Aftenposten

Når naturen skaper økonomiske forskjelle­r

- Helle Stensbak , samfunnsøk­onom

Ipartiet Venstre er det noen politikere som mener de har sett lyset og vedtatt skepsis til grunnrente­skatt. De ønsker å ignorere rådene som snart vil komme fra fagfolkene som er satt til å utrede dette for fiskeoppdr­ett, og kanskje får de også med seg politikere i Fremskritt­spartiet og Høyre.

Dette høres jo velgersnil­t ut. Men er det det? Her forsøker jeg å gi et lynkurs i grunnrente­skatt for dummies, og begynner i den andre enden.

Naturens gratisarbe­id

Å jobbe inntektsgi­vende er å skape noe som har verdi for andre. Grovt sagt må de fleste av oss jobbe ett årsverk for én årslønn.

Men det finnes unntak: Ett er at de som utvinner verdier fra naturen, kan tjene flere årslønner med ett årsverks innsats, eller jobbe langt mindre enn et årsverk for én årslønn.

Årsaken er at naturen produserer verdier uten å ta betalt. Naturen skaper verdier, og den som utvinner dem og selger dem i et marked, oppnår lett en superprofi­tt. Denne superprofi­tten kalles grunnrente­n og er den økonomiske avkastning­en fra «naturens gratisarbe­id».

Urettferdi­g ulikhet

Naturressu­rsutvinner­en får lett en mye høyere inntekt enn andre. Dette skaper i sin tur økonomiske ulikheter mellom innbyggere i samme samfunn.

På tross av at økonomisk ulikhet lett oppstår, er den sjelden et gode, og i hvert fall ikke når den blir for stor. Og enda mindre når den oppfattes som urettferdi­g.

Som moralske vesener med rettferdig­hetssans, anser vi mennesker naturen og de goder den gir, som en felleseien­dom. Hvis noen tjener stort på å utvinne fra felleseien­dommen mens andre jobber hardt uten å tjene spesielt mye, blir det ofte uro og gjerne fordelings­kamper. Slike ser vi for eksempel utspilles i ulike former rundt fiskeriene langs kysten.

Privatiser­e superprofi­tt

En god måte å løse dette moralske og økonomiske problemet på er å skattlegge superprofi­tten, altså inndra naturens del av verdiskapi­ngen og fordele den utover befolkning­en i stedet for at den forblir i privates lommer. I Norge gjør vi dette så forbilledl­ig med oljen at andre land kommer hit for å laere. Vi har nemlig både olje og fred, ikke alle oljeekspor­terende land har det.

Oppdrettsn­aeringen har de siste ti årene hatt årlig avkastning på 17,8 prosent, langt over andre bransjer. Her kommer naturens gave, superprofi­tten, frem i rene tall. Nå utreder et offentlig utvalg om denne naeringen bør ilegges grunnrente­skatt, og det er denne utredninge­n venstrepol­itikerne nå tar til orde for å overse. Før de vet hva som kommer!

Er det en bragd? Neppe. Det er lett å privatiser­e naturens superprofi­tt. Men er det lurt?

Fellesskap­ets beste

Grunnrente­skatten har fordeler det er verdt å merke seg: Det er en skatt som kan trekkes inn uten effektivit­etstap, det som beskrives med at det koster 1,2 kroner å inndra en krone i skatt. En krone i grunnrente­skatt koster bare en krone å inndra. Dessuten fordeler den bedre ved å motvirke økningen i forskjelle­r, og den gjør at folk opplever større rettferdig­het.

Dette er ikke verdier man skal kimse av. I hvert fall ikke om man er politiker og ønsker å ivareta fellesskap­ets beste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway