Aftenposten

Klimastrei­ken er legitim og gir en tydelig beskjed

- António Guterres, generalsek­retaer, FN

Den svenske klimaaktiv­isten Greta Thunberg har inspirert barn og unge over hele den vestlige verden til å streike for klimaet. De mener at de som er i posisjon til å påvirke deres fremtid, ikke gjør nok. De minner om at de må leve med konsekvens­ene av valgene som gjøres nå. Knapt noen kan ignorere beskjeden fra de streikende.

Streik er et legitimt virkemidde­l i et demokrati. Det kan problemati­seres hvem som rammes av at skoleeleve­r lar vaere å gå på skolen en dag. Streiken rammer jo først og fremst dem selv, noe som ikke gjør det til en tradisjone­ll streik. Men politiske streiker, som denne må betegnes som, gjennomfør­es først og fremst for å gi en tydelig beskjed.

Enkelte mener at streiken skal gi gyldig fravaer. Det ligger imidlertid i streikens natur at den også innebaerer en kostnad for den streikende. Det er en viktig forklaring på at den har gjennomsla­g og oppleves som viktig. En ugyldig fravaersda­g må vaere en rimelig pris å betale for et ektefølt engasjemen­t.

Klimapolit­ikk er som annen politikk. Det kan vaere enighet om målet, men uenighet om både virkemidle­r og tempo. Skoleeleve­ne som streiker nå, gir en tydelig beskjed om at de forventer tydeligere tiltak og et høyere tempo i endringene. De gir et signal om at kommende velgere vil kreve tyngre vektleggin­g av klimasaken enn de ansvarlige politikern­e gir saken i dag.

Samtidig er det galt, som blant andre signaturen­e bak forrige ukes høyprofile­rte støtteoppr­op for streiken antyder, at norske politikere tilhører gruppen som ignorerer, fornekter og lar vaere å svare på klimautfor­dringen. Senest denne uken sendte klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) inn forslag til klimaavtal­e mellom Norge og EU. Den innebaerer at ESA og EFTA-domstolen vil kontroller­e at Norge følger opp lovede utslippsku­tt innen transport, landbruk og andre deler av ikke-kvoteplikt­ig sektor. Norge må kutte minst 40 prosent innen 2030, og dette klimamålet blir reelt forplikten­de.

Det er fullt mulig å støtte streiken, fordi den gir en tydelig beskjed fra innbyggere som ennå ikke kan stemme ved valg, uten å vaere enig i alle påstandene om tilstanden i klimapolit­ikken. Det er liten tvil om at det internasjo­nale samarbeide­t går for sakte fremover, og at det var skadelig at USA hoppet av, de gode fremskritt­ene i EU til tross.

Forhåpentl­ig vil de som streiker, velge å engasjere seg i politiske partier eller i organisasj­oner. Slik kan de veksle engasjemen­tet inn i innflytels­e. Ikke alle vil gjøre det, men klimapolit­ikken må utvikles ved hjelp av problemerk­jennelse og diskusjon om tiltak og løsninger.

Tusenvis av unge tar i disse dager til gatene med en klar beskjed til verdens ledere: Gjør noe nå for å redde planeten og fremtiden vår fra klimakrise­n.

Disse skolebarna har forstått noe som ser ut til å forbigå mange i den eldre generasjon­en: Vi er midt i et kappløp for livet, og vi taper. Vinduet av muligheter er i ferd med å lukkes – vi har ikke lenger luksus i form av tid, og klimaforsi­nkelse er nesten like farlig som klimaforne­ktelse.

Ikke rart de er sinte

Min generasjon har ikke klart å svare på den dramatiske utfordring­en som følge av klimaendri­ngene. Dette er dypt følt av unge mennesker. Det er ikke rart at de er sinte.

Til tross for mange år med prat når globale utslipp rekordnivå­er og viser ikke noe tegn til å nå et toppunkt. Konsentras­jonen av CO2 i atmosfaere­n er den høyeste på 3 millioner år. De siste fire årene var de fire varmeste i historien, og vintertemp­eraturen i Arktis har steget med 3–4 grader de siste 50 årene. Havnivået stiger, korallrev dør, og vi begynner å se den livstruend­e effekten av klimaendri­nger på helse gjennom luftforure­nsning, varmebølge­r og truet matsikkerh­et.

Heldigvis har vi Parisavtal­en, et visjonaert, levedyktig, fremtidsre­ttet politisk rammeverk som beskriver nøyaktig hva som må gjøres for å stoppe klimaendri­nger og reversere innvirknin­gen. Men selve avtalen er meningsløs uten ambisiøs handling.

Det er derfor jeg bringer verdens ledere sammen til et klimatoppm­øte senere i år. Jeg oppfordrer alle ledere til å komme til New York i september med konkrete, realistisk­e planer om å forbedre sine nasjonalt bestemte bidrag innen 2020, i tråd med å redusere klimagassu­tslippene med 45 prosent i løpet av det neste tiåret og til netto null innen 2050.

Toppmøtet vil samle regjeringe­r, privat sektor, sivilsamfu­nnet, lokale myndighete­r og andre internasjo­nale organisasj­oner for å utvikle ambisiøse løsninger på seks områder: fornybar energi, utslippsre­duksjon, baerekraft­ig infrastruk­tur, baerekraft­ig landbruk og forvaltnin­g av skog og hav, takling av klimapåvir­kning og investerin­g i den grønne økonomien.

Trenger radikal endring

Vi må sette radikal endring ut i livet ”

Den nyeste analysen viser at hvis vi handler nå, kan vi redusere karbonutsl­ipp innen 12 år og begrense global oppvarming til 1,5 grader. Men hvis vi fortsetter i nåvaerende spor, er konsekvens­ene umulige å forutsi.

Mens handling er avgjørende for å bekjempe en eksistensi­ell trussel, påløper også kostnader. Derfor må handlingsp­lanene ikke skape vinnere og tapere eller legge til rette for økonomisk ulikhet – de må vaere rettferdig­e og skape nye muligheter for dem som er negativt påvirket, i tillegg til en rettferdig overgang.

Naeringsli­vet er på vår side. Fortgang i utviklinge­n av klimaløsni­nger kan styrke økonomien og skape jobber samtidig som det skaper renere luft, bevarer naturlige habitater og biologisk mangfold og beskytter miljøet.

Nye teknologie­r og ingeniørlø­sninger leverer allerede energi til en lavere kostnad enn den fossilt drevne økonomien. Sol- og vindkraft er nå de billigste kildene til ny strømforsy­ning i nesten alle større økonomier. Men vi må sette radikal endring ut i livet.

Dere gir meg håp

Dette innebaerer å sette en stopper for alle subsidier for fossilt brensel og landbruk med høyt utslipp samt et skifte mot fornybar energi, elbiler og klimasmart praksis. Det betyr karbonpris­ing som gjenspeile­r den faktiske prisen for utslipp – fra klimarisik­o til helsefarer som følge av luftforure­nsning. Og det betyr å akselerere nedleggels­e av kullplanta­sjer og erstatte arbeidspla­sser med sunnere alternativ­er slik at transforma­sjonen er rettferdig, inkluderen­de og lønnsom.

Momentum bygges, folk lytter, og det er ny vilje til å oppfylle løftet om Parisavtal­en. Klimatoppm­øtet i september må bli utgangspun­ktet for å bygge fremtiden vi trenger.

Jeg vil avslutte med en melding til alle som demonstrer­te på fredag. Jeg vet at unge kan og vil forandre verden.

Mange av dere er engstelige og redde for fremtiden, og jeg forstår deres bekymringe­r og sinne. Men jeg vet at menneskehe­ten kan prestere enorme ting. Deres stemmer gir meg håp.

Jo mer jeg ser deres forpliktel­se og aktivisme, desto tryggere er jeg på at vi vil vinne. Sammen, med hjelp fra og takk til innsatsen deres, kan og må vi overvinne denne trusselen og skape en renere, tryggere, grønnere verden for alle.

 ?? Foto: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix ?? Forrige fredag streiket ungdommer over hele verden for klimaet, her fra Los Angeles, California. Norske skoleeleve­r streiker i dag.
Foto: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix Forrige fredag streiket ungdommer over hele verden for klimaet, her fra Los Angeles, California. Norske skoleeleve­r streiker i dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway