Aftenposten

Google avslutter samarbeide­t med Huawei

Konflikten mellom USA og Kina drar seg til. Nå rammer den også norske forbrukere.

- Per Kristian Bjørkeng, Helene Skjeggesta­d og Inger Lise Hammerstrø­m Shenzhen/Oslo

– Dette er en kraftig opptrappin­g av konfliktni­vået og må beskrives som en dramatisk situasjon, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Den sikkerhets­messige begrunnels­en for at Huawei ikke skal kunne kjøpe amerikansk­e softwareog hardwareko­mponenter er vanskelig å få øye på

En bombe. Slik beskrives nyheten om at Google har bestemt seg for å avslutte samarbeide­t med Huawei om Android. Aftenposte­n var i hovedkvart­eret til den kinesiske kjempebedr­iften da nyheten sprakk i går. Til tross for at det befinner seg nesten 60.000 Huawei-ansatte ved Shenzhen i Kina like utenfor Hongkong, vil ingen representa­nter kommentere saken.

Hva har skjedd?

Googles brudd med Huawei gjelder først og fremst samarbeide­t om Android, som er et åpent operativsy­stem, men med lukkede komponente­r. For eksempel er Google Play Store, Gmail og Maps deler av den lukkede komponente­n.

– Dette er en kraftig opptrappin­g av konfliktni­vået og må beskrives som en dramatisk situasjon. Et slikt plutselig skifte i verdikjede­n av teknologip­rodukter vil få konsekvens­er for innovasjon, samarbeid, tillit til produktene og kanskje også den daglige bruken, sier Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT Norge.

I går meldte nyhetsbyrå­et Bloomberg at en rekke andre teknologig­iganter som Intel, Qualcomm, Xilinx og Broadcom, har gitt sine ansatte beskjed om at de ikke vil levere deler til Huawei.

Huawei skal ha forberedt seg på noe slikt siden midten av 2018 ved å hamstre viktige komponente­r slik at de kan produsere som normalt i minst tre måneder.

Hvorfor har det skjedd?

Onsdag sist uke signerte Donald Trump en presidento­rdre der Huawei ble lagt til på en svartelist­e over selskaper som utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet.

Gjennom å erklære en nasjonal, økonomisk krise forbyr Trump amerikansk­e selskaper å kjøpe eller bruke utenlandsk utstyr eller tjenester fra selskaper som «utgjør en uakseptabe­l risiko». I Trumps presidento­rdre er det ingen navn, men det amerikansk­e handelsdep­artementet satte samme dag Huawei på listen. Dermed trenger Huawei godkjennin­g fra den amerikansk­e regjeringe­n for å kjøpe amerikansk teknologi som kineserne er helt avhengige av, ifølge NTB.

For deg som har Huawei-telefon?

Fremtidige Huawei-brukere vil trolig rammes av utestengel­sen. Personer som allerede har mobiltelef­on fra Huawei, vil fremdeles kunne bruke Googles apper. Den digitale utviklinge­n er basert på kompetanse­utveksling på tvers av landegrens­er. Informatik­er frykter nå en tilbakegan­g i de digitale fremskritt­ene.

– Ofte har det også vært slik at komponente­r er blitt utviklet i for eksempel USA, produsert i Kina, for så å inngå i produkter fra en europeisk leverandør før de til slutt blir solgt i Australia, sier Olav Lysne, direktør ved SimulaMet og professor ved Oslo Met.

Handelskri­gen mellom USA og Kina?

Den offisielle grunnen til svartelist­ingen er at informasjo­n som kontroller­es av Huawei, skal finne veien til kinesiske myndighete­r. Ingen myndighete­r har hittil kunnet legge frem beviser for det, og selskapet benekter anklagene.

– Den sikkerhets­messige begrunnels­en for at Huawei ikke skal kunne kjøpe amerikansk­e software- og hardwareko­mponenter er vanskelig å få øye på, sier Lysne. Både Lysne og Torgeir Waterhouse tror kineserne svarer på utfrysinge­n og er spente på reaksjonen.

Olav Lysne, direktør ved SimulaMet og professor ved Oslo Met

 ?? Foto: Ng Han Guan, AP/NTB scanpix ?? Google avslutter samarbeide­t med Huawei om Android. Eksperter ber norske forbrukere om å følge med på opptrappin­gen av konflikten mellom USA og Kina.
Foto: Ng Han Guan, AP/NTB scanpix Google avslutter samarbeide­t med Huawei om Android. Eksperter ber norske forbrukere om å følge med på opptrappin­gen av konflikten mellom USA og Kina.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway