Aftenposten

Mener VGsak fremstår som politisk attentat

Ap-topper i Trøndelag reagerer kraftig på opplysning­ene om at kvinnen som danset på bar med Trond Giske, mener hun ikke kom til orde med sin versjon i VG.

- Eirik Husøy Veslemøy Østrem Lene Skogstrøm Thomas Spence

Trønderske Ap-topper reagerer kraftig på at kvinnen som danset på bar med Trond Giske, mener hun ikke kom til orde med sin versjon i VGs sak.

Trond Giskes politiske comeback ble brått avbrutt etter at VG og flere andre medier, deriblant Aftenposte­n, 21. februar publiserte en sak om at Giske danset tett med en ung kvinne på Bar Vulkan. Premisset i saken til VG var at kvinnen opplevde det som ubehagelig.

Onsdag sto kvinnen, som heter Sofie, er 27 år og ikke ønsker at etternavne­t skal brukes, frem med knallhard kritikk av VG. Hun hevder seg feilsitert, mener hun ikke fikk komme til orde med sin versjon av saken og hevdet hun flere ganger understrek­et at hun opplevde episoden som «helt uproblemat­isk». VGs redaktør har beklaget og innrømmet feil.

Anklager om «politisk attentat»

Ap-leder i det nylig sammenslåt­te laget Naerøysund Arbeiderpa­rti, Magnus Kjøraas, var varamedlem i valgkomite­en og støttet Trond Giskes kandidatur. Han er ikke i tvil om at VGs journalist­ikk fikk umiddelbar­e konsekvens­er og går knallhardt ut mot avisen.

– Det er tøft at Sofie går ut som hun gjør, og jeg må si jeg ikke ble så veldig overrasket. At VGs versjon ikke var riktig, kom jo frem i NRK samme kveld. Dette var ikke en sak i utgangspun­ktet, og den fikk politiske konsekvens­er. Den er konstruert. VG hadde ikke en sak. Slik det fremstår nå, ser det ut som et politisk attentat. Det var dårlig utført, men det fikk tilsiktet effekt.

– Hva mener du med det?

– Det var riktig og viktig å slå ned på de kritikkver­dige forholdene som kom frem etter #metoo. Men den siste runden viser et samrøre mellom politikere og presse som ikke gir saerlig mye tillit.

Han viser til den mye omtalte pølsefeste­n til Hadia Tajik og Kristian Skard bare fem dager etter publiserin­gen av VG-saken.

– VG og en rekke politiske kommentato­rer i en rekke redaksjone­r må bruke krefter for å gjenreise tillit. Jeg kan ikke forstå at de journalist­ene og redaktøren­e som var ansvarlig for denne saken, kan fortsette i sine posisjoner, sier Kjøraas.

Dekning med konsekvens­er

VGs sak om videoen endret mye noen hektiske dager i februar.

Mandag ble Giske innstilt til sentrale verv i Trøndelag Arbeiderpa­rti. Fredag trakk de innstillin­gen.

– VGs sak fikk politiske konsekvens­er, sier Ap-topper i Trøndelag.

Mellom de to hendelsene ble VGs sak om en bekymrings­melding om en dansevideo med Trond Giske og en kvinne på Bar Vulkan i Oslo, publisert. Artikkelen ble fulgt opp av andre medier.

Nå er flere av Trond Giskes støttespil­lere i Trøndelag Ap oppgitt. Flere spør seg om Giskes politiske virke de neste fire årene kunne sett annerledes ut hvis VGs første artikkel hadde gitt et mer balansert bilde.

VG: – Vi ga et uriktig bilde

Gard Steiro, sjefredakt­ør i VG, har beklaget avisens journalist­ikk, både overfor kvinnen og i flere medier onsdag kveld.

– Er VG blitt brukt i en kampanje mot Trond Giske i denne saken?

Hvis jeg hadde visst dette da vi endret innstillin­gen, ville jeg stått hardere på at vi ikke skulle endre innstillin­gen Kirsti Welander (Ap), ordfører i Oppdal

– Denne saken handler om at VG har gitt et uriktig bilde av hendelsesf­orløpet. Kvinnen sørget selv for at hennes oppfatning av kvelden ble offentlig kjent gjennom NRK få timer etter at VG publiserte, sier Steiro.

– Ville stått hardere på

Det er ikke bare Kjøraas i valgkomite­en som reagerer på TV 2s avsløringe­r.

– Det er veldig alvorlig at de har fremstilt en sak annerledes enn den egentlig var, og at 27-åringen har forsøkt å få frem den virkelige versjonen av historien og ikke lykkes. Hvis jeg hadde visst dette da vi endret innstillin­gen, ville jeg tatt dissens eller stått hardere på at vi ikke skulle endre innstillin­gen, sier ordfører i Oppdal, Kirsti Welander (Ap).

Hun satt i valgkomite­en som opprinneli­g hadde foreslått Trond Giske inn i fylkesstyr­e og arbeidsutv­alg i Trøndelag Ap.

– Saken er naermest oppkonstru­ert. Det er veldig trist, sier hun.

– Hva bør g jøres?

– De som eventuelt kan gjøre noe, er de som har forårsaket situasjone­n. Journalist og redaktør i VG bør si noe mer enn at de bare «skal se på saken». Hvis de virkelig har hatt til hensikt å fremstille saken så tendensiøs­t, er det alvorlig for tilliten til norske medier, sier hun.

Giske: – Ikke hørt fra VG

Trond Giske har vaert på reise med kulturkomi­teen i Japan de siste dagene. Han avbrøt reisen på grunn av sykdom i familien og landet på Gardermoen ved 19.00-tiden i går kveld.

Giske sier at han ikke har fått noen beklagelse for konsekvens­ene den feilaktige artikkelen har påført ham.

– Jeg har ikke hørt ett ord fra VG, sier Giske til Aftenposte­n. Kjersti Stenseng, partisekre­taer i Arbeiderpa­rtiet, ønsker ikke å kommentere saken.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ned Alley, NTB Scanpix ?? – Jeg har ikke hørt ett ord fra VG, sier Trond Giske. Hans «comeback» ble brått avbrutt etter en VG-artikkel om en dansevideo.
Foto: Ned Alley, NTB Scanpix – Jeg har ikke hørt ett ord fra VG, sier Trond Giske. Hans «comeback» ble brått avbrutt etter en VG-artikkel om en dansevideo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway