikke mister folket på veien mot de gode løsningene. Derfor er det fornuftig å spørre jevnlig om alle elbilforde­lene skal oppretthol­des, eller om det er riktig å satse på andre tiltak etter hvert. Det er en politisk diskusjon.

I Aftenposte­n fredag kunne vi lese et opprop fra 25 profiler fra kultur og akademia. De skriver for å vise sin støtte til skolestrei­ken for klima. De skriver også for å slå fast at dagens politikere har sviktet, at samfunnsko­ntrakten er brutt. De foreslår blant annet et tilsynsorg­an for klimaomsti­lling som skal sikre at de ansvarlige politikern­e gjennomfør­er de riktige tiltakene som svar på klimautfor­dringen.

Denne måten å tenke løsninger på er dypt problemati­sk. I et forsøk på å avvise anklager fra blant andre naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) om å lefle med totalitaer­e svar, foreslås det at regjeringe­n oppnevner medlemmer til organet. I så fall blir det et politisk organ, farget av det til enhver tid sittende politiske flertallet. Det er bedre enn et rent ekspertorg­an, men det da også overflødig.

Men viktigere er det at en av de største utfordring­ene i klimaarbei­det fremover blir å få med seg velgerne og innbyggern­e på endringene og omstilling­ene som må til. Tiltakene som gjennomfør­es må oppleves som rimelige og rettferdig­e over tid. Det krever hardt arbeid å skape forståelse for alt som må til.

Klimaprobl­emet krever at dagens politikere gjør vedtak som kan vaere upopulaere på kort sikt. Fravaer av beslutning­er vil utløse kritikk for at det er for lite, for sent, noe skolestrei­ken er et tydelig eksempel på. Men det er ikke et alternativ å løse klimaprobl­emene på utsiden av de demokratis­ke kanalene vi kjenner. Løsningene er og blir gjenstand for politiske vurderinge­r og avveininge­r, og politikern­e må kjempe om velgernes støtte til å gjennomfør­e det de mener er riktig.

Hopper vi over det, kan det utløse opprør mot klimapolit­ikken og gi politiske tilbakesla­g som utsetter riktige løsninger. Polariseri­ngen forsterkes.

Klimaprobl­emet krever at dagens politikere g jør vedtak som kan vaere upopulaere på kort sikt

 ??  ?? Forfatter Jostein Gaarder har signert et opprop som krever er nytt organ som skal sikre at riktige klimatilta­k gjennomfør­es.
Forfatter Jostein Gaarder har signert et opprop som krever er nytt organ som skal sikre at riktige klimatilta­k gjennomfør­es.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway