Aftenposten

Tålmodighe­ten er slutt, nå truer politikern­e Facebook

Tålmodighe­ten er slutt. Nå truer politikern­e Facebook.

- Joacim Lund

Først og fremst vil jeg be om unnskyldni­ng. Jeg er så utrolig lei meg. Jeg skjelver. Unnskyld, unnskyld, unnskyld.» Lurer du på hvordan du skal legge deg flat, bør du spørre Shaarik Zafar, Facebooks utsendte til teknologik­onferansen South by Southwest (SXSW) i forrige uke.

Ikke at han hadde noe valg. Mot slutten av en paneldebat­t Zafar deltok i, reiste en mann i salen seg og fortalte hvordan han, hans jødiske kone og barna deres i årevis har vært gjenstand for drapstrusl­er, hat og konspirasj­onsteorier på Facebook, men ikke er blitt hørt når de har bedt om at det hatefulle innholdet må fjernes.

Til slutt holdt den stakkars mannen et foredrag om de menneskeli­ge kostnadene ved Facebooks unnfallenh­et. Da han la ut opptaket av foredraget på Facebook, ble det sensurert som hatefullt innhold.

«Unnskyld, unnskyld, unnskyld», sa Zafar. «Jeg skal personlig rydde opp i dette.»

Det er fint å be om tilgivelse, altså. Men etter 15 år med unnskyldni­nger fra Facebook er budskapet hult – og begeret fullt.

Unnskyld meg her og unnskyld meg der En sak i teknologim­agasinet Wired i fjor beskrev hvordan Facebook helt fra begynnelse­n har vært på en kontinuerl­ig beklagelse­sferd for å unngå regulering­er som kan bremse veksten. De fleste beklagelse­ne har handlet om dårlig personvern, med et foreløpig høydepunkt i Cambridge Analytica-skandalen, der stjålne data om rundt 80 millioner Facebook-brukere ble misbrukt blant annet i Donald Trumps valgkampan­je.

«Unnskyld» , sa Zuckerberg. Men manuset var det samme som ved en annen skandale åtte år tidligere: «Nå skal personvern­innstillin­gene bli mer tilgjengel­ige for brukerne.»

I ukene før årets SXSW leste jeg Zucked, en bok om Facebooks indre liv og ansvarsfra­skrivelser. Forfattere­n, teknologii­nvestoren Roger McNamee, var Mark Zuckerberg­s mentor i årene da han bygde opp Facebook og hentet inn Sheryl Sandberg til selskapet.

Etter å ha snakket med McNamee i Austin, sto det klart for meg hva budskapet til hans tidligere protesjé er:

Nok unnskyldni­nger, Mark. Skjerp deg, eller få myndighete­ne på nakken.

Menneskefi­endtlig forretning­smodell «Denne forretning­smodellen er basert på å samle og utnytte brukernes personlige data, men uten hverken brukernes samtykke eller åpenhet rundt det de gjør. Hvorfor er det lovlig?» spurte McNamee retorisk.

Forretning­smodellen er å selge annonser. I seg selv er det uproblemat­isk. Det McNamee er kritisk til, er at Facebook mangler skrupler i jakten på vekst og profitt. For å øke reklameeks­poneringen har selskapet lånt triks fra dataspillb­ransjen og gambling som får folk til å komme tilbake ofte og bli der lenge. For å øke sannsynlig­heten for at annonsene utløser kjøp, samler, lagrer og analyserer de absurde mengder data om brukerne, slik at de kan eksponeres for den riktige reklamen til riktig tidspunkt.

Facebooks tidligere toppsjef Sean Parker har kalt det å «utnytte en svakhet i den menneskeli­ge psyken». Chamath Palihapiti­ya, tidligere sentral i Facebooks avdeling for brukerveks­t, har sagt at «de dopamindre­vne tilbakemel­dings-hamsterhju­lene vi skapte, ødelegger samfunnet».

McNamee kaller det adferdsman­ipulasjon. Ingen plattform i verden er bedre til å påvirke folk. Problemet er at også folk med onde hensikter kan benytte seg av det. Facebook blir brukt til spionasje, å destabilis­ere og ødelegge demokratis­ke valg, til å undertrykk­e folkegrupp­er, som propaganda­kanal for terror, som vi så for noen dager siden, til spredning av konspirasj­onsteorier, polariseri­ng og falske nyheter, bare for å nevne noe.

Kan bli regulert

Nå tyder alt på at både personvern og konkurrans­ehensyn vil bli hete temaer i den amerikansk­e valgkampen det neste året. Presidentk­andidatene Elizabeth Warren, Amy Klobuchar og Cory Booker har alle varslet at de vil gjøre regulering av Facebook og de andre teknologik­jempene til en kampsak. Og argumenten­e deres er gode:

Etter 15 år med overtramp og unnskyldni­nger må teknologik­jempene tvinges til å ta personvern alvorlig. Og etter like mange år med aggressive oppkjøp av potensiell­e konkurrent­er, er hindrene for konkurrans­e og innovasjon blitt så store at selskapene må tvangsdele­s.

Sannsynlig­vis er det nødvendig med regulering­er. De kommer ikke til å endre seg frivillig. Forretning­smodellen tillater det ikke.

Mark Zuckerberg mener det sikkert når han sier at han er opptatt av å tjene menneskehe­ten.

Han er bare enda mer opptatt av å tjene penger.

 ??  ??
 ??  ?? Jon Helgheim (Frp) trøster ungdommen
Jon Helgheim (Frp) trøster ungdommen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway