Aftenposten

Noe er galt med den norske kronen

Kronen er så svak at man skulle tro det var full krise i norsk økonomi.

- Øystein Kløvstad Langberg, kommentato­r

Å vaere nordmann i utlandet er ikke like gøy som det en gang var.

I februar lå snittprise­n på en euro på 9,7 kroner, mens en dollar kostet 8,6 kroner. Kronen er med andre ord langt svakere enn det som pleide å vaere normalt. Siden 2000 har snittet for eurokursen vaert 8,3 og for dollarkurs­en 7,0.

Hvorfor den norske kronen er så svak, er et lite mysterium. Lenge var det nemlig sånn at man med en relativt enkel modell kunne forklare utviklinge­n ganske godt. Økt oljepris betydde sterkere krone. Det samme gjorde økninger i differanse­n mel- lom norske renter og renter i resten av verden.

Slik er det ikke lenger. Siden 2016 har oljeprisen mer enn doblet seg. Kronen er derimot blitt liggende igjen på svaert svake nivåer.

Valutakurs­en reagerte heller ikke som ventet da Norges Bank begynte å sette opp styringsre­nten i fjor. I går ble den satt opp for annen gang på seks måneder, og ytterliger­e rentehevin­ger er på vei.

Valutakurs­er er notorisk vanskelige å forutse, men de siste årene har norske økonomer slitt enda mer enn vanlig. Igjen og igjen har de spådd at kronen skal styrke seg. Igjen og igjen har de tatt feil.

I sin ferskeste rapport om utviklinge­n i norsk økonomi valgte Statistisk sentralbyr­å å droppe å lage avanserte valutakurs­prognoser. I stedet antar de enkelt og greit at kursene vil ligge på dagens nivå frem til 2022.

Oljesmell og ny normal

Det finnes mange teorier om hvorfor kronen er så svak. Noen mener at oljeprisfa­llet i 2014 førte til en «ny normal» for Norge. Lønnsomhet­en i den viktige leverandør­industrien er fortsatt mye lavere enn før smellen. Og selv om oljeprisen har økt, er det langt fra sikkert at den vil nå gamle nivåer. Stor skiferolje­produksjon i USA er én grunn, svakere vekst i Kina en annen.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, peker i tillegg på at klimarisik­o kan bety mer enn tidligere når utenlandsk­e investorer vurderer råvareøkon­omier som den norske. Også høy boliggjeld er blitt trukket frem som en årsak til at flere er skeptiske til norsk økonomi.

Andre ser ut i verden. Spenninger mellom Kina og USA, opprørspar­tienes fremmarsj og britenes famlende EU-exit bidrar til usikkerhet. Det gjør at investoren­e søker mot trygge og stabile valutaer som dollar og euro, og at de trekker seg ut av «små» valutaer som norske kroner.

Et siste poeng er at markedet for kjøp og salg av valuta har endret seg. Magne Østnor, valutastra­teg i DNB, peker på at bankene selv bedrev valutaspek­ulasjon i stor skala frem til finanskris­en. Det fungerte som en stabiliser­ende faktor i markedet. Nå spiller utenlandsk­e hedgefond og algoritmer en avgjørende rolle. De er ikke nødvendigv­is opptatt av hva som er «riktig» nivå for en valutakurs. Snarere er de ute etter kjappe handler der de kan kjøpe store volumer ett øyeblikk for så å selge det neste.

Uforklarli­g svak

Alle forklaring­ene kan ha noe for seg, men kan også utfordres. Det er ikke noe nytt at det settes spørsmålst­egn ved baerekraft­en i nordmenns gjeld. Verdensbil­det er kanskje mer usikkert, men frykten har ikke tatt overhånd i andre markeder. Børsene har for eksempel steget kraftig de siste trefire årene, og veksten i verdensøko­nomien har vaert god.

Og selv om Norge ikke lenger opplever en oljeboom, er det ikke til å komme vekk fra at det går relativt bra i norsk økonomi. I alle fall langt bedre enn for noen år siden, da kursen var omtrent som nå.

Så inntil videre er det mest presise svaret på hvorfor kronen er så svak, at ingen riktig vet.

Bra for AS Norge

Én ting er det imidlertid stor enighet om: Den svake kronen, om enn uforklarli­g, har vaert bra for AS Norge. Den har nemlig gjort det billigere for utlendinge­r å kjøpe norske varer og tjenester. Det er godt nytt for norske eksportbed­rifter og turistnaer­ingen. Hadde kronen forblitt sterk gjennom oljekrisen, ville det ført til en enda større nedtur i norsk økonomi og sannsynlig­vis enda flere arbeidsled­ige. Litt dyrere importvare­r og litt dyrere utenlandst­urer en relativt lav pris å betale for å unngå det.

Dagens situasjon gir dessuten sentralban­ken ekstra fleksibili­tet i styringen av norsk økonomi. Mens den store frykten pleide å vaere at rentehevin­ger ville gi en veldig sterk krone, kan Norges Bank nå sette opp renten uten å bekymre seg for å ta knekken på eksportind­ustrien.

Sentralban­ken gjør imidlertid lurt i å legge opp til gradvise økninger. Gårsdagens renteoppga­ng førte til at kronen styrket seg litt. Jullum i Danske Bank advarer om at det kan komme en ketchupeff­ekt der kronen brått styrker seg mye.

For eksportøre­ne vil det vaere dårlig nytt. Det spørs om de klarer å glede seg over at økonomenes modeller vil fungere igjen.

Norske lønnstager­e har gode lønnsoppgj­ør i vente i flere år.

Norges Bank spår i nye prognoser økende lønnstille­gg tre år på rad, regnet fra i fjor.

Det topper seg med 3,7 prosent lønnsvekst i 2021. Det er den høyeste lønnsvekst­en siden 2013.

– Det er forhold i norsk økonomi som trekker lønnsvekst­en oppover. Det er et stramt arbeidsmar­ked, og prisvekste­n har vaert høy og kommet inn litt høyere enn vi har lagt til grunn. Det bidrar isolert sett til lønnsvekst­en i år, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

I går satte han styringsre­nten opp fra 0,75 prosent til 1 prosent.

Sentralban­kens nye lønnsprogn­oser kom i går midt i meglingen i lønnsoppgj­øret mellom arbeidsgiv­erne i Norsk Industri og arbeidstag­erne i Fellesforb­undet.

Norges Bank spår 3,3 prosent lønnsvekst i år. Statistisk sentralbyr­å og Finansdepa­rtementet spår det samme.

– Det er uaktuelt å se tretallet, sa adm. direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til VG 9. februar. Altså: Lønnsvekst­en i år skal bli under 3 prosent.

– Vi bør se firetallet, svarte Fellesforb­undets leder Jørn Eggum.

Inn med prisvekste­n

Lier-Hansen baserte seg på en prisvekst under 2 prosent da han uttalte seg i VG. Gitt en slik prisprogno­se mente han at veksten i reallønnen ville bli «meget god».

Reallønnsv­ekst er lønnsvekst minus prisvekst.

Men Lier-Hansens grunnlag for «meget god» vekst i reallønnen er forsvunnet den siste måneden. Hans prisprogno­se er kraftig utdatert i løpet av kort tid (se faktaboks).

Få har utredet og forsket mer på norske lønnsoppgj­ør enn økonomipro­fessor Steinar Holden ved Universite­tet i Oslo.

– Det er klart at høyere forventet prisvekst isolert sett bidrar til høyere lønnstille­gg. Oppgjøret i vår er nok også preget av at prisvekste­n i perioder er blitt en del høyere enn alle ventet, sier han.

Trøbbel i lønnsoppgj­ørene

Den uregjerlig­e norske prisvekste­n har nesten blitt et mareritt i lønnsoppgj­ørene de siste årene. Både i 2016 og i fjor ble den mye høyere enn alle ventet tidlig i året.

Resultatet ble at veksten i reallønnen ble kraftig negativ i 2016 og naer null i fjor.

I Norges Banks nye prognoser ser det bedre ut, selv om prisvekste­n er mye oppjustert: Veksten i reallønnen tiltar tre år på rad. I 2021 blir veksten i reallønnen nesten 2 prosent og den høyeste siden 2012.

Prisvekste­n er uregjerlig fordi vaeret bestemmer strømprise­ne, verdenspol­itikken bestemmer oljeprisen­e og fordi ingen helt vet hva som kommer til å skje med kronekurse­n.

Alt påvirker norsk prisvekst.

Forhandler om å dele overskudde­t

Arbeidsgiv­er Lier-Hansen og arbeider Eggum forhandler om å dele overskudd og underskudd i norsk industri.

Sentralban­ksjef Olsen ser lyst på utsiktene for norsk økonomi. Men han sier utsiktene for de konkurrans­eutsatte naeringene, der industrien dominerer, «varierer på tvers av naeringer». Saerlig er lønnsomhet­en svak i oljeservic­enaeringen.

– Alt i alt er bildet positivt, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Berit Roald, NTB Scanpix ?? Det var folksomt i Norges Bank i går. Norges Bank arranger «NM i case». Ti lag fra København, Oslo, Trondheim og Bergen er i finalen. De skal løse oppgaver i makroøkono­mi. Det som skjedde på presskonfe­ransen er en del av oppgavene. Førsteprem­ien er plass på middagen etter sentralban­ksjefens årstale.
Foto: Berit Roald, NTB Scanpix Det var folksomt i Norges Bank i går. Norges Bank arranger «NM i case». Ti lag fra København, Oslo, Trondheim og Bergen er i finalen. De skal løse oppgaver i makroøkono­mi. Det som skjedde på presskonfe­ransen er en del av oppgavene. Førsteprem­ien er plass på middagen etter sentralban­ksjefens årstale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway