Aftenposten

Gutter godtar grovt fortegnede fremstilli­nger av seg selv som kjønn

-

Det burde invitere til mindre kommersiel­l tenkning når området nå utvikles for fremtidig bruk. Og ikke motsatt.

NRK-tomten på Marienlyst er offentlig eid. Det burde tilsi en annen type byutviklin­g når NRK flytter enn om eieren var en privat utbygger. I stedet stiller Plan- og bygningset­aten (PBE) seg bak NRKs forslag til høyhusbona­nza. Koblingen mellom NRKs tomtesalg og byggebudsj­ett er problemati­sk.

Tett i tett

Det har lenge vaert kjent at nedlegging av Ullevål sykehus og NRKs flytting fra Marienlyst har som forutsetni­ng at inntektene fra salg av de aktuelle tomtene tilfaller henholdsvi­s Helse Sør-Øst og NRK.

Nå er planene for Marienlyst klare. NRK og PBE inviterte til pressekonf­eranse 7. februar for å presentere et omforent forslag til planprogra­m. Planprogra­mmet innebaerer bygging av opp mot 110.000 kvadratmet­er bolig på den delen av NRK-tomten som ikke inkluderer det fredede radiohuset.

Dette er mye. Boligblokk­ene skal etter planen stå tett i tett og på det meste rage 12 etasjer opp fra bakken. Gitt NRKs utgangspun­kt er dette ikke overrasken­de, ettersom høy utnyttelse gir mer penger ved et salg. Det forunderli­ge er at PBE anbefaler forslaget.

Press og goodwill

Ifølge Dagens Naeringsli­v 5. februar presser NRK Oslo kommune til velvilligh­et. Lillestrøm og Baerum skal vaere aktuelle alternativ­e plassering­er for et nytt kringkasti­ngsbygg dersom ikke den kommersiel­le utnyttelse­n av Ma- rienlystto­mten blir god nok. Signalet fra NRK er tydelig: Legg til rette for et innbringen­de tomtesalg, ellers stikker vi helt ut av byen.

Dersom PBE er blitt instruert til å komme NRKs ønsker i møte, er det uttrykk for at presset fra NRK har virket. Det er i så fall uheldig. Men kan det også tenkes at PBEs holdning reflektere­r en generell sympati for NRK? Som offentlig eid produsent av felles referanser har NRK en plass i våre hjerter. Også staben i PBE kan tenkes å la seg friste av høyhusbona­nza dersom det kan bidra til finansieri­ng av fellesgode­r.

Derfor er det smart av NRK å delta aktivt i arbeidet med å omregulere Marienlyst­tomten før den selges, slik NRK nå gjør. Det samme vil gjelde for Helse SørØst når Ullevål sykehus eventuelt står for tur. Vi kan alle like store inntekter fra tomtesalg når pengene går til nytt sykehus fremfor i lommene på et privat eiendomsse­lskap.

Stat og kommunen sammen Kobling mellom tomtesalg og fellesgode­r og spill med goodwill og regelrett press er neppe et godt utgangspun­kt for god byutviklin­g.

I kommentara­rtikkelen «NRK og sykehusene må ikke få styre byutviklin­gen» i Aftenposte­n 21. januar stiller Andreas Slettholm spørsmål ved om politikern­e i bystyret vet hva de gjør når regulering­ssakene for Ullevål og Marienlyst en dag kommer til behandling. Og han oppfordrer kommunepol­itikerne til ikke å la NRK og sykehusene­s behov for finansieri­ng av nybygg vek- tes for tungt. Vi vil gå lenger. Behovet for finansieri­ng av statlige velferdslø­ft bør ikke vektes av kommunen i det hele tatt. Oslos politikere burde vaere tydelige på at deres ansvar er å ivareta byens og beboernes interesser. Dette inkluderer ikke finansieri­ng av nye regionsyke­hus og nasjonale kringkasti­ngsbygg ved å legge til rette for ekspansiv boligbyggi­ng.

Hva er best for byen? Hvordan kan fristilte tomter på Ullevål og Marienlyst gi gode svar på hva Norge og Oslo faktisk trenger? NRK-tomten på Marienlyst er offentlig eid. Det burde invitere til mindre kommersiel­l tenkning når området nå utvikles for fremtidig bruk. Og ikke motsatt.

Ryktene går om at NRK trenger nye lokaler, men egentlig ikke vil flytte fra Marienlyst. Kunne TV-huset rives og et nytt kringkasti­ngsbygg oppføres med en forbindels­e til ikoniske Store Studio? Og kunne det fredede radiohuset gis nytt liv som videregåen­de skole med spesialise­ring i mediefag, lokalisert vegg i vegg med et nytt kringkasti­ngsbygg?

Slike ideer krever at blikket heves. Og det vil kreve at flere enn NRK og PBE setter seg ned og legger en plan. Både staten, fylkeskomm­unen og kommunen kan ha relevante interesser på et omprogramm­ert Marienlyst – eventuelt i form av et spleiselag. Og hva som gir tomten høyest salgsverdi bør vaere det minst relevante i en slik diskusjon.

 ?? Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix ?? Kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen legger frem NRKs forslag til planprogra­m for Marienlyst
Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix Kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen legger frem NRKs forslag til planprogra­m for Marienlyst
 ??  ?? Ingeborg Briseid Kraft, nestleder, Nordre Aker bydelsutva­lg
Ingeborg Briseid Kraft, nestleder, Nordre Aker bydelsutva­lg
 ??  ?? Åsmund Prytz, fungerende leder, Marienlyst og Fagerborg vel
Åsmund Prytz, fungerende leder, Marienlyst og Fagerborg vel
 ??  ?? Per Henry Christians­en, leder, Nordre Aker bydelsutva­lg
Per Henry Christians­en, leder, Nordre Aker bydelsutva­lg
 ??  ?? Henrik Weisser, leder, Blindern vel
Henrik Weisser, leder, Blindern vel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway