Aftenposten

Halv Y-blokk – et ypperlig kompromiss

Midt i polariseri­ngens tidsalder kommer Oslos avtroppend­e byplansjef med et klokt kompromiss: Y-blokken kan bli L-blokk.

- Halvor Hegtun, kommentato­r

Ellen de Vibe fortjener å bli tatt på alvor. Forslaget hennes er nemlig godt.

Europa herjes av polariseri­ng. Fløypartie­r og populister med enkle løsninger vinner terreng. Færre står opp for trege kompromiss­er og mellomløsn­inger. Det er liksom opplest og vedtatt at sånn er det med den saken. Men så skjer det innimellom noen overrumple­nde ting.

1. juni går Ellen de Vibe av med pensjon etter 20 år som leder av Oslo kommunes plan- og bygningset­at. Helt på tampen, etter årelang debatt om rivning eller ikke rivning av Y-blokken i Regjerings­kvartalet, har hun utstedt rivetillat­else for halve bygningen.

En sjelden, men klok variant

Mellomløsn­inger lar seg som regel finne i budsjettde­batter. Et sted mellom 1 milliard og 3 milliarder ligger et greit beløp som heter 2 milliarder. Stridende parter kan lett komme til enighet der.

I spørsmål om rivning eller bevaring av gamle bygninger er det oftest annerledes. Man enten river eller bevarer. Ytterst sjelden hører man utfall av typen «riv halve dritten» eller «ta vare på bare litt av kåken ». Men etter Ellen de Vibes opplegg kan Y-blokken ganske enkelt justeres til å bli noe i grenseland­et mellom en L-blokk og en C-blokk.

Byplansjef­en har hele tiden ønsket å ta vare på Y-blokken, men Oslo kommune ble tidlig satt på sidelinjen i saken. Staten lagde sin egen regulering­splan for nytt regjerings­kvartal. Den ble vedtatt i februar 2017 og forutsatte rivning av Y-blokken. Fjerning av R4-blokken med helikopter­dekket ble påbegynt i april, det ligger tung politisk prestisje i omsider å komme videre med disse seige prosessene.

De fleste vil trolig se den halve rivningsti­llatelsen for Y-blokken som starten på hele rivningen. Men de Vibe mener alvor med det halvveise, og hun fortjener å bli tatt på alvor. Forslaget hennes, som er i tråd med tidligere innspill fra Riksantikv­aren, er nemlig godt.

Fjernes den nordlige grenen av Y-en, som ligger på lokk oppå Ring 1, fjernes statens kanskje tyngste argument for å rive: hensynet til sikkerhet. Det er ikke greit å ha regjerings­bygninger oppå tungt trafikkert­e veier, men en avkappet Y-blokk vil ikke gjøre det.

Å kappe en fløy høres i overkant lettvint ut rent estetisk. Erling Viksjø, arkitekten bak både Høyblokken og Y-blokken, må jo ha hatt en helhetlig tanke bak sin Y. Men til dét er å si, som et litt artig historisk poeng, at nettopp det halvveise og avkappede er normen i denne delen av byen.

Naboene ble aldri ferdige

Y-blokkens nabo i nord, Deichmansk­e hovedbibli­otek, tegnet av Nils Reiersen, er på baksiden av huset utstyrt med en imponerend­e søylerekke. Reiersen så for seg at denne søylerekke­n skulle ende i et bygg som sikret symmetrien i det greskinspi­rerte biblioteke­t, Men denne avslutning­en ble aldri noe av.

Like halvveis er Y-blokkens og Høyblokken­s nabo mot sør, Finansdepa­rtementet. Den massive bygningen i grovhugget granitt, ferdigstil­t i 1906, var egentlig tenkt som sørfløyen i et digert departemen­tskompleks i H-formasjon. Men tverrligge­ren og den andre langstreke­n i H-en ble aldri realisert.

Tre halve attraksjon­er

Får Ellen de Vibe gjennom viljen sin, kan byvandrere om kort tid kunne vise frem to halvveise departemen­tsbygninge­r og et avkappet, forhenvære­nde hovedbibli­otek på den korte fotturen fra Apotekerga­ta til Hammersbor­g. Dét har i seg selv en viss sjarm i det aldri særlig helhetspla­nlagte Oslo.

Hovedgrunn­en til å se nærmere på de Vibes halve rivning er dog en annen. Pablo Picassos Fiskerne, utviklet i samarbeid med Carl Nesjar, er ikke noe hvilket som helst innslag i Oslos bybilde.

Fiskerne er Y-blokkens bærende idé og et lerret som nå i et halvt århundre har vært en viktig del av Akersgata. Staten har hele tiden poengtert at verket skal plukkes ned, tas vare på og innarbeide­s også i et nytt regjerings­kvartal, men noen fullgod redning kan det vanskelig bli.

Terrorist levnes ingen rolle

Ingen hadde planlagt å rive Y-blokken før bomben sprang 22. juli 2011. Tvert imot var fredning av bygningen underveis i juni det året, som del av en landsverne­plan for statlige bygg.

En Y-blokk i slanket fasong som L-blokk vil sammen med Høyblokken redde det kjente gatebildet som har vært her siden 1969. Terroriste­n levnes med dét ingen rolle i Oslos byplanlegg­ing. Ingen skal om 50 år kunne si at sånn måtte Regjerings­kvartalet bli på grunn av Anders Behring Breivik.

Det burde egentlig være et ganske tungtveien­de poeng i seg selv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway