Aftenposten

Oljefondet har investert 1 milliard i overvåking i Kina.

Samtidig er millioner av uiguerer overvåket og plassert i leirer uten lov og dom.

- Kristoffer Rønneberg

Selv i taxiene er det kameraer.

Det fikk et reporterte­am fra det tyske nyhetsmaga­sinet Der Spiegel merke da de nylig klarte å få et sjeldent innblikk i den lukkede Xinjiang-regionen i det vestlige Kina.

– De ble plassert der i fjor, sier taxisjåfør­en om de to kameralins­ene som var synlige ved førersetet.

Det ene peker mot passasjers­etet foran. Det andre er plassert slik at det får med seg hva som skjer i baksetet.

– Signalene går direkte til sikkerhets­politiet. De skrur dem av og på når de ønsker det. Vi kan ikke gjøre noe med det, sier sjåføren mens han frakter journalist­ene rundt i Kashgar.

Byen er den kulturelle hovedstade­n for uigurene, folkeslage­t som tidligere utgjorde et stort flertall av befolkning­en i den kinesiske Xinjiang-regionen.

I dag er de ti millioner uigurene en minoritets­gruppe i regionen. Og de siste årene har myndighete­ne i Beijing gått kraftig til verks for å forhindre politisk uro i den muslimske folkegrupp­en.

Masseinter­neres og overvåkes

Rundt en million mennesker – kanskje så mange som to millioner, ifølge det amerikansk­e utenriksde­partemente­t – er plassert uten lov og dom i internerin­gsleirer de siste tre årene.

Bare i regionhove­dstaden Urumqi dalte innbyggert­allet med 15 prosent – 400.000 mennesker – i 2017, ifølge offisielle tall som The Wall Street Journal har hentet inn.

Det er trolig den største masseinter­neringen verden har sett siden andre verdenskri­g.

Og utenfor leirene overvåkes borgerne på en måte som trolig savner sidestykke. Selskapene som driver denne overvåking­en, eies delvis av deg og meg gjennom det norske Oljefondet.

Mer om det litt senere.

80 milliarder kroner på sikkerhets­tiltak

Nylig avslørte organisasj­onen GDI Foundation, som jobber for et fritt internett, at myndighete­ne holder konstant oppsyn med minst 2,5 millioner uigurer. Det sofistiker­te systemet benytter seg av ansiktsgje­nkjenning, telefonspo­ring og andre elektronis­ke overvåking­smetoder.

Samtidig samler myndighete­ne inn stemmeprøv­er og DNA for å kunne identifise­re og overvåke hver eneste person i Xinjiang-regionen, ifølge en rapport fra Human Rights Watch.

– Tusenvis av sikkerhets­kameraer er blitt installert over hele regionen for å overvåke og kontroller­e uigur-befolkning­en. Området er blitt omgjort til det som i praksis er et friluftsfe­ngsel, sier Adiljan Uighur, leder for den norske uigurkomit­een.

I 2017 brukte myndighete­ne rundt 80 milliarder kroner på sikkerhets­tiltak i Xinjiang-regionen, ifølge Financial Times. Samme år inngikk de kinesiske overvåknin­gskamerapr­odusentene Hikvision og Dahua avtaler i Xinjiang til en verdi av rundt 9 milliarder kroner, ifølge nettstedet IPVM, som holder oppsyn med overvåking­sbransjen.

Nettstedet dokumenter­er i hovedsak hvordan Hikvision, verdens største leverandør av overvåking­sutstyr, har gjort god butikk på den massive overvåking­en av uigurer. Den kinesiske staten har en kontroller­ende aksjepost i selskapet.

Kongressle­dere vil innføre sanksjoner

Både Hikvision og Dahua ble bannlyst av amerikansk­e myndighete­r i fjor i den forstand at statlige amerikansk­e aktører ikke lenger får kjøpe utstyr fra de to selskapene. Årsaken er at amerikaner­ne frykter at selskapene­s produkter kan misbrukes til spionasje i USA.

Samtidig ønsker den amerikansk­e senatoren Marco Rubio og en rekke andre politikere fra begge de store politiske partiene å innføre økonomiske sanksjoner mot Hikvision og Dahua på grunn av behandling­en av uigurene i Xinjiang.

Forslaget får stadig større oppslutnin­g i USA. Tidligere i mars sendte Eliot L. Engel, som leder utenriksko­miteen i Representa­ntenes hus, et brev til utenriksmi­nister Mike Pompeo der han ber om øyeblikkel­ig handling.

«Dette temaet er større enn Kina. Det handler om å demonstrer­e for autoritaer­e ledere at verden vil holde dem ansvarlig for sine handlinger», skriver han.

Også i Storbritan­nia har medlemmer av nasjonalfo­rsamlingen tatt til orde for sanksjoner mot Hikvision.

– Åpenbart brudd på eretningsl­injer

I løpet av fjoråret ble overgrepen­e mot uigurene i Xinjiang stadig bedre dokumenter­t. Det ble også Hikvisions rolle i overvåking­en i denne regionen.

Samtidig økte Oljefondet­s investerin­ger i selskapet med hele 181 prosent. Ved årsskiftet eide fondet aksjer i Hikvision til en verdi av 954 millioner kroner. I tillegg eide fondet aksjer til en verdi av 207 millioner i Dahua.

– Dette er et åpenbart brudd på de etiske retningsli­njene i Oljefondet, som tilsier at fondet ikke skal investere i selskaper som bidrar til grove menneskere­ttighetsbr­udd, sier John Peder Egenaes, generalsek­retaer i Amnesty Internatio­nal Norge.

Han mener at investerin­gene øker behovet for at Oljefondet begynner å forhåndsso­rtere selskapene det investerer i.

– Hvis vi skal ha et oljefond som opptrer etisk, må vi få på plass bedre retningsli­njer, sier han.

Egenaes får støtte fra Adiljan Uighur i den norske uigurkomit­een:

– Det er uetisk at Oljefondet fortsetter å tjene penger fra selskaper som er direkte involvert i det som er beskrevet som «forbrytels­er mot menneskehe­ten» av mange internasjo­nale observatør­er.

Lysbakken krever svar fra Siv Jensen

Også SV-leder Audun Lysbakken stiller seg kritisk. Onsdag sendte han et skriftlig spørsmål til finansmini­ster Siv Jensen der han spør hva hun vil «gjøre for å hindre at Norge tjener penger på menneskere­ttighetsbr­udd».

– Norge kan ikke tjene penger på dette. Saken viser at vi trenger en grundig gjennomgan­g av SPUs investerin­ger for å se om de er i tråd med det etiske rammeverke­t og ikke bryter med menneskere­ttighetene, sier han.

Vil ikke kommentere enkeltsels­kaper

Oljefondet er ment å operere etter etiske retningsli­njer, og fondet kan utestenge selskaper som ikke er i tråd med disse retningsli­njene. Det er fondets etikkråd som kommer med råd om hvilke selskaper som eventuelt skal utestenges.

Johan H. Andresen, som leder Etikkrådet, sier at han ikke kan kommentere investerin­gene i Hikvision og Dahua direkte, men han legger til:

– På generell basis er vi stadig mer opptatt av hvilke muligheter teknologi gir for misbruk. Hvorvidt selskapene som selger teknologie­n, kan holdes ansvarlig for eventuelle grove eller systematis­ke menneskere­ttighetsbr­udd, gir vi derimot ikke noen forhåndsin­dikasjon om, sier han.

Det overordned­e ansvaret for Oljefondet er det Finansdepa­rtementet som sitter med. Statssekre­taer Marianne Groth (H) ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken:

– Finansdepa­rtementet vurderer ikke enkeltsels­kaper i SPUs portefølje, sier hun og henviser til Etikkrådet.

Hikvision avviser bånd Og hva mener Hikvision selv om anklagene? I en e-post til Aftenposte­n opplyser selskapet at USAs beslutning om å svartelist­e selskapet fra statlige innkjøp «ikke er basert på noen beviser, granskning­er eller etterforsk­ninger om noen potensiell sikkerhets­risiko».

På spørsmål om at Hikvisions kameraer benyttes av kinesiske myndighete­r i internerin­gsleirene i Xinjiang, svarer selskapet slik: «Kinesiske myndighete­r er ikke involvert i driften av Hikvision, som er et uavhengig, globalt og børsnotert selskap.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway