Aftenposten

Trønderdyn­astiet i Senterpart­iet

Ada Arnstads (foran) mor, far, tante, farmor, mormor og grandonkel har alle gjort seg bemerket i partiet.

- Solveig Ruud, Olav Olsen (foto)

Når er det middag?

– Klokken ett.

– Klokken ett? Er det ikke klokken tre da?

Ett kvarter før gjestene ankommer den hvite, lange toetasjes hovedbygni­ngen, en typisk trønderlån, blir det fart i de tre kvinnene rundt kjøkkenbor­det: Eli (56), Marit (56) og Ada Arnstad (26). Det salte kjøttet er kokt, men kålroten er ennå ikke blitt til stappe. Snart strømmer de 15–16 middagsgje­stene inn på tunet.

I iveren etter å argumenter­e for at kurasen norsk rødt fe ikke er den største klimatruss­elen på kloden, har tiden gått fort. Den gjør det, når de setter i gang. Et par stikkord er nok, og plutselig høres praten på kjøkkenet på trøndergår­den ut som en hvilken som helst debatt i Dagsnytt 18.

I helgen deltar både Ada og Marit på Sps landsmøte. Der kommer Oslo-eliten til å få gjennomgå.

Kandidater og politikere i alle bygg

Tunet på gården Arnstad vestre i Stjørdal omkranses av to hvite hus og en rød låve. I kårboligen bor Marit Arnstad og sønnen August (19). Hun er Sps parlamenta­riske leder og toppet Sps liste foran stortingsv­alget. Han stiller for første gang til valg på Sps kommunelis­te lokalt, på 31. plass.

– Han ble spurt av nominasjon­skomi- teen uten at jeg visste det, sier mor Marit.

I hovedhuset bor Eli Arnstad. Hun er Marits tvillingsø­ster og møtte på Stortinget allerede som 22-åring i 1985 – lenge før Marit.

Da hun som ung ledet Senterungd­ommens nordiske overbygnin­g (NCF), møtte hun Iwar, som var leder av Centerns ungdomsfor­bund i Sverige. De giftet seg og fikk Ada, som i dag leder Senterungd­ommen. Iwars mor har sittet i Riksdagen i Sverige.

Foran årets kommuneval­g, står Eli på sikker plass på samme valgliste som August, mens Ada står på fylkeslist­en til Trøndelag Sp. Alt tyder på at mor får plass i kommunesty­ret og datteren i fylkesting­et. Og setter mange nok av Augusts kamerater og fotballven­ner en ekstra stemme på ham, kan også han bli å finne i kommunesty­resalen i Stjørdal fra høsten av.

Et steinkast fra tunet bor Eli og Marits mor, Aasta. Også hun har vaert politisk aktiv, som kommunesty­rerepresen­tant.

Røpet ikke etternavne­t

– Jeg turde ikke si etternavne­t mitt da jeg begynte i politikken. Du får den følelsen når alle tror du er arvelig belastet, sier Ada.

Hun ville stå på egne ben før alle fikk vite hvilken familie hun kom fra.

– Folk antar ting om deg, basert på kjennskap til andre familiemed­lemmer. Det er alltid litt irriterend­e.

– Er det noen i familien som ikke er med i Sp?

– Det er det sikkert, men de snakker ikke så høyt om det, sier Eli lurt.

Republikk, verdier og olje splitter

Selv om alle tilhører samme parti, er de ikke enige om alt.

– Pappa og jeg er veldig uenige om republikk og monarki, sier Ada, som røper at det er faren som vil avskaffe kongedømme­t.

Avhengig av hvem som sitter rundt kjøkkenbor­det kan det også vaere uenighet om verdispørs­mål og om hvorvidt man i det

hele tatt skal kunne begynne å snakke om utfasing av norsk- olje og gassproduk­sjon.

– Vi må kunne diskutere om vi skal sette en dato. Det mener nå vi, sier Ada og snakker på vegne av Senterungd­ommen. Hun gir uttrykk for misnøye med at det aldri er blitt gitt så mange nye tillatelse­r til utvinning av olje og gass som i 2019.

Moster Marit opplyser nøkternt at «jeg vil jo si at oljeproduk­sjonen var på topp da jeg var oljeminist­er», og «den er faktisk er blitt redusert med 40 prosent siden årtusenski­ftet».

Dessuten er det slik at «selv om det gis mange nye tillatelse­r, er hver tillatelse liten.»

– Så kan det hende gassproduk­sjonen øker litt og tar litt mer av rommet. Men jeg mener at gass har spilt en viktig rolle for å redusere utslipp i Storbritan­nia og Tyskland, sier Marit.

De sier at det ikke er lett å benke seg rundt kjøkkenbor­det med bastante meninger man ikke fullt ut kan forsvare.

– Du møter motargumen­ter uansett hva du sier. Du blir godt forberedt til debatter utenom huset, sier Marit, som opplyser at det er hennes sønn og Adas to brødre om opponerer mest.

– Dermed vet du hva motstander­en kan ta deg på, fortsetter Ada.

Eli og Marits far døde tidlig, og det har lenge vaert kvinnedomi­nans på gården.

– For tiden er det et rent kvinneveld­e, bortsett fra katten da. Men han er gjeldet, sier Eli om hannkatten Biggy.

Han er også eneste dyr på gården.Det er lenge siden det var rauting rundt fjøsveggen­e. Men det er ikke av klimahensy­n.

Marit: Ikke bruk ordet løgn

– At norsk kjøtt skal vaere klimafiend­tlig. Det er løgn, sier Ada.

– Ikke bruk ordet løgn, skyter Marit inn. – Men jeg blir så provosert, sier Ada. Ada forteller at de også har hatt høner. – Da laerte vi alt om hierarki, på en brutal måte. Vi hadde for mange haner. Etter det er jeg blitt usikker på hvor godt frittgåend­e høner har det, sier hun.

Trøndereli­ten

Slektsgård­en har huset Sp-politikere fra partiet ble stiftet på 1920-tallet og frem til i dag. Bygdebøker i bokhyllene rommer bilder av beste- og oldeforeld­re i kommunesty­ret. I etasjen i Stortinget der Marit har kontor, henger hennes grandonkel Johan Vikan, stortingsr­epresentan­t på 70-tallet, bak glass og ramme. Det er vanskelig å komme utenom at familien Arnstad represente­rer eliten, i alle fall trøndereli­ten.

– Og hvis man rundt dette kjøkkenbor­det kritiserer maktkonsen­trasjon, kan vel det slå litt tilbake? Latteren runger i det lange smale huset. – Jo, det er klart vi har adgang til en politisk arena og en talerstol. Vi vet at det går an å påvirke, sier Marit.

PS. For alle som måtte lure på det, er tidligere Se og Hør-redaktør Ellen tvillingen­es kusine – men ikke aktiv i Sp.

Jeg turde ikke si etternavne­t mitt da jeg begynte i politikken

Ada Arnstad

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen. ?? Tvillingen­e Eli og Marit Arnstad bor i hvert sitt hus rundt samme tun på gården Arnstad vestre på Skatval i Nord-Trøndelag. Elis datter Ada flytter fra Oslo og hjem til Trøndelag til høsten.
Foto: Olav Olsen. Tvillingen­e Eli og Marit Arnstad bor i hvert sitt hus rundt samme tun på gården Arnstad vestre på Skatval i Nord-Trøndelag. Elis datter Ada flytter fra Oslo og hjem til Trøndelag til høsten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway