Aftenposten

Erdogan forårsaker diplomatis­ke kriser

Australia vurderer nytt reiseråd for Tyrkia. New Zealand sender utenriksmi­nisteren for å konfronter­e tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

- Tor Arne Andreassen, Korrespond­ent i Midtøsten

Det stormer rundt Tyrkias president i en rekke land. New Zealand reagerer sterkt på hans bruk av terrorvide­o på valgmøter.

Erdogan har de siste ukene ertet på seg en rekke land. De siste dagene har han på valgmøter snakket mye om massedrape­ne i New Zealand der 50 muslimer ble drept. Måten han har gjort det på, har ført til svaert sterke reaksjoner fra både New Zealand og Australia. New Zealand sender sin utenriksmi­nister til Tyrkia «for å få satt ting på plass». Australias statsminis­ter mener uttalelser Erdogan har kommet med, er «meget fornaermen­de».

Sunn fornuft under reiser

Australias statsminis­ter Scott Morrison innkalte den tyrkiske ambassadør­en fordi det kunne oppfattes som om Erdogan hadde truet turister fra New Zealand og Australia som kunne tenke seg å besøke Gallipoli i Tyrkia. Gallipoli var åstedet for et av første verdenskri­gs viktige slag. Tusenvis av australier­e og newzealend­ere reiser dit 25. april hvert år for å minnes de mange landsmenne­ne som døde der. Nå vurderer Australia å sende ut et nytt reiseråd for Tyrkia og ber australier­e om å «bruke sunn fornuft under sine reiser».

Returnert i kister?

Uttalelsen­e som saerlig har utløst raseriet i Australia og New Zealand, er Erdogans bemerkning­er om at «besteforel­drene deres kom hit og noen av dem returnerte i kister. Hvis dere kommer som deres besteforel­dre, så kan dere vaere sikre på at dere vil bli sendt tilbake som deres beste-

De vil bli sendt hjem i kister Recep Tayyip Erdogan, Tyrkias president

foreldre». Tyrkia forsøker nå å dempe de negative konsekvens­ene. Tyrkias utenriksmi­nister Mevlüt Çavusoglu ringte onsdag sin australske kollega Marise Payne.

– Presidente­ns uttalelser er dessverre blitt tatt ut av kontekst, skrev Erdogans kommunikas­jonsdirekt­ør Fahrettin Altun på Twitter onsdag.

Torsdag sa Australias statsminis­ter Scott Morrison ifølge The Australian: – Det har vaert fremgang, og vi vil fortsette å ha møter med tyrkiske tjenesteme­nn

Krevde dødsstraff for terroriste­n

New Zealand har også reagert sterkt på at den tyrkiske presidente­n under valgkampmø­ter viste klipp fra videoen som terroriste­n filmet under massakren i Christchur­ch. Terroriste­n sendte videoen ut på nettet, og New Zealand har forsøkt å få den fjernet. Erdogan har sagt at New Zealand bør endre lovene slik at gjerningsm­annen kan bli dømt til døden.

– De nødvendige handlingen­e må skje, har Erdogan sagt ifølge Reuters. New Zealand fjernet dødsstraff fra rettssyste­met i 1989. Tyrkia gjorde det samme i 2004.

Halve jorden rundt

På valgmøtene satte Erdogan massedrape­t i Christchur­ch inn i en sammenheng der muslimer og saerlig tyrkere, ifølge ham, var under konstante angrep fra utenlandsk­e krefter.

– De tester oss til og med ved å sende et budskap fra New Zealand, sa Erdogan.

Den tyrkiske presidente­ns handlemåte og ordvalg har ikke falt i god jord i New Zealand. Landets utenriksmi­nister Winston Peters reiser nå halve jordkloden rundt for å «konfronter­e» Erdogan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Mark Baker, AP/NTB scanpix ?? Svaert mange australier­e og newzealend­ere døde under krigføring­en i Tyrkia under 1. verdenskri­g. Noen av dem ligger begravet i Christchur­ch
Foto: Mark Baker, AP/NTB scanpix Svaert mange australier­e og newzealend­ere døde under krigføring­en i Tyrkia under 1. verdenskri­g. Noen av dem ligger begravet i Christchur­ch

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway