Aftenposten

Ansetter rundt 100 nye lærere i Oslo

Det er uaktuelt for byrådet å flytte lærerstill­inger vekk fra skoler i utsatte områder for å oppfylle den nye minstenorm­en på andre skoler.

- Christian Sørgjerd Dan P. Neegaard (foto)

Byrådet i Oslo legger millioner på bordet.

Jeg er fryktelig fornøyd med at vi har fått til dette, at vi er blitt enige om å bevilge disse pengene. Dette byrådet er opptatt av at vi skal ha tilstrekke­lig med lærere, og at vi også skal sørge for en utjevning gjennom skolesyste­met, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV).

I det reviderte kommunebud­sjettet for 2019, som byrådet legger frem denne uken, er penger til flere lærere den største enkeltsats­ingen.

Byrådet vil sette av 28 millioner kroner for resten av 2019. Til neste år, når satsingen videreføre­s for et fullt kalenderår (helårseffe­kt), blir det 67 millioner.

Det gir rundt 100 flere lærerårsve­rk, på toppen av annen økning.

– Dette er det store jafset i budsjettet, både nå og fremover, sier byrådslede­r Raymond Johansen (Ap).

Målretter midlene

I mars skrev Aftenposte­n at svært mange barne- og ungdomssko­ler i Oslo ikke oppfyller normen dette skoleåret. Da den offisielle opptelling­en ble gjort i oktober i fjor, var det bare 44 av 138 offentlige grunnskole­r som hadde nok lærere.

For halvannet år siden endret bystyret i Oslo fordelings­nøkkelen som grunnskole­ne får penger ut ifra. Mens mange skoler i øst og sør fikk mer enn før, fikk mange skoler i vest og i indre by mindre.

Det er spesielt disse skolene som var langt unna å oppfylle normen. Av 70 skoler som fikk redusert budsjettet året i forveien, hadde bare 12 oppfylt normen i tide.

Millionene som byrådet nå setter av, skal ikke fordeles etter den vanlige nøkkelen for skolefinan­siering. De skal i stedet gå målrettet til skoler som ikke oppfyller normen.

Byrådet kan foreløpig ikke gå ut med en oversikt over hvilke skoler som får penger.

Med budsjettøk­ningen er byrådets vurdering at skolene kommer i mål med første del av normen. Allerede til høsten strammes den inn. Hvor mange nye lærerårsve­rk Oslo da vil trenge, får man svar på i oktober.

Byrådet kunne ha flyttet på lærerstill­inger mellom skoler for å komme i mål. Det er svært store forskjelle­r på skolebudsj­ettene. Skolene som får mest penger pr. elev, får nesten dobbelt så mye som dem som får minst. Og skolene med høyest lærertetth­et har dobbelt så mange lærere pr. elev som skolene med lavest

Det prinsippet ønsker ikke byrådet å endre, de vil ikke tappe skoler i områder med utfordring­er for ressurser.

– Vi har skoler hvor 50 prosent av elevene ligger på laveste nivå på nasjonale prøver. Du kan ikke si at det er greit å flytte lærerressu­rser vekk derfra til skoler hvor null prosent ligger på laveste nivå, sier Inge Marthe Thorkildse­n.

– Enkelte skoler har større utfordring­er enn andre, og vi ser at det krever enormt mye av lærerne. Da skal det ikke være sånn at man der har mangel på lærere, sier Raymond Johansen.

Høyeste lærertetth­et på 15 år

Byrådslede­ren opplever at normen er underfinan­siert, altså at kommunen må bruke av egne midler for å nå den, hvis man skal unngå å flytte lærere mellom skoler. Byrådets anslag er at kommunen vil mangle rundt 130 mill. i statlige overføring­er i 2020.

I flere runder er skoleøkono­mien blitt styrket denne perioden. Tidlig fjernet bystyrefle­rtallet regelen de arvet fra forrige byråd, som bare kompensert­e skoler 80 prosent for elevvekst.

Det er også gitt ekstrabevi­llinger på toppen, blant annet gjennom ekstra lærerstill­inger på de laveste trinnene på mange utvalgte skoler.

Selv om Oslo ikke oppfylte normen i tide, slik kommunen var pålagt av Stortinget, så er lærerdekni­ngen i småskolen nå den høyeste på 15 år.

– Flere lærere har vært en veldig viktig satsing for oss. Da har vi plassert lærere der det er størst behov, slik at alle kommer gjennom skolegange­n på en god måte, sier Johansen.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Nordpolen skole på Sandaker har i flere runder fått flere lærere. Med ekstrabevi­lgningen i revidert kommunebud­sjett, som byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) legger frem denne uken, får de ytterliger­e 1,8 lærerstill­inger.
Foto: Dan P. Neegaard Nordpolen skole på Sandaker har i flere runder fått flere lærere. Med ekstrabevi­lgningen i revidert kommunebud­sjett, som byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) legger frem denne uken, får de ytterliger­e 1,8 lærerstill­inger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway